Test: Macbook Pro M1 – ”Makalöst mellanspel, nu blickar vi framåt”

2020-11-30 15:07  

Apples egenutvecklade chip M1 blåser alla konkurrenter av banan. Men hur jag än imponeras känns nya Macbook Pro 13 som en parentes i historien, skriver Ny Tekniks Simon Campanello

Låt mig börja med att säga det här: jag är Apple Silicon-frälst nu.

Nya Macbook Pro 13" med ett M1-chip ombord är blixtsnabb, batteriet räcker utan problem en hel arbetsdag och de befarade barnsjukdomarna är rätt milda. Frågan är bara: Vem ska köpa den här datorn?

Vi har redan gått på djupet med M1, men en kort recap om du missat vad som hänt: Apple har lanserat sin första egendesignade pc-processor och den bygger på samma arkitektur, Arm, som systemkretsarna i Iphone och Ipad, vilket gör att det går att köra mobilappar direkt i Mac OS.

Efter att min kollega Kalle Wiklund hårdtestat Macbook Air kan vi konstatera att Apple verkligen lyckats den här gången. Både prestanda och batteritid ökar ordentligt. Så hur ser det ut när Apples lite kraftfullare laptop får ett M1-chip ombord?

Läs mer: Här är tekniken i Apple Silicon M1

Blixtsnabb

Kort sagt underbart. Datorn är i alla lägen snabb som en blixt. Både i upplevelsen av hur responsivt operativsystemet och applikationerna är och i rena siffror i prestandatester. Den vaknar dessutom ögonblickligen ur viloläge, i princip lika snabbt som min mobiltelefon.

Men nya tider innebär nya förutsättningar. Tidigare var skillnaden mellan Macbook Air och Pro milsvid. Nu sitter samma systemkrets i båda datorerna. I teorin ska datorerna kunna leverera samma prestanda, men det finns några skillnader.

Den viktigaste är att Macbook Air slopat fläkten och numera har en passiv kylning. Det betyder att vid långvarig, tunga arbetsbördor kommer Air:en till slut att börja tappa kraft när kylförmågan inte hänger med. På Pro-modellen börjar istället fläktarna vina och processorerna kan fortsätta att snurra obehindrat i full fart.

Särskilt högljudd blir den dock aldrig under testet, fläkten går ärligt talat sällan igång. När jag spelat ett spel länge eller exporterar flera videofiler i följd surrar den lågt, men vi har knappast något allvarligt störningsmoment här.

Läs mer: 8k, mikro-led och moduler – här är framtidens tv-teknik

Slår föregångaren med hästlängder

När vi kör mätverktyget Geekbench, som används för att jämföra processorkraft, går det ganska tydligt att se hur Pro och Air ligger nära varandra. Samtidigt utklassar de båda den tidigare mest kraftfulla 13-tums Macbook Pro med Intel i7-processor - som dessutom är betydligt dyrare.

De nya M1-datorerna ger till och med förra årets Macbook Pro i 16-tumsutförande en rejäl match. Även om den sistnämnda vinner i andra tester, inte minst då den har ett dedikerat grafikkort.

Geekbench 5 (enkeltrådad/multitrådad)

  • Macbook Pro M1 (Late 2020): 1743/7625
  • Macbook Air M1 (Late 2020): 1725/7571
  • Macbook Pro Intel i7 (Mid 2020): 1239/4513
  • Macbook Pro Intel i9 (Late 2019): 1095/6865

Vad betyder det här i realiteten då? Ja, tack vare de nya kretsarna kan sysslor som exportering av videofiler, 3d-renderingar och liknande tunga arbetsuppgifter gå markant mycket snabbare.

Ett annat stort lyft är det integrerade grafikkort. Det är förstås inte i klass med ett diskret grafikkort, men språnget från Intels inbyggda gpu:er är enormt.

Räkna inte med att Macbook Pro är någon riktig gaminglaptop, men spel som Civilisation VI och Crusader Kings III flyter riktigt bra på normala grafikinställningar. Fast ett fåtal titlar jag testar fungerar inte alls.

Läs mer: Test: Iphone 12 Mini – ”En prestandabest i miniatyrformat”

Mjukvaran måste anpassas

Här kommer kruxet. För att få appar att köra på M1-chipet måste utvecklarna anpassa dem till Arm, annars försöker Apple köra dem genom en inbyggd emulator som kallas för Rosetta 2.

Det här är ingen process du som användare egentligen märker. Startar du ett program som är utvecklat för en Intel-dator kör det (i regel) igång helt sömlöst. I något enstaka fall stöter jag på applikationer som inte startar, som det hajpade spelet Hades. Där händer helt enkelt ingenting.

På nätet har användare redan börjat sammanställa listor över appar och spel som fungerar och inte fungerar med M1-chipet. De allra flesta går att köra i någon utsträckning. På en sajt som sammanställt kompabiliteten hos nära på 300 nyttoprogram fungerar alla utom 17.

Mitt generella intryck efter att ha testat otaliga program är att det är ytterst få som inte fungerar. Men är du beroende av en specifik applikation kan det vara läge att dubbelkolla om just den går att köra innan du investerar i en M1-Mac.

När det kommer från applikationer som hämtats från Ipad och Iphone är det värre. Okej, många fungerar väldigt fint och flyter otroligt snabbt med Macens processorkraft till förfogande. Dock är vissa svårnavigerade eftersom de är byggda för pekskärm. Andra krånglar rejält, eller ser bara märkligt uppblåsta ut på den större skärmen.

Läs mer: Första intrycket av Apple Silicon: ”Länge sen jag blev så imponerad”

Betydligt bättre batteritid

Något som kan variera rejält från program till program är energianvändningen. Apple skröt på förhand om att M1-Macarna är otroligt energieffektiva och kan leverera uppemot dubbelt så lång batteritid som en Intel-Mac, trots att batteriet är lika stort.

Generellt sätt tycker jag att löftet håller. Datorn klarar i samtliga fall en hel arbetsdag med mellan 15 och 30 procent kvar i tanken.

Vilka applikationer som du kör påverkar så klart alltid batteritiden, men jag upplever att det är extra tydligt hos nya Macbook Pro. Chrome, Slack och Teams, tre appar som jag normalt sett ständigt har igång på min jobbdator, formligen slukar batteri. Kanske blir det bättre när eller om det kommer versionerna av programmen som är skrivna för Apples nya datorer.

M1 är Apples allra första pc-chip, och även om det imponerar i ultraportabla laptops är det en slags instegskrets. Det märks inte minst på att datorerna som släpps nu bara har stöd för maximalt 16 GB arbetsminne, något som kan avskräcka de allra tyngsta användarna.

I vanlig ordning är minnet inte heller uppgraderingsbart, det är till och med ännu mer integrerat än tidigare då det sitter som en del av själva systemkretsen. För att ytterligare hamra in budskapet om att det här inte är värstingdatorn är den nya 13-tummaren bara utrustad med två usb c-portar, vilket känns onödigt snålt.

Läs mer: Test: ”8k-tv från Samsung är maffig – men knappast värd besväret”

Kan vara värt att vänta ett år

Har du behov av mer minne eller fler portar står valet mellan att välja en Intel-Mac eller vänta på vad nästa års Apple-lanseringar. Det sistnämnda valet känns generellt lockande när man kikar på Macbook Pro i 13-tumsutförande.

Trist nog valde ju Apple att lansera M1-chipet i samma gamla formfaktor. De tjocka skärmkanterna osar inte direkt 2020, och webbkameran med en 720p-upplösning är en ren skymf mot anständigheten detta videokonferensernas år. Visst, Apples nya bildbehandlingschip lovar att skala upp videokvaliteten, men i mitt tycke syns det tydligt att källmaterialet är för lågupplöst för sitt eget bästa.

Samtidigt dras vi med samma gamla Touch Bar, Apples kanske sämsta innovation sedan det förhatliga Butterfly-tangentbordet. Låt oss hoppas att denna märkliga och ofunktionella lilla remsa går samma öde till mötes, och lämnar plats åt något bättre. Ursäkta mitt bakåtsträvande, men vad sägs om en rad funktionstangenter?

Läs mer: Microsofts motdrag: Android-appar till Windows 10

Analytiker spår redan att Apple under nästa år kommer att ge sin Macbook Pro-serie ett ansiktslyfte. Ett troligt resultat blir då att 13-tummaren uppgraderas till en 14-tummare med tunnare skärmkanter (precis som 15-tummaren blev 16-tummare) och kanhända följer ett kraftfullare chip med möjlighet till mer arbetsminne på köpet.

Samtidigt har vi Macbook Air, som med samma kraftfulla chip och lägre pris blir en väldigt vass konkurrent till instegsmodellen i Pro-serien. Pro har visserligen en fläkt, en bättre skärm och ett större batteri, men är i övrigt extremt lik sitt enklare syskon.

Jag skulle säga att de allra flesta klarar sig med en Air framför en Pro. Och att den som går och väntar på nästa arbetshäst kanske gör bäst i att tålmodigt hålla fast vid sin äldre dator till dess att Apple släpper en uppfräschad Pro med 14-tumsskärm.

Fast kan du inte vänta har du ändå en otrolig dator i Macbook Pro med M1-krets. Den kommer nog bara att kännas lite föråldrad vid den här tiden nästa år. Det är ett makalöst mellanspel, men det känns redan som att det är dags att blicka framåt.

Simon Campanello

Mer om: Macbook Pro Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt