Test: Motorola Edge 30 Pro – ”Marknadens snabbaste Android, till vrakpris”

2022-03-16 07:00  

Den snabbaste Android-telefonen som går att köpa i Sverige, och den kostar inte skjortan. Men till vilket pris har Motorola lyckats med det konststycket? Ny Tekniks Simon Campanello har testat Edge 30 Pro.

Om du frågat mig för ett år sedan om marknadens snabbaste Android-telefon hade haft texten Motorola på baksidan hade jag nog skrattat. Men här är vi.  

Edge 30 Pro är den första telefonen som släppts i Sverige med Qualcomms senaste toppkrets Snapdragon 8 Gen 1, som faktiskt är snäppet vassare i ren råstyrka mätt än Samsungs senaste Exynos-krets. 

Motorola har ett minst sagt spretigt mobilutbud, men tillverkaren har framförallt dominerat i de lite lägre prisklasserna. Edge 30 Pro är ett steg upp i hierarkin, det här är en telefon som kan ta fighten i premiumsegmentet, speciellt som telefonen har ett relativt facilt pris på knappa 8 000 kronor.  

Motorola gör helt enkelt vad Oneplus gjorde för några år sedan, levererade billiga mobiler i snudd på flaggskeppskvalitet.  

Precis som Oneplus finns här fördelar och nackdelar. Eller ska vi säga, kompromisser. 

Läs mer: Test: Samsung Galaxy S22 Ultra – ”Snygg men opraktisk”

Komprissar för att sänka priset

I korta drag har vi en blixtsnabb telefon med stor skarp skärm, stort batteri som håller en hel dag utan laddning, rejäl snabbladdare på 68 W (som ingår i köpet) och en riktigt ren och fräsch Android-version (telefonen är också en av de första med nya Android 12 ombord). 

Å andra sidan märks det i byggkvalitet, i kamerasystemet och i bristen på lull-lull att Motorola velat hålla prislappen nere.  

För att börja med det lite negativa. Det finns ingen möjlighet att utöka lagringsminnet med minneskort, fingertrycksavläsaren sitter i låsknappen istället för under skärmen och det finns ingen optisk zoom.  

Telefonen är inte helt vattentät heller. Den har en kapslingsklassning, IP52, som innebär att den är skyddad mot vattendroppar.  

Dessutom är glaset på framsida och baksida lite äldre varianter av Gorilla Glass (generation 5 respektive 3), vilket indikerar att den inte är fullt så tålig som de flesta nya flaggskeppsmobiler. 

Foto: Motorola

Glaset på baksidan av telefonen är oerhört matt, först trodde jag nästan att det var av plast. Mobilen blir i alla fall skön att hålla i, och kamerahuset är sinnrikt utformat så att det liksom buktar ut som en bula snarare än sticker ut med en vass kant ur baksidan.  

Runt mobilens kant löper den en plastram istället för den sedvanliga av aluminium (du kommer inte att märka någon skillnad), och skärmen är platt med en ganska rejäl skärmkant på någon millimeter, ungefär som på senaste årsmodellens Iphone.  

Själva 6,7-tumsskärmen är en oled-panel med FHD+ (2 400 x 1 080 pixlar) och hela 144 Hz uppdateringsfrekvens. Den är kanske inte riktigt i klass med Samsungs magiska Galaxy-skärmar, men är nog så ljusstark och färgsparkade jämfört med resten av marknaden.  

Kombinerat med ett par helt dugliga inbyggda högtalare får du en helt okej liten multimediamaskin.

Däremot verkar Motorola inte jobbat fullt lika mycket med kylning som många andra tillverkare. Telefonen har en förmåga att bli ganska varm när jag till exempel testar att spela en liten stund.

Läs mer: Här är nya Iphone SE 3 – samma design, nytt innehåll

Foto: Motorola

Bra bild i bra förhållanden

Det för många ack så viktiga kamerasystemet levererar ett fullt godkänt resultat i 8 000-kronorsklassen.  

Huvudsensorn har krympt i megapixlar från 108 MP i föregångaren Edge 20 Pro till 50 MP. Men Motorola menar att sensorn är bättre, och mjukvaran använder sig av tekniken pixel binning, där mobilen slår ihop fyra pixlar till en för bättre bildkvalitet.  

Resultatet är som så ofta i premiumsegmentets lägre prisklass: riktigt bra bilder i bra bildförhållanden.  

Lite oturligt för Motorola så landar testmobilen samma dag som Samsungs Galaxy S22 Ultra, ett riktigt kameramonster. Och det märks tydligt att det är en kvalitetsskillnad, som en fotorunda i skarpt solljus när Samsung lyckas ge närmast perfekt färgåtergivning, medan Motorola haltar och solljuset utraderar många färgnyanser.  

Men jämförelsen är förstås orättvis, hade det legat en annan 8 000-kronorsmobil i andra fickan tror jag att det varit relativt jämnt lopp. 

Någon optisk zoom blir det som nämnt inte. Under huvudsensorn finns en 50 MP ultravidvinkel som levererar över förväntan, samt en djupsensor. Ultravidvinkeln extraknäcker också som makrolins, men där faller den tyvärr platt.  

På framsidan sitter en selfiekamera på hela 60 MP infälld i en utskärning i skärmen. Men här blir det mer tydligt än någonsin att det inte går att mäta kvalitet i pixelantal. Det är absolut inget fel på kameran, den är bara otroligt medioker.

Foto: Motorola

Maximal presanda per krona

Det är väl också det generella intrycket av Motorola Edge 30 Pro. Telefonen har ingen spännande teknik som ligger i framkant.  

Den här telefonen sticker istället ut genom att ge maximal prestanda per krona. Det är marknadens snabbaste Android och du får den till vad jag i sammanhanget bara kan beskriva som vrakpris.  

Plus i kanten för att den levereras med en ren version av senaste Android. Motorola garanterar ytterligare två Android-uppdateringar, alltså till och med Android 14, och därefter ytterligare tre års säkerhetsuppdateringar. 

Specifikationer: Motorola Edge 30 Pro

Skärm: 6,7 tum oled, FHD+ (2 400 x 1 800 pixlar) och 144 Hz uppdateringsfrekvens. 

Mått: 163,06 x 75,95 x 8,79 mm. 

Vikt: 196 gram.  

Operativsystem: Android 12 (2 års Android-uppdateringar + 3 års säkerhetsuppdateringar). 

Systemkrets: Snapdragon 8 Gen 1. 

RAM: 12 GB. 

Lagring: 256 GB. 

Kamera: Huvudsensor 50 MP (f/1.8), ultravidvinkel 50 MP (114 grader, f/2.2), djupsensor.  

Frontkamera: 60 MP (f/2.2). 

Batteri: 4 800 mAh.  

Snabbladdning: 68W sladd, 15W trådlöst, 5W omvänd laddning.  

Trådlöst: 5g, Wifi 6E, Bluetooth 5.2. 

Pris: Cirka 7 990 kronor. 

Simon Campanello

Mer om: Motorola mobil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt