Test: Jaybird Vista 2 – ”Kanske bästa jag testat?”

2021-07-04 08:00  

Ett par hörlurar av modellen in ear, tillverkade för att möta ”militär standard”. Har Jaybird med Vista 2 lyckats överträffa sig själva? Ny Tekniks Viktor Krylmark har testat.

Förra året testade jag Jaybird Vista, samt ytterligare fyra hörlurar av modellen in ears som är byggda för träning. Jag utsåg Vista som vinnare i testet. Så visst är man nyfiken på hur Jaybird har utvecklat en redan bra hörlur. 

Passform, funktioner och ljud 

Mycket med hörlurarna går att känna igen. Som att gummipluggarna (och vingen) man sätter i öronen är identiska med föregångaren. Här har Jaybird sannolikt inte sett att det funnits någon anledning att ändra eller förfina, och ja, de är mjuka och bekväma. Jag kan ha hörlurarna på mig länge utan att jag känner att öronen blir trötta. Vilket annars är lätt hänt med in ears-modellen. Formen på skalet där tekniken gömmer sig under är också sig lik.

Men visst finns det skillnader. Knapparna är numera täckta av ett elegant vindskyddande tyg. Ovanför knapparna finns också nya touchytor. Ett hårt tryck (knapp) på ena örat betyder till exempel paus, två tryck byt låt. Två touch ändrar istället ljudläge. Alltså om du vill aktivera brusreduceringen, aktivera genomlyssning, eller ingetdera. Jag tycker det är smart att adderas ytterligare ett knapplager med touch. Men den funkar dessvärre inte så bra. Man måste trycka rätt hårt för att touchytan ska reagera, snuddande nära att man tycker på den ”vanliga” knappen istället. Inte så konstigt kanske, eftersom det är ett lager tyg mellan användaren och touchytan.

Läs mer: Test: 5 populära smarta klockor – så bra är de

Apropå knappar så gillar jag funktionen där man håller in vänster eller höger knapp för att justera volymen. 

Samtalskvaliteten är oväntat bra. De två mikrofonerna gör att personen som jag pratar med hör mig klart och tydligt. Det får väl ses som en bonus eftersom hörlurarna i första hand ska vara din kompis under träningspasset. 

För den eventuella mellanchef som undrar: Ja, samtalskvaliteten är rätt bra även när man spelar padel. Enda minuset då är att mikrofonerna har lite svårt att hantera vinden som uppstår när du far omkring på banan. Men du gör dig absolut hörd. 

Slarvpellen som lätt tappar bort saker kan vara lugn. Kommer hörlurarna på villovägar kan du med hjälp av appen hitta dem. Samma gäller för laddningsasken. Jaybird påstår sig vara först med att lansera hitta-funktionen även för själva asken.

Jaybird Vista 2. Foto: Jaybird

Den tillhörande appen är fantastisk. Det skrev jag redan när jag testade föregångaren Vista. Jaybird har skapat en rolig, personlig och funktionell upplevelse för användaren. Nytt för Vista 2 är då också aktiv brusreducering. Återkommer om det. 

Jaybird Vista 2 är robusta. Hörlurarna är IP68-klassade. Det vill säga vattentäta ner till 1,5 meters djup. Samt påstås ha ”skydd i militärklass” mot svett, fall, och damm. En joggingtur i regnet ska alltså inte vara några problem. Med Vista 2 är även laddningsasken vattentät med sin IP54-klassning.  

Aktiv brusreducering och batteri 

En av de största nyheterna med Vista 2 är att Jaybird nu erbjuder trendtekniken aktiv brusreducering. Poängen med den är att det ska bli ännu tystare för användaren – ännu mer fokuserat alltså. På förhand känns det kul och som ett rimligt tillskott. Men faktum är att jag upplever att jag hör omvärlden ännu mer när den är aktiverad, jämfört med när den är avstängd.  

Det här upplever jag att ANC:n har problem med: 

  • Skrammel, av typen som uppstår när du tappar en vikt på gymmet, eller tömmer en diskmaskin. Då uppstår lätt ett obehagligt stickigt ljud som påminner om ljudet som uppstår när man kopplar in en 3,5-sladd i en förstärkare.  
  • Funktionen har svårt att hantera vind. Då låter det som att någon blåser i en mikrofon. Så med tanke på att Vista 2 är ett par träningshörlurar känner jag att den aktiva brusreduceringen blir oanvändbar. Och får nöja med mig att stänga av den. 

Enda gången jag hittar ett ställe som den aktiva brusreduceringen är bättre än den passiva är vid lågintensivt brus. Som ljudet från en roddmaskin på gymmet.

Jaybird Vista 2. Foto: Jaybird

Nytt är också ”surround sense”. Alltså ett läge som gör att du hör din omgivning ännu bättre, genomlyssning alltså. Funkar väl helt okej, jag har inget att anmärka på. Ibland är det trots allt bra att ha koll på sin omgivning och dessutom en smidig funktion att aktivera om man behöver prata med någon. 

Batteriet är riktigt bra. Upp till 24 timmars lyssning, och upp till åtta timmar i sträck. Har du bråttom så kan du ladda i fem minuter och då få 30 minuters speltid.   

Laddningsasken som fått något rundare hörn har också tre ledlampor framtill som visar askens batteristatus. 

Är Jaybird Vista 2 något att ha? 

Ja, jag tycker verkligen det. Det här är kanske de bästa in ears-hörlurna jag har testat? Jag gillar det eleganta och kraftfulla ljudet, den tunga basen som hjälper mig under träningspasset, som liksom gör mina favoritlåtar ytterligare lite bättre även efter träningspasset. Du vet när de goa endorfinerna kickar in och livet går som en dans.

Läs mer: Test: Earin A-3 – är ”marknadens minsta hörlurar” för små?

Jag gillar att de är lätta, och små. Jag gillar gummipluggarna och vingarna som gör att de sitter bekvämt och säkert i örat. Appen är otrolig och batteritiden kanon. Och bonus att samtalskvaliteten dessutom är rätt bra.

Det enda jag stör mig på är den aktiva brusreduceringen. Den är faktiskt dålig, om jag ska vara ärlig. Men den kan man ju avaktivera och helt leva utan. Det sparar dig dessutom lite batteritid, eftersom ANC är en rätt batterikrävande funktion.  

Men det ska också sägas att föregångaren Jaybird Vista fortfarande är ett par riktigt bra hörlurar. Som du förmodligen kan få till väldigt bra pris just nu. 

Fakta: Jaybird Vista 2

Elementstorlek: 6 mm

Batteritid: Upp till 8 timmar + 16 timmar i laddningsasken

Dedikerad app: Ja

Bluetooth: 5.0

Frekvens: 20 Hz–20 kHz

Aktiv brusreducering: Ja

Laddning: Via laddningsfodral med USB-C-anslutning och trådlös Qi-laddning

Färger: Svart, grå, och blå

Vikt: 6,7 g (med gummiplugg)

Pris cirka: 1999 kronor

Viktor Krylmark

Mer om: Jaybird Hörlurar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt