Test: Iphone 11 Pro Max – ”Lika bra som dyr”

2019-10-08 06:00  

Med Iphone 11 Pro Max har Apple byggt ett riktigt kraftpaket med en av de bästa kamerorna på marknaden. Det mesta stämmer med jättemobilen - förutom priset.

Snabbfakta: Iphone 11 Pro Max

Operativsystem: Ios 13.

Skärm: 6,5 tum oled, 1242 x 2688 pixlar.

Systemchip: Apple A13 Bionic.

Kamera: Huvudkamera 12 MP (bländare f/1.8, OIS, PDAF), 12 MP teleobjektiv (bländare f/2.0, OIS, x 2 zoom) + 12 MP supervidvinkelobjektiv  (bländare f/2.4, 13 mm).

Batteri: 3969 mAh, trådlös laddning (Qi).

Pris: 14 295 - 18 895 kronor.

PLUS: Utmärkt skärm, strålande batteritid och en av marknadens vassast kameror.

MINUS: Ett skyhögt pris, IOS 13 ännu buggigt på sina ställen.

Tänk dig att du är bolaget som stod längst fram vid smartmobilens definitiva genombrott. Tänk dig att din pekskärmslur blir startskottet för en helt ny teknikera. Tänk dig att du sedan märker hur konkurrenterna rusar förbi dig rent tekniskt – och att avståndet fortsätter att växa, år för år.

”Vill vara värstingarnas värstinglur”

Den nya Iphone 11-serien, lanserad i september, är mobilen som ska visa att Apple fortfarande är en kraft att räkna med när det gäller teknisk innovation. Iphone 11 Pro Max är kronjuvelen bland Apples tre splitternya telefoner. Den ska representera crème de la crème, den yttersta topprestandan, värstinglurarnas värstinglur.

Läs mer: Test: ”Sony Xperia 1 – äntligen en mobil som sticker ut”

För att verkligen lägga emfas på budskapet har Apple lagt till ett helt nytt kamerasystem med tre bildsensorer, byggt in ett större batteri och gjort sin toppmodell tåligare än någonsin. Dessutom har epitetet ”Pro” lagts till. ”Pro” är en titel som Apple historiskt har använt till toppupprustade datorer för att signalera att det är maskiner som ska klara de allra tuffaste kraven. Och prylarna har kostat därefter.

Knäcker inte Samung och Huawei

Problemet för Apple är att Huawei och Samsung har ritat om bilden av vad en smartmobil i yttersta toppklass ska innehålla. Det gör att Iphone 11 Pro Max har svårt att mäta sig mot konkurrenter – i alla fall på pappret. Galaxy Note 10 Plus och Huawei Mate 30 Pro har till exempel mer högupplösta skärmar och andra finesser om 3d-kameror med flygtidssensorer (time of flight, tof).

Men som en följd av den snabba utvecklingen har vi också nått en nivå där tillverkarna inte längre kan ta lika stora teknikkliv. Användarupplevelsen hos en smartmobil är inte längre avhängig av hur många fler processorkärnor i systemkretsarna eller hur många fler gigabyte i ram som mobiltillverkarnas lyckas pressa in från år till år. Brian X Chen, reporter hos New York Times, kallar detta för ”smartmobilens gyllene tidsålder”.

Läs mer: Analys: ”Trista gamla Microsoft har snott Apples wow-faktor”

Allt ovanstående har sagts förut, av undertecknad och andra teknikskribenter. Men trenden har aldrig varit lika tydlig som nu, år 2019. Det fattar så klart även Apple. Fokus verkar därför ha skiftat från att för försöka förmå konsumenterna att byta lur varje år, till att i stället göra det var 24 månad. Eller kanske ännu mer sällan, med tanke på att Apple har förlängt supporten på äldre modeller. Ur det perspektivet är Iphone 11 Pro Max snarare att betrakta som en konkurrent till Iphone X från hösten 2017, skriver Brian X Chen.

Ett premiumbygge rakt igenom

Men det betyder inte att Iphone 11 Pro Max är hopplöst förlegad jämfört med konkurrenterna. Det vill jag verkligen förtydliga. Telefonens byggkvalitet är superb, med en ram av rostfritt stål, och härdat glas fram och bak. Den högupplösta 6,5-tums oledskärmen har strålande färger och utmärkt färgåtergivning, med en ljusstyrka som går till rekordhöga 1200 nit. Glaset på baksidan har en matt finish som gör att den inte blir lika smetig av fingeravtryck, samt gör mobilen något mindre hal att hålla i. Iphone 11 Pro Max är ett premiumbygge rakt igenom.

Läs mer: Test: ”ZTE Axon 10 Pro är Oneplus värsta mardröm”

Det är framför allt tre nyheter hos Iphone 11 Pro Max som representerar de största och viktigaste skillnaderna jämfört med tidigare Iphone-modeller. Av dessa nyheter är det purfärska kamerasystemet med tre bildsensorer mest intressant. I början av tiotalet låg Apple i yttersta framkant när det gäller mobilfotografi. Men under senare år har Apple haft allt svårare att hänga på när Samsung och framför allt Huawei flyttat fram gränserna.

Porträttbilder i världsklass

Nu är Apple tillbaka – och det med besked. Nytt för i år är att Apple har lagt till ett supervidvinkel-objektiv med f/2.4-bländare och 120 graders vinkel på 13 millimeter. Det kompletteras med ett 12 MP-standardobjektiv på 26 millimeter, med en något förbättrad sensor, samt ett 12 MP-teleobjektiv med f/2.0-bländare på 52 millimeter. Alla brännvidsmåtten är angivna enligt småbildsekivalent. Det är alltså inte de faktiska brännvidderna utan måttangivelser för att kunna jämföra med objektiv till kameror.

En annan betydande förändring är att renderingen av foton numera görs i 10-bitar, i stället för 8-bitar.

Mycket arbete har lagts på att förbättra läget för bilder med hdr, high dynamic range. Tekniken innebär att mobilen tar flera exponeringar av samma motiv och slår samman dessa till en ny bild för att jämna ut ljuset. Något förenklat kan vi säga att Apples nya ”smart hdr”-läge gör att mobilen numera börjar buffra bilder så fort kameraappen öppnas. När du väl klickar på avtryckaren har bland annat fyra underexponerade bildrutor samlats in, utöver bilden du precis tagit. Systemet använder sedan maskininlärning för att identifiera olika element som ansikten, hud, hår och himlen i din bild. Efter det hämtas ytterligare detaljer in från under- och överexponerade exponeringar som också har samlats in. Detaljerna läggs till i utvalda delar av bilden, som ansikten, hår och himlen, för att göra dessa partier skarpare och ta bort brus. Sedan sparas resultatet i ett nytt foto som läggs till på mobilen.

Läs mer: Nästa telefon från Google går att styra med radar

Resultatet är slående. Störst skillnad märks med porträttbilderna där nivån av detaljer, skärpa och färgåtergivning gör att Iphone 11 Pro Max slår knockout på alla konkurrenter på den svenska marknaden. Det märks bland annat i högdagrar, det vill säga de ljusaste partierna, som syns i ansikten på personer som fotas. Iphone 11 Pro Max korrigerar inte dessa högdagrar lika hårt som konkurrenterna, vilket gör att saker som hudtoner och skuggor i ansiktet känns mer naturliga.

Apple har, i likhet med många andra, numera också ett särskilt nattläge som ska hjälpa till med bland annat ljusinsamling vid fotografering i mörkare miljöer. Även här har Iphone blivit bättre – men inte tillräckligt mycket för att slå Huawei, som fortfarande är kungen av mobilt mörkerfotografi.

En kommande kamerafunktionen, kallad Deep Fusion, ska ge betydligt förbättrade bilder i svagt till med medelstarkt ljus, utlovar Apple. Men den finessen har inte gått att testa, eftersom den kommer först i och med uppdateringen till IOS 13.2.

En batteritid som imponerar stort

Ett annat område där Apple har tagit ett viktigt steg framåt är batteritid. Iphone 11 Pro Max har ett batteri som är större än i fjol (3 969 mAh, jämfört med 3 174 mAh hos Xs Max). En konsekvens av det är telefonen har blivit tjockare och tyngre – kanske i det tyngsta lagret för en del. Men det spelar mindre roll när man tittar på batteritiden. I vårt test klarade sig Iphone 11 Pro Max mellan tolv och fjorton timmar på en laddning, med en massa spelande, surfande och strömmande av video. Prestationen är imponerande, och betydligt bättre än konkurrenter som Galaxy Note 10.

Läs mer: Test: ”Är Oneplus 7 Pro för dyr för sitt eget bästa?”

Med på köpet av Iphone 11 Pro Max följer dessutom en 18 watt-laddare. Skillnaden mot Apples gamla 5 watt-laddare är enorm. Den nya laddaren kan ladda mobilen från noll till 50 procent på en halvtimme, vilket gör stor skillnad. Men Apple kan fortfarande inte mäta sig mot Samsungs och Huaweis batteritekniker, som laddar betydligt snabbare än så.

IOS 13 är ett rejält lyft

Höstens tredje stora Apple-nyhet är operativsystemet IOS 13. Det nya operativsystemet släpps förvisso till en mängd Apple-modeller. Men systemet gör sig absolut bäst på Iphone 11 Pro Max. Med IOS 13 får Iphone bland annat ett efterlängtat ”dark mode” som gör mobilens gränssnitt mörkare, vilket sparar på batteriet. En mer betydande förändring är den stramare integritetskontrollen av bluetooth och platstjänster. Det innebär bland annat att tredjepartsappar inte längre kan fortsätta att samla in platsdata konstant efter att den installerats. Istället kan du numera enkelt ställa in så att en app bara får spåra din plats när programmet är igång – eller inte alls, över huvud taget. Det samma gäller bluetooth, som också kan användas för spårning.

Ett problem med IOS 13 är att systemet känns aningen oputsat. Ett antal buggar dyker upp under testet, bland annat fryser låsskärmen vid ett tillfälle. Apple har redan släppt två systemuppdateringar i snabb följd. Men de förbättringarna borde ha varit på plats redan från början.

Skyhögt pris drar ner Iphone 11 Pro Max

Iphone 11 Pro Max är en stabil uppdatering för Apple, i synnerhet om du har använder en Iphone X eller tidigare modell i dag. Största skillnaderna är kamera och batteritid – två egenskaper som generellt rankas högt hos mobilanvändarna. Om Iphone 11 Pro Max hade kommit ifjol hade Samsung och Huawei haft betydligt mer att oroa sig över. Nu ligger dessa tillverkare fortfarande före Apple rent tekniskt. Men avståndet minskar.

Läs mer: Tim Cook: Det här blir Apples viktigaste bidrag

Den stora nackdelen med Iphone 11 Pro Max är priset. Den billigaste varianten av telefonen kostar över 14 000 kronor. Det är på högt sett till vad konkurrenterna tar för sina toppmodeller. Apples värstinglur är en gedigen uppdatering, men det motiverar inte det skyhöga priset. I det avseendet är Iphone 11 betydligt mer intressant och ger avsevärt mer för pengarna. Vår recension av Iphone 11 - som känns som ett självklart alternativ till 11 Pro och Pro Max - publiceras senare i veckan.

(191008: Texten har uppdaterats med en förklaring av millimeterangivelserna för kameraobjektiven.)

Iphone 11 Pro Max

Operativsystem: IOS 13.

Mått: 158 x 77,8 x 8,1 millimeter.

Skärm: 6,5 tum oled, 1242 x 2688 pixlar.

Vikt: 226 gram.

Minne: 4 GB ram + 64 GB lagring,4 GB ram + 256 GB, 4GB ram + 512 GB.

Systemchip: Apple A13 Bionic.

Kamera: Huvudkamera 12 MP (bländare f/1.8, OIS, PDAF), 12 MP teleobjektiv (bländare f/2.0, OIS, x 2 zoom) + 12 MP supervidvinkelobjektiv (bländare f/2.4, 13 mm).

Batteri: 3969 mAh, trådlös laddning (Qi).

Kapslingsklass: IP68, vilket gör att telefonen ska klara en halvtimme i meterdjupt, stillastående vatten.

Pris: 14 295 - 18 895 kronor.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt