Test: Iphone 13 (och Mini) – ”Den bästa mobilen för de flesta”

2021-09-24 10:21  

Mer lagring, större batteri och en riktigt vass kamera. Iphone 13 och Iphone 13 Mini gör inget revolutionerande, men bjuder på precis vad publiken vill ha, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

I september 2016 skakade Apple världen. Eller ja, nu ska vi kanske inte ta i. Företaget gjorde i alla fall en massa folk på nätet rasande. Orsaken? Iphone 7 saknade hörlursuttag.  

Fem år senare har vi vant oss vid den nya, sköna Airpods-anpassade verkligheten. Men där och då retade designnissarna från Cupertino gallfeber på sina fans.  

2021 är det ett helt annat Apple som prånglar ut produkter.  Det här är inget vresigt indierockband som surt spelar osläppta b-sidor på scen och vägrar leverera några hits. Det här är arenarock, gubbar i skinnjacka som klämmer ur sig en till synes aldrig sinande flod av listettor för publiken. Om det är något som Iphone 13 (och det förutom storleken identiska lillasyskonet Iphone 13 Mini) gör är det att tillfredsställa fansen.

Läs mer: Microsofts nya laptop liknar inget du sett förut

Allt vi ville ha var större batteri, bättre kamera, ljusare skärm och mer lagringsutrymme. Apple levererade på varje punkt. Avantgarde? Knappast. Men nog jäklar är det förbättringar som gör Iphone 13 (och Mini, om du gillar små telefoner) till den allra bästa mobilen för de allra flesta konsumenterna.

Foto: Simon Campanello

Kamera på Pro-nivå 

Jag har en dag på mig att se vad mobilkameran går för, och regnet bokstavligen öser ner. Himlen är den gråaste jag sett. Då bor jag ändå i Göteborg. Förutsättningarna för att få ut mesta möjliga ur Iphone 13-seriens kameror är inte på topp.  

Men när jag sveper mig fram bland de nya fotostilarna som Apple introducerat i Iphone 13-serien händer något. Plötsligt poppar färgerna faktiskt fram när jag i skydd av ett träd fotar de huttrande ankorna i dammen ett par kvarter hemifrån.  

Varje mobiltillverkare sätter sin egen prägel på bilderna. Apple har historiskt sett strävat efter att få fotografierna att se så verklighetstrogna ut som möjligt, till förtret för de av oss glada amatörer som uppskattar lite mer färgsprakande mobilfoton.  

Med Iphone 13-serien kan du plötsligt välja själv om du vill ha ökad mättnad à la Samsung, eller gillar du kanske iskalla blåtoner? Du väljer själv en förinställning, alltså en fotostil, som definierar dina bilder. Till skillnad från ett filter, som appliceras på bilden i efterhand, förändras fotoinställningarna så att dina preferenser lirar perfekt med porträttfoton, fokusförskjutningar och makrobilder. 

Läs mer: Test: Sony WF-1000XM4 – ”Underbara lurar, men något skaver (bokstavligt talat)”

Kameran är den enskilt största förbättringen mot förra årets Iphone 12. Det nya kamerasystemet, som är detsamma på Iphone 13 och Mini, använder samma stora sensor som sitter i förra årets Iphone 12 Pro Max. Den som alltjämt är en av marknadens absolut bästa mobilkameror.  

Resultatet är enastående, både i video och stillbild. Jag får ultradetaljerade makrofoton och porträttbilder som är precis så knivskarpa i förgrunden och blurriga i bakgrunden som man drömmer om. Mörkerfotot är i mästerlig klass. Den nya, förbättrade HDR-systemet för video är också imponerande, det är förstås något som snabbt blivit bättre i flaggskeppsmobiler generellt men här går det otroligt fint att filma i motljuset från ett fönster utan att allt blir ett vitt inferno i bild.  

På mjukvarusidan finns också det nya cinematiska filmläget. Tänk dig ett slags porträttläge för rörlig bild där ansikten blir knivskarpa och bakgrunden suddig, med automatiska fokusförflyttningar när exempelvis nya personer kommer i bild. Det är väldigt kul att leka med, även om det kanske inte är funktionen som kommer att få 13-serien att flyga från butikshyllorna. 
Det enda jag riktigt saknar från Pro-serien är en telefotolins. Men du klarar dig långt på ultravidvinkeln och huvudkameran i Iphone 13.

Iphone 13. Foto: Simon Campanello

Många små framsteg 

Som redan nämnt är Iphone 13 inte någon omstöpning i stil med Iphone X. Telefonens yttre är nästintill identiskt med Iphone 12. Enda större skillnaden är att kamerasensorerna sitter diagonalt istället för i linje på baksidan, och att sensorpanelen på framskärmen blivit marginellt mindre.  

Iphone 13 Mini är samma kompakta lilla kraftpaket som tidigare. Förutom storleken och batteriet besitter den exakt samma hårdvara som storasyskonet. I gengäld är den snäppet billigare, nästintill prisvärd med tanke på att du får en topptelefon i väldigt kompakt format.  

Skärmen i båda mobilerna har däremot blivit ordentligt mycket ljusare (från 600 till 800 nits), vilket det bara är att tacka och bocka för. Batteritiden är också, åtminstone på pappret, avsevärt mycket bättre. Iphone 13 ska klara 2,5 timmar längre på en laddning än föregångaren, och Iphone 13 Mini 1,5 timme längre. Det är en markant förbättring, men med knappt två dygn med testenheten i fickan känns det för tidigt att uttala sig om hur väl detta faller ut i praktiken.

Läs mer: Xiaomi visar toppmodellen 11T Pro – med ultrasnabb laddning

Den nya systemkretsen A15 är sedvanligt mycket snabbare än föregående års upplaga, vilket du som användare förmodligen inte märker alls. Däremot lär du notera att instegsmodellen av mobilen fått en välbehövd uppdatering: Apple har äntligen gett upp telefoner med 64 GB lagring, minimum är nu 128 GB. Det medför en smärre prishöjning, men en Iphone 13 med 128 GB minne kostar ändå mindre än vad en Iphone 12 med 128 GB minne gjorde vid lanseringen. 

Det enda som är märkligt frånvarande från Iphone 13 och 13 Mini är en skärm med 120 Hz bilduppdateringsfrekvens. Apple har valt att hålla sig till 60 Hz på de vanliga Iphone-modellerna, vilket känns synd. 

Iphone 13. Foto: Simon Campanello

Omdöme 

Jag känner mig inte bortblåst av Iphone 13, utan rätt och slätt nöjd. För några år sedan hade den väl knappt ens hetat Iphone 13, utan snarare varit en Iphone 12S. Sitter du med en Iphone 12 hemma finns det inte mycket anledning att uppgradera i år. Har du däremot en äldre telefon är det här ett fantastiskt kap sett till vad du får. 

Visst går det att snegla mot Pro-modellerna också. Det är klart att de lockar med sina bättre skärmar och mer avancerade kamerasystem, men är det värt de extra tusenlapparna? I slutänden kommer de allra flesta konsumenter klara sig finfint med en Iphone 13 - eller kanske rentav en Mini, om du råkar vara en sådan som gillar mindre mobiler. 

Specifikation Iphone 13 och Iphone 13 Mini.

Mått: 131,5x64,2x7,65 mm (Mini) eller 146,7x71,5x7,65mm (13).

Vikt: 140 gram (Mini) eller 173 gram (13).

Skärm: Oled-panel på 5,4 tum (Mini) eller 6,1 tum (13).

Systemkrets: A15 Bionic.

Huvudkamera: 12 MP vidvinkel (f/1,6) och 12 MP ultravidvinkel (120 graders vy, f/2,4).

Selfiekamera: 12 MP (f/2,2) med stöd för Face ID.

Lagring: 128, 256 eller 512 GB.

Batteristorlek: 2 438 mAh (Mini) eller 3 240 mAh (13).

Kapslingsklass: IP68.

Uppkoppling: 5g, Wifi 6 och Bluetooth 5.0.

Färg: Product red, stjärnglans, midnatt, blå, rosa.

Pris: Från 8 595 kronor (Mini) eller 9 795 kronor (13).

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt