Test: Ipad (2019) – ”Äntligen lite valuta för pengarna, Apple”

2019-12-22 07:00  

Apples senaste Ipad är precis vad den utger sig för att vara: En utmärkt surfplatta som inte kostar som en begagnad Volvo, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Hallå där, Apple. Har ni en stund över? När den här texten skrivs lackar det mot jul, och det är en tid då man kan passa på att rannsaka sig själv.

Kommer ni ihåg Charles Dickens klassiker En julsaga? Berättelsen handlar om en rik gammal man, Ebenezer Scrooge, som är sur, snål och vresig. Men efter att ha besökts av tre varnande julvålnader inser Scrooge att han fortfarande har en chans att ändra sig.

”Surfplattan gick igenom en identitetskris”

När Apple släppte sin första Ipad i april 2010 var det som tidig julklapp för prylnördar som jag. Men allt eftersom tiden gick hände något. I takt med att mobilernas skärmar växte och växte, förlorade paddan samt syskonen Ipad Air och Ipad Mini mycket av den forna dragningskraften. Surfplattan hamnade i något av en identitetskris.

Apples lösning: Ipad Pro. Den nya modellen lanserades 2015, ackompanjerad av Cupertinobolagets sedvanligt storslagna löften. Nu var dags att slänga ut datorn för att i stället skaffa en proffspadda. Men det är och förblir ett vackert löfte som Ipad Pro, trots en saftig prislapp på över 9 000 kronor och uppåt, inte lever upp till. Känner ni julvålnadens kalla andedräkt, Apple?

Det har flutit en del vatten under broarna sedan dess. Den som vill köpa en surfplatta från Apple 2019 får navigera efter bästa förmåga i ett utbud som numera består av många olika modeller, som Ipad Pro, Ipad Air och Ipad Mini. Ingen av modellerna är billig, bör det påpekas. Apple sysslar inte med sådant. Men nu finns det i alla fall en Apple-platta som vi med gott samvete faktiskt kan kalla prisvärd. Och det är sjunde generationens Ipad, lanserad samtidigt som Iphone 11 och Iphone 11 Pro i höstas.

Omodern – men får jobbet gjort ändå

Här skippas alla suffix som Pro och Air. Den senaste Ipad kostar från drygt 4 000 kronor och är precis vad den utger sig för att vara: en surfplatta med högupplöst pekskärm. Dessutom en bra sådan. Och detta även om just denna Ipad kan tyckas lite ålderstigen prestandamässigt. Vi ska återkomma till det lite senare. I stället vill jag börja med det som faktiskt är nytt. I år, 2019, har skärmen växt lite, från fjolårets 9,7 tum till 10,2 tum. För att kompensera för den större skärmen har upplösningen ökats något, till 1 620 gånger 2 160 bildpunkter.

Lcd-skärmen håller överlag mycket god kvalitet, med fin färgåtergivning och någorlunda bra ljusstyrka (500 nits).

Läs mer: Test: Galaxy Fold är inte värd pengarna

Dock saknas Apples skärmteknik för automatisk justering av vitbalans, True Tone. Skärmen på årets Ipad håller inte heller samma klass som motsvarande hos lyxmodellen Ipad Pro, men det är inget du kommer att tänka på om du inte lägger paddorna intill varandra.

En sak som är svårare att bortse från är de tjocka, svarta kanterna runt skärmen. Det känns aningen omodernt med en skärm som inte täcker en större del av fronten. En fördel med upplägget är att Ipad 2019 skippar ansiktsupplåsningen och i stället är utrustad med en fingeravtrycksensor (touch id). Det är en mer stabil teknik, och det är nästan alltid enklare att låsa upp plattan med fingret än fejjan.

”Det är här Apple är som bäst”

På tal om gammal skåpmat: Under huven på nya Ipad sitter systemprocessorn A10 Fusion (16 nanometer). Det är alltså samma chip som i fjolårets padda, som i sin tur är en något förbättrad variant av processorn som kom med Iphone 7 (2016).

Till råga på allt har Apple dessutom återanvänt fjolårets kamerasystem, som består av en 8 MP-sensor med bländare på ƒ/2,4. Det är en kamera som på sin höjd tar bilder av någorlunda kvalitet. Men så fort ljusförhållandena försämras, blir bilderna lidande. Inte heller frontkameran (7 MP, f/2.2) kommer att imponera på någon.

Det bör påpekas att Apple har uppgraderat arbetsminnet, från 2 gigabyte i RAM i fjol till 3 gigabyte i år. I praktiken märks ingen större skillnad, men det gör inte särskilt mycket. Den nya paddan mäktar med de flesta vardagsuppgifterna, som spel, strömmad film och webbsurf, utan problem.

Läs mer: Test: Iphone 11 – ”Tråkig mobil, men underbar kamera”

Det är här Apple är som bäst. Till skillnad från många av konkurrenters surfplattor och mobiler, som ofta tacklar av efter bara något år, fortsätter Apples prylar att tuffa på riktigt bra betydligt längre än så.

Priset från drygt 4 000 kronor och uppåt för nya Ipad kan tyckas saftigt. Men det kan också ses som en relativt rimlig investering för den som vill ha en surfplatta som faktiskt kan köras i flertalet år. Och för dem som prompt vill ha en Appleplatta är det betydligt mindre än priset för Ipad Air och Ipad Pro, som kostar mer än en begagnad Volvo från 00-talets början.

Nytt operativsystem visar framtiden för "paddan"

I En julsaga av Charles Dickens visar det tredje spöket, som är kommande julars ande, framtiden för Ebenezer Scrooge. Framtiden för Apples surfplattor stavas Ipad Os, som kom i höstas. Operativsystemet bygger på samma grund som Ios, men lägger till en del intressanta funktioner som är specifika för Ipad.

via GIPHY

Och om Apple vill att paddan någonsin ska kunna ersätta din bärbara dator är Ipad Os ett steg i rätt riktning. Det förbättrade stödet för multitasking är ett bra exempel på det. Efter uppdateringen till Ipad Os kan Apples surfplattor numera bland annat visa flera fönster från samma app, vilket gör att du kan arbeta med två dokument samtidigt. En enkel men smart finess för att få till ett effektivare jobbflöde på ”paddan”.

Med Ipad Os 13 går det också att ansluta en mus till din Ipad via Bluetooth. Funktionen är inte perfekt, men fungerar tillräckligt bra. Kopplar du även in ett tangentbord har du något som på sikt kan börja mäta sig med användarupplevelsen hos en laptop.

via GIPHY

Mitt råd till Apple? Kom ihåg Ebenezer Scrooge och ”Kommande julars vålnad”. För om teknikjätten inte fortsätter att utveckla Ipad Os väntar en ensam och bitter framtid för Apples surfplattor.

Apple iPad (2019)

Operativsystem: Ipad Os 13.

Skärm: 10,2 tum lcd (ips), 1620 x 2160 pixlar.

Mått: 250,6 x 174,1 x 7,5 millimeter.

Vikt: 483 gram.

Minne: 3 GB ram + 32 GB lagring, 3 GB ram + 128 GB lagring.

Systemchip: Apple A10 Fusion (16 nm).

Trådlöst: Wi-fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, 4g-uppkoppling (tillval).

Kamera: 8 MP, bländare ƒ/2,4 MP (31 mm-ekvivalent), 1.12µm pixelstorlek, autofokus.

Batteri: 8 827 mAh.

Övrigt: Stöd för Apple Pencil (första generationen), 3,5 millimeters ingång för hörlurar.

Pris: 4 295 - 6 995 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Ipad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt