Test: ”Iphone SE efterlängtad och värdig uppföljare”

2020-04-29 14:00  

Iphone SE är en ovanligt smart mix av äldre och modern teknik. Det gör den till en perfekt lur för den som är ointresserad av teknik men ändå vill kunna använda sin mobil länge, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Snabbfakta: Iphone SE (2020).

Operativsystem: Ios 13.

Skärm: 4,7 tum lcd, 1334 × 750 pixlar.

Systemchip: Apple A13 Bionic, 7 nm.

Kamera: 12 MP, vidvinkel, bländare ƒ/1,8.

Batteri: 1821 mAh, trådlös laddning (Qi).

Pris: 5 495–7 395 kronor.

PLUS: Utmärkt skärm. Bra prestanda sett till priset. Lagringskapacitet som numera börjar på 64 GB.

MINUS: Något föråldrad design. Ett kamerasystem med tydliga svagheter.

Recension: Iphone SE

Vi kallar den för Gamla Bettan, min sambos Iphone SE från 2016. Den har varit med familjen i snart fyra år - en evighet i mobilvärlden. Bortsett från ett originalbatteri som kastade in handduken för ett tag sedan fortsätter luren att tuffa på utan större problem.

Den typen av långsiktigt användande av våra prylar har kanske aldrig varit viktigare.

Iphone SE brukar utmålas som Apples "budget-Iphone". Det stämmer enbart delvis. Visst, telefonen kostar flera tusenlappar mindre än Apples toppmodeller. Men med ett pris som börjar på cirka 5 500 kronor (64 GB-modellen), är den betydligt dyrare än många Androidlurar i budgetklass.

Logiskt att Apple släpper ny SE-modell nu

Den första Iphone SE-modellen kändes lite som en anomali eller i alla fall en udda fågel när den kom 2016. Finns det ens någon, frågade jag mig då, som vill köpa en ny Iphone med gammal hårdvara. Ganska många, har det visat sig.

I flera år har det ryktats om att Apple jobbar med en ny modell i SE-serien. Att den nya Iphone SE dyker upp nu, våren 2020, är ganska logiskt. I och med steget över till fjolårets IOS 13 har den första modellen i serien sannolikt nått vägs ände när det gäller mjukvaruppdateringar. Dessutom har telefonens systemchipp A9 och kamerasystem, hämtade från Iphone 6S, snart fem år på nacken.

Läs mer: Test: Xiaomi Mi Note 10 Pro är en telefon som ingen behöver

Med nya Iphone SE från 2020 är Apple troget sitt ursprungliga recept. Det vill säga, att återanvända några matskedar äldre hårdvara från tidigare modeller, samtidigt som man kryddar telefonen med en rejäl portion av ny teknik.

Till det yttre är Iphone SE identisk med Iphone 8 från 2017. Det innebär att mobilen har glas på fram- och baksida och en rundad metallram som löper runt skärmen. Inget nytt under Iphone-solen, med andra ord. Men å andra sidan är det en design med en tydlig kvalitetskänsla.

”Designen hos Iphone SE känns föråldrad”

Det första som slår mig är att telefonen är ovanligt liten, utifrån dagens förväntningar på skärmstorlek. Med en LCD-panel på 4,7 tum känns telefonen nätt, lätt och smidig. Skärmen har inte samma höga upplösning som finns hos kompetenta budget-Android som Samsung A50. Men - notabene: Det är en fortfarande utmärkt LCD-skärm. Färgåtergivning och kontrast är mycket bra, men panelen lämnar en del att önska när det gäller ljusstyrka. Det kommer du märka om du vill använda telefonen utomhus en solig dag.

Vad som inte går att bortse från är att designen, med tjocka skärmkanter i topp och botten, känns föråldrad. Det är en känsla som dessutom riskerar att fortsätta växa om du planerar att behålla din Iphone SE ett gäng år. Den gamla designen har dock sina fördelar. Den innebär bland annat att Iphone SE är utrustad med en fingeravtrycksläsare (touch id). Det är fortfarande en betydligt mer tillförlitlig teknik för inloggning än ansiktsupplåsning med face id, som förvisso har blivit bättre men fortfarande kan strula en del.

Läs mer: Test: ”Huawei P40 Pro är lätt att älska och svår att leva med”

Frånsett designen är Iphone SE i allra högsta grad redo för framtiden när det gäller processorkraft. Apple gör en stor poäng av telefonen är utrustad med systemchippet A13 Bionic, som även finns i fjolårets Iphone 11, 11 Pro och 11 Pro Max.

Teknikjätten är duktig på att skräddarsy sin hårdvara, och A13 Bionic är inget undantag. Det är utan tvekan ett av de mest kraftfulla mobilchippen som finns på marknaden just nu. Iphone SE flyger fram. Inte bokstavligen, självklart – men allt flyter på i rasande takt: från att öppna och snabbt läsa in innehåll i appar, till att kvickt få igång kameran samt kunna spela med avancerad 3d-grafik utan problem.

Intressant nog presterar Iphone SE dessutom bättre när det gäller batteritid jämfört med Iphone 8, som har ett likadant batteri (1821 mAh). Jag kommer upp i runt fem timmars användningstid med nya SE-modellen under testet. Förklaring ligger sannolikt hos A13 Bionic, och en lägre energiförbrukning som följer med chippet.

Att Apple återanvänder A13 Bionic i denna telefon skapar goda förutsättningar för att även Iphone SE ska få ett långt liv.

Väl rustad för framtiden

Apropå framtiden: Mobilbranschen står inför steget över till 5g, nästa generations mobilnät. Iphone SE är föga förvånande ingen 5g-telefon. Men Apple har ändå gjort sitt för att framtidsäkra telefonen när det gäller trådlös kommunikation, i alla fall när det gäller wifi.

Läs mer: Test: HP S430C – ”En mäktig upplevelse”

Precis som Iphone 11-serien har den nya SE-modellen stöd för 802.11ax eller wifi 6. Den nya wifi-standarden är ett välkommet tillskott, eftersom den ger snabbare dataöverföring, högre kapacitet och bättre täckning. Men för att kunna använda tekniken kan man behöva byta ut hemmaroutern mot en sådan med stöd för wifi 6. Och många av dessa nyare routrar är fortfarande rätt dyra.

Så bra är kameran i Iphone SE

Mobil kamerateknik har utvecklats snabbt under de senaste åren. Apple är inte bäst i klassen, men tog ändå viktiga steg framåt med Iphone 11 Pro och 11 Pro Max. Den nya Iphone SE må dela mobilchipp med sina storasyskon i 11-serien, men är till skillnad från dessa utrustad med enbart ett objektiv. Det är en 12 megapixelskamera med en bländare på bländare ƒ/2,2. På A13 Bionic-chippet finns en dedikerad bildsignalsprocessor och en så kallad neural engine, fritt översatt till neuralmotor, med neurala nätverk som är byggd med fokus på maskininlärning. Den beräkningskraften används bland annat till att fixa bättre högdagrar, skuggor och skärpedjupsjustering i foton tagna med Iphone SE. Det är löftet från Apple i alla fall.

Läs mer: Test: 5 populära hörlurar (med aktiv brusreducering) – så bra är de

I praktiken gör telefonen ett helt OK jobb på kamerafronten. Störst skillnad gentemot konkurrenterna märks under kvällstid eller i dåligt upplysta miljöer. Enkelkamerasystemet i Iphone SE har tydliga begränsningar när det gäller ljusintag, vilket gör bilderna blir aningen mörka och mindre detaljrika än motsvarande tagna med andra mobiler. Viktigt att poängtera är också att Iphone SE inte kan dra nytta av Deep fusion-uppdateringen som använder maskininlärning för att förbättra bilder i svagt till medelstarkt ljus. Den funktionen, som kom i och med IOS 13.2, är nämligen öronmärkt för Iphone 11 och 11 Pro-modellerna.

”Svårt slag för budgetkonkurrenterna”

Hur man upplever kameran på Iphone SE handlar i slutänden om vad man är van vid i dag. Kamerasystemet kan inte hävda sig mot motsvarande i dyrare mobiler, men är å andra sidan bättre än de som finns i äldre Iphone-modeller – även med Iphone som i princip har samma kamera. Byter man dessutom från en Iphone SE från 2016 vågar jag lova att skillnaden blir enorm.

Iphone SE har en del inbyggda brister eller åtminstone begränsningar. I det stora hela är det ändå en mycket kompetent telefon - sett till pris och prestanda. Det finns en uppsjö Android som ger vassare hårdvara, bortsett från mobilchippet, till ett betydligt lägre pris. Men i det långa loppet, och här snackar vi om åratal, kommer dessa ha det svårt att mäta sig mot Iphone SE. Årets uppdatering av Iphone SE är både en efterlängtad och värdig efterföljare till den första modellen i serien.

Iphone SE 2020

Operativsystem: IOS 13.

Skärm: 4,7 tum, lcd, 1334 × 750 pixlar med 326 ppi.

Mått: 138,4 mm, 67,3 mm, 7,3 mm.

Vikt: 148 g.

Systemchipp: A13 Bionic, sex cpu-kärnor och 4 gpu-kärnor.

Ram: 3 gigabyte.

Lagring: 64, 128 eller 256 GB.

Kamera: 12 MP, vidvinkel, bländare ƒ/1,8, upp till 5x digital zoom, automatisk bild­stabilisering, 4k video i 24, 30 eller 60 bilder/s.

Skärmkamera: 7 MP, bländare ƒ/2,2.

Trådlöst: LTE (4g), 802.11ax wifi 6, Bluetooth 5.0.

Övrigt: IP67-certifierad (maxdjup 1 meter i upp till 30 minuter), Snabbladdning upp till 50 procent på 30 minuter med en 18 W-adapter (ingår ej).

Pris: 5 495–7 395 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Iphone IOS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt