Test: ”Nokia 8.1 är en riktig fullträff”

2019-02-02 06:00  

Bra prestanda, snygg design – och ett svårslaget pris. Nokia 8.1 är precis vad det klassiska varumärket behöver för att kunna vinna tillbaka svenskarnas hjärtan, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

2019 börjar bra för HMD Global. För snart två år sedan började det unga finska företaget att tillverka en generation mobiler som bär på den klassiska Nokia-loggan. Undan för undan har HMD Global börjat hitta en form som gör bolaget produkter allt mer attraktiva.

Mobilen Nokia 7.1, som Ny Teknik recenserade nyss, är ett tydligt bevis på det. Genom att kombinera en gedigen känsla av lyx med en riktigt konkurrenskrafttig prislapp, lyckades HMD Global skapa en av förra årets bästa överraskningar i Androidvärlden.

Den nya telefonen Nokia 8.1, släppt i mitten av januari, lyfter HMD Global till nästa nivå. Användarupplevelsen av Nokia 7.1 solkades ned något av bristande prestanda och en undermålig batteritid. Prestandaproblemet, som ofta yttrade sig i lagg, har HMD Globalt åtgärdat genom att bygga in det åttakärniga systemchipet Snapdragon 710 från Qualcomm.

Mer än tillräckligt snabb

Viktigt att poängterar är att Nokia 8.1 är fortfarande en mellanklassmobil för 4 200 kronor. Det gör att prestandan så klart inte att jämföra med andra mobiltillverkares toppmodeller som kostar dubbelt så mycket. Men med det sagt är Nokia 8.1 fortfarande mer än tillräckligt snabb när det gäller vardagsuppgifter som webbsurf, spel och att titta på strömmad film.

Jämfört med Nokia 7.1 går det betydligt snabbare att öppna appar, och den fördröjning som kunde uppstå när man växlade mellan öppnade program är helt bortblåst på den nya Nokia-telefonen.

Läs mer: Analys: ”Honor View20 är en riktig Oneplus-dödare”

Operativsystemet är en renodlad version av Android 9 (Pie). HMD Global har utlovat att telefonen är garanterad att få systemuppdateringar i två år, och säkerhetsuppdateringar i tre år. Det borde vara standard hos alla Android-tillverkare – ja, Samsung och Huawei, jag tittar på er. Men att det inte är så ger HMD Global en tydlig fördel.

Bästa skärmen för drygt 4 000 kronor

HMD Global är erkänt duktiga på design. Nokia 8.1 har ett utseende och en byggkvalitet som får telefonen att upplevas dyrare än vad den är. Konstruktionen känns rejäl – trots att det glas både fram och bak på telefonen. En anodiserad aluminiumram löper runt telefonen, och på baksidan finns en fingeravtrycksläsare under kameran.

Till skillnad från andra tillverkare som Apple och Oneplus har HMD Global valt att behålla den klassiska hörlursporten på 3,5 millimeter, vilket är ett rejält plus. Det innebär att du slipper trasslet med hörlursadaptrar och kan lyssna på musik medan du laddar telefonen utan besvär.

Den högupplösta skärmen på 6,18 tum är, utan tvekan, bland de absolut bästa i prisklassen – det vill säga runt 4 000 kronor. LCD-panelen har en utmärkt färgåtergivningen, konstrast och ljusstyrka. Skärmen har också stöd för HDR10, som är en teknik som använder metadata för att förbättra färgdjup, ljusstyrka och kontrast.

På minussidan är att skärmens sensorhaka, där bland annat selfiekameran finns, kan upplevas som något stor. Färgmättnaden är heller inte lika bra som på en flaggskeppsmobil med amoled-skärm, men det kan man inte riktigt förvänta sig av en telefon med den här prislappen.

Kameran hos Nokia 8.1 imponerar

På baksidan i glas finns två kamerasensorer. Huvudkameran på 12 megapixel har Zeiss-optik, medan den andra sensor på 13 megapixel fokuserar på att samla in djupdata. Bildkvaliteten är inte i linje med de bästa mobilkamerorna, men ändå tillräckligt bra för de flesta användare.

Ett område där Nokia 8.1 dock utmärker särskilt väl gäller porträttbilder och det så kallade bokeh-läget, som gör att du kan välja att lyfta fram ett motiv som syns i förgrunden, medan det som finns i bakgrunden blir suddigt. HMD Global har tillgång till en del av den kamerateknik som Nokia har utvecklat genom åren.

Om det specifikt gäller mjukvara för bokeh-funktionen ska vi låta vara osagt. Men det är uppenbart att HMD Global har lyckats väl med funktionen. Som exempel på det kan nämnas att bokeh-bilderna inte har den typ av för skarpa kanter kring huvudmotivet som en del andra mobilkameror med samma funktion dras med.

Läs mer: Nya flaggskeppet Xperia XZ4 kan bli Sonys comeback

Men visst finns det situationer där kameran på Nokia 8.1 inte gör ett lika bra jobb. En akilleshäl är fotografering i miljöer med dåligt ljus. Här dyker det ofta upp en hel del brus i bilderna, och den inbyggda tekniken för optisk bildstabilisering har svårare att hjälpa dig att bli av med skakningsoskärpan, exempelvis.

Saknar lyxfunktioner som trådlös laddning

Jämfört med Nokia 7.1 har batterikapaciteten biffats upp från 3 060 till 3 500 mAh hos Nokia 8.1. Det märks tydligt. 8.1-luren kan inte mäta sig med de klassiska Nokialurarna, som höll i gång i flera dygn, men klarar sig gott och väl igenom en dags användning, ibland något mer än så.

Även om Nokia 8.1 inte är tänkt som en direkt konkurrent till toppmodellerna, kan det vara intressant att till på vad HMD Global har skalat bort. 8.1-modellen saknar exempelvis stöd för trådlös laddning, och har heller inte ett supersnabbt chipset likt lyxmodellerna.

Nokia 8.1 lider inte av några prestandaproblem i dag, men i takt med att utvecklingen av operativsystemet Android går vidare kan situationen vara en annan inom ett år. Att bara ge telefonen 4 gigabyte i arbetsminne (RAM) är tydligt sätt för HMD Global att sänka tillverkningskostnaden.

Men det innebär också att Nokia 8.1 kan få det svårare att hantera till och med vardagliga arbetsuppgifter i framtiden, i takt med att prestandakraven ökar. Telefonen är inte heller ip-certifierad, det vill säga skyddad mot dammpartiklar och vatten.

Men det sagt är Nokia 8.1 ett toppenval i dag för den som vill ha en tillförlitlig, snygg och tillräckligt smart Androidlur för hälften av vad toppmodellerna kostar.

Nokia 8.1

Operativsystem: Android 9.0 (Pie)

Systemchip: Qualcomm Snapdragon 710

Mått: 154, 8 x 75,8 x 8 mm

Vikt: 180 gram

Skärm: 6,18 tum, ips lcd, 1080 x 2280 pixlar

Lagringsminne: 64 GB, stöd för minneskort upp till 400 GB

Ram: 4 GB ram

Kameror: 12 MP, f/1.8, 1.4µm, 13 MP

Frontkamera: 20 MP, 0.9µm

Batteri: 3500 mAh

Färger: silver/blå, stål/koppar, järn/stål

Rekommenderat pris: 4 200 kronor

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt