Test: LG HBS-FN7 – ”Den rytande basen är inte riktigt där”

2021-06-13 08:00  

LG HBS-FN7 är här. Ett par trådlösa in-ears som bjuder på tydligt ljud, och bakteriedödande teknik, skriver Viktor Krylmark som har testat dem.

LG har precis släppt ett par nya trådlösa in-ears, Tone Free HBS-FN7. De levereras i en en högblank, vit laddningsask. Även hörlurarna är vita, och påminner en del om Apples Airpods Pro. Vita pluggar alltså, och en pinne på det. 

Hörlurarna är hyfsat lätta och sitter bekvämt i mina öron. Möjligen har LG varit onödigt snåla med extra silikonpluppar – man får tre storlekar att välja mellan. Dessa silikonpluppar är inte helt släta på insidan, utan spiralformade, detta påstås ge extra komfort samt förbättra den aktiva brusreduceringen. Väl ute i stadsmiljö tycker jag tyvärr de läcker in lite väl mycket omgivande ljud. 

Även om jag tycker att de sitter bra, så får jag dock peta dem till rätta då och då när jag är mer aktiv. 

LG har utvecklat ljudet i FN7 tillsammans med Meridian. De påstår att hörlurarna ska ha ett ”klart och rumsligt ljud, med rytande bas”. Jag håller med om att ljudet är klart och tydligt. Men den rytande basen når inte mig. Om man jämför med prismässigt lika Sennheiser Momentum TW2, vinner de senare basmatchen. Med det sagt är basen i LG:s hörlurar helt okej.

LG HBS- FN7. Foto: LG

Touchknapparna på hörlurarnas utsida svarar bra. Den enda risken med dem är att man kan råka komma åt dem ifall man behöver rätta till hörluren i örat, och då pausa vad man lyssnar på helt i onödan. Men man får väl lära sig var knapparna sitter.

Läs mer: Test: Airpods Max – ”Hörlurar med designmissar och enastående ljud”

Samtalskvaliteten är god. Tydlig. Men min röst upplevs också lite burkig och metallisk, samt ”jobbig att lyssna på en längre period”. Inte min röst då, utan ljudet som blir genom mikrofonen i hörlurarna. Detta trots tre olika mikrofoner i hörlurarna. 

Efter att ha testat en lång rad trådlösa hörlurar har jag märkt att samtalskvaliteten sällan blir mer än okej. Och ingen hörlurstillverkare tycks lyckas sätta sig i förarsätet här för att lösa den perfekta samtalskvaliteten. 

Kommer igång snabbt 

När man utvecklar tjänster brukar man prata om enkelt onboarding. Och det har LG lyckats med här. QR-koden på boxen hjälper mig hitta Appen Tone Free. Jag laddar ned den, och startar. Ombeds då öppna locket på laddningsetuiet. Automagiskt hittar hörlurarna och telefonen varandra, och där är vi igång. Vilken fullträff. Så ska det gå till. Ingen krånglig registrering eller fipplande mellan app och enhetsinställningar. 

Jag gillar appen i övrigt också. Den är ren, lättnavigerad och har tydliga funktioner. Förutom på en sak, och det är den egna equlaizern. Det finns några förinställda, som ”Bass boost” och ”Immersive”, med flera. Men när jag vill skapa en egen så ska jag dra i kolumner som heter 125, 1k, 4k osv. Det säger mig ingenting. Här skulle man önska att veta om det är bas eller diskant man joxar med.

I appen finns manualer och möjlighet att ställa in brusreducering och genomlyssning. Du kan också ställa in vad touchknapparna på hörlurarna ska göra. Till exmepel: Ett tryck på vänster lur play/pause. Två tryck på vänster lur höjer volymen. 

För slarvern finns alternativet aktivera ”hitta mina hörlurar”. 

Bakteriedödande laddning 

Har du någonsin hört talas om en bakteriedödande laddningsask? Det hade inte jag innan dessa hörlurar landade på mitt bord. För det är nämligen så att laddningsasken är rustade med UVnano (LG kallar det så, står för UV och enheten, nanometer). På sin hemsida hänvisar LG till oberoende tester som alla visar att deras UVnano dödar 99.9% av alla E. Coli och S. aureus bakterier på hörlurarnas högtalarnät på tio minuter under, samtidigt som hörlurarna laddas. LG har dock hittills inte velat berätta mer om tekniken. 

LG HBS- FN7 i sitt laddningsetui. Asken dödar bakterier under laddning. Foto: LG

Man behöver dock inte oroa sig för att få ljuset i ögonen. Det är osynligt och aktiveras endast när asken är stängd och hörlurarna ligger inuti. Det blåa skenet du kan se när du öppnar asken är bara där för att vara snyggt. 

Hur summerar vi det här då? 

Får jag skriva något så tråkigt som att jag tycker att LG Tone Free FN7 gör jobbet? Det är inte de bästa hörlurarna jag testat, men inte heller de sämsta. Med spännande bakteriedödande teknik, klart ljud, trevlig passform och en bra app så tror jag att man som köpare blir nöjd om man lägger vantarna på dessa. 

Batteritiden är riktigt bra den med. 7 timmars lyssning i hörlurarna, som kan förlängas med 14 timmar i laddningsasken. Totalt rör det sig alltså om upp till 21 timmars batteritid.

Fakta: LG Tone Free FN7 

Aktiv brusreducering: Ja 

Bluetooth: 5.0 

Snabbladdning: Ja (5 minuters laddning ger 1 timmes lyssning) 

Vatten/stänksäker: IPX4-klassad. 

Dedikerad app: Ja

Färger: Svar och vit.

Pris: 1990 kronor 

Lanserade: 2021 

Viktor Krylmark

Mer om: LG Hörlurar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt