Test: Jabra Elite 7 Pro – ”Nu får Jabra skämmas, de här är för bra”

2021-11-17 07:39  

Viktor Krylmark har testat Jabra Elite 7 Pro och han tycker att de är svinbra. Här följer en 6 000 tecken lång hyllningssaga (fast han stör sig också på en grej).

Det finns en känd sekvens från tv-serien ”Riket”. Ernst-Hugo Järegård spelar doktor Helmer och står och ropar ”danskjävlar”. Överläkaren avskyr vårt grannland. Ungefär så föreställer jag mig att danska Jabras konkurrenter gastar nu när Jabra har lanserat sina nya trådlösa hörlurar Elite 7 Pro (och Elite 7 Active). Kanske inte av hat, men av avund.

För nu får Jabra skämmas. Man kan inte lansera ett par hörlurar som är så här bra. Det är taskigt mot konkurrenterna. Jabra springer frivarv medan de andra ropar. 

Jabra Elite 7 Pro. Foto: Jabra

Vad är grejen med Jabra Elite 7 Pro?

Ljud. Rytande bas och allmänt himla go balans. Ja, ljudupplevelsen med Jabras nya öronpluggar är fantastisk och lär tillfredsställa de flesta (även de mest kräsna) öronen. Det spelar liksom ingen roll vad jag lyssnar på. Allt låter bra. 

Precis som många andra hörlurar riktar Jabra fokus på aktiv brusreducering (ANC). När jag tidigare har testat den funktionen i andra hörlurar har jag upplevt den som lite klen. I Elite 7 Pros fall gör den faktiskt skillnad. Brusreduceringen går också bra att använda utomhus utan att hörlurarna samlar upp blåsljud och spelar upp för dig. 

I appen kan du också justera hur mycket eller lite aktiv brusreducering du vill ha. Men även om brusreduceringen är bra når den inte riktigt upp till Sony-standard, som jag tycker är bäst på just aktiv brusreducering.

Samtalskvaliteten är väldigt bra. I Elite 7 Pro har Jabra petat in en teknik som de kallar för ”multisensor voice”, hela poängen med det är att skapa kristallklart samtalsljud. Det gör man med två mikrofoner som fokuserar på din röst, och ytterligare två som fokuserar på att blockera störande bakgrundsljud som trafik eller kontorssorl. 

En tredje ingrediens är benledningsteknik. Den plockar med hjälp av en sensor upp vibrationerna som uppstår i käkbenet när man pratar. Personerna jag pratar med hör mig bra, utan skumma missljud som ibland kan uppstå med blåtandslurar. Jag hör också personerna jag pratar med bra. Men det här är också Jabras hemmaplan. Företaget har lång erfarenhet av kommunikationsprylar som headset och konferenshögtalare. Så allt annat hade varit ett misslyckande av astronomiska mått.

Komfort. Förra året testade jag Jabra Elite Active 75T. Jag gillade mycket med dem, men jag var också väldigt besviken på hur pass dåligt de satt i mina öron. I sin marknadsföring skrev Jabra saker som ”gör vad som helst, utan att oroa dig för att förlora en hörsnäcka”. Likväl trillade de ur mina öron titt som tätt.

Sedan dess har Jabra har utvecklat en ny gel i öronpluggarna och varje storlek (man får 3 storlekar) har en ny lite smalare design jämfört med 75T. Hörlurarna är också 16 procent mindre än föregångaren.

Läs mer: Test: Oneplus Buds Pro – ”Designmiss sänker lurarna”

Med det sagt: Årets nykomlingar sitter där de ska – och de sitter dessutom bekvämt. Det finns egentligen ingen anledning för mig att ta av mig dem. Ja, det skulle väl vara för att hörlurarna ibland måste laddas. Upp till 9 timmars användning är vad som erbjuds, som kan bli upp till 35 timmar med laddningsasken. Asken kan laddas antingen med sladd (usbc) eller trådlöst. Fem minuters laddning ger en timmes lyssning.

På utsidan av hörlurarna sitter knappar. Med dessa styr du hörlurarnas funktioner. Aktiverar genomlyssning, aktiv brusreducering, stoppar musiken, svarar i telefon, med mera. Jag gillar när företag vågar sätta klassiska knappar istället för touchplattor. Knapparna i Elite 7 Pro kräver inte heller någon större kraft för att trycka in. Det tackar öronen för. 

App. Jabras app med det lite knepiga namnet Sound+ är i övrigt en lättnavigerad historia. Privat använder jag sällan hörlursappar mer än vid uppstart. Och här tycker jag appen gör jobbet. Du har möjlighet att ställa in din equlaizer, ställa in vad du vill att knapparna på dina hörlurar ska göra, och så vidare. Det vanliga alltså. Appen innehåller också en rad olika ”brusljud”, typ vågskvalp och fläktljud. Syftet med ljuden är att användaren ska kunna skapa en lugn fokuszon i en eventuellt stökig miljö.

Det kan väl också vara på sin plats att nämna att appen erbjuder “Find my Jabra”, alltså om man aktiverar platsdata så kan appen hjälpa dig att hitta hörlurarna ifall du skulle tappa bort dem. Det som sker när du kör den funktionen är att appen kollar telefonens platsdata och ser var du befann dig senast hörlurarna användes. Inte helt vattentätt alltså.

Men något som är dåligt finns väl?

Ja det gör det.

Design. Det enda, alltså verkligen enda, som stör mig med hörlurarna är att de ser lite tråkiga ut. Laddningsasken också. En svart liten ask utan några utmärkande detaljer. Och ett par svarta hörlurar med lite tråkig form och beige/guldig detalj på utsidan. Jag tänker att det är ett slöseri. När man har skapat en så bra produkt, varför inte ta det hela vägen i mål och dessutom göra den snygg och lite ball design? För ett tag sedan testade jag Nothings nya Ear1. Då blev jag stoppad på gatan av en person som ville veta om de var bra. Det krävs ändå en del för någon att uppfatta vilken hörlursmodell man har i öronen. Ear1 är en mycket sämre produkt – men snyggare. Här måste Jabra bli bättre. Ta fram er inre danska designer.

Men tills den är funnen får Elite 7 Pro-köparen nöja sig med att knalla runt med årets bästa hörlurar och leva med att designen känns som ett novemberregn en tisdag i Åmål.

Jabra Elite 7 Active. Foto: Jabra

Bonustest: Jabra Elite 7 Active

När Jabra lanserade Elite 7 Pro så lanserade de samtidigt det lite sportigare syskonet Elite 7 Active. Precis, ett par hörlurar avsedda för träning, eller i alla fall den med lite mer aktiv livsstil. 

Jag har testat även dessa och tycker att de på många punkter är identiska med Pro-varianten. Konstigt nog även IP-klassningen. Active (och Pro) är IP57-klassade. Det betyder att de skyddar bra mot damm, samt klarar av att vara under vattenytan på en meters djup i upp till 30 minuter. 

Skalet skiljer modellerna åt dock. Active har mer utav ett gummiskal runt om sig, “shake grip”, kallar Jabra det för. Pro är plast hela vägen. Men jag känner ingen skillnad i komfort eller om den ena modellen sitter bättre än den andra. 

Dessa testades mest på gymmet och där tycker jag att de kom till sin rätt. ANC att räkna med och go bas att peppa en när orken tryter. 

Väljer man den här varianten går man däremot miste om Jabras skrytigaste teknik. Du erbjuds inte samtalstekniken ”multisensor voice”. Mindre krisp i samtalet alltså. Samtalskvaliteten är dock helt ok ändå. Du får också med lite sämre batteritid. Åtta timmar istället för nio och totalt 30 timmar med laddningsasken istället för 35.

Se dessa snarare som budgetvarianten av Pro än att det är en ren sportlur. Typ: Du vill ha ett par hörlurar med bra batteritid där ljud och aktivbrusreducering är viktigt och samtalskvalitet mindre viktigt. Snäppet billigare dessutom med ett pris runt 1 990 kronor. Pro-varianten kostar 2 200 kronor.

Läs mer: Test: LG HBS-FN7 – ”Den rytande basen är inte riktigt där”

Fakta: Jabra Elite 7 Pro

Aktiv brusreducering: Ja.

App: Ja, Soud+.

Styrning: Knappar på utsidan av hörlurarna.

Bluetooth: 5.2.

IP-klass: Elite 7 Pro: IP57. Elite 7 Active: IP58.

Frekvensomfång: 20-20 000 Hz.

Trådlös räckvidd: Upp till 10 meter.

Batteritid: Elite 7 Pro: 9 timmar (35 timmar totalt med laddningsasken). Elite 7 Active: 8 timmar (30 timmar totalt med laddningsasken).

Pris: Pro: Cirka 2 200 kronor. Active: Cirka 1900 kronor.

Viktor Krylmark

Mer om: Jabra Hörlurar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt