Test: Huawei P40 Pro Plus – ”Årets hittills bästa kameramobil”

2020-06-26 12:50  

Tio gånger optisk zoom är dragplåstret när Huawei släpper toppversionen av sitt senaste flaggskepp. Appsituationen till trots är P40 Pro Plus årets starkaste kameratelefon, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

Ska vi vara ärliga är de flesta telefoner jag testar rätt tråkiga. De är ultrasnabba, har superskarp skärm och skjuter bilder som jag för en handfull år sedan inte trodde var möjliga att fixa med en telefon.

Objektivt sett rätt otroliga grejer i ett fickformat. Men det är också standard i dag, åtminstone om du pungar ut för en flaggskeppsmodell från någon av de etablerade tillverkarna.

Men plötsligt så. Huawei P40 Pro Plus är en mobiltelefon som faktiskt var genuint rolig att testa, och det beror till stor del på fotoupplevelsen.

Otrolig fotoupplevelse

Kamerahuset på baksidan har nämligen fått en liten makeover. 12 MP-teleobjektivet med 5x optisk zoom har ersatts av två andra sensorer. En 8 MP-kamera med 3x zoom och bländare 2.4, samt en 8 MP-sensor med 10x zoom och bländare 4.4.

Tio gånger optisk zoom. Det är väl ändå grejer? Det är den sensorn som är den stora nyheten i Plus-modellen, och oj vad den levererar.

Jag och min lika fascinerade fyraåring tillbringar kvällarna stående i sovrumsfönstret för att zooma in på skatorna som bygger ett bo i körsbärsträdet utanför fönstret. Eller på hararna och duvorna som struttar runt på lekplatsen när barnen i kvarteret sprungit hem. Små naturfotografer i vår egen närmiljö.

Läs mer: Test: Så snabbt är första 5g-nätet i Stockholm

Och sånt är kul! Inte minst för att resultatet blir ganska bra. Inte perfekt så klart, men Huawei lyckas fixa djup i bilderna även på tio gånger optisk zoom. I porträttläge blir det till och med en hyfsad bokeheffekt, även om den inte är i nivå med vad som går att leverera på standardlinsen eller med 3x zoom-objektivet.

Men perfekt är det inte. Jag upplever att maxzoomen kräver sitt ljus och sina utomhusmiljöer för att leverera bra bilder. Ibland har mobilen också svårt att fatta vad som är motivet och det händer ofta att det jag vill fota blir underexponerat medan bakgrunden framträder i rätt nivåer.

Den digitala zoomen är, förstås vill jag säga, inte heller helt hundra. Eller jo, den har ju 100x zoom, men då förvandlas motivet till en slags krängande pixlar som gör mig lite lätt sjösjuk. Att dra upp den digitala zoomen mot de högsta nivåerna är visserligen ett kul partytrick. Från kontorsfönstret kan jag ta närbilder på en flagga ett par kvarter bort, men bilden är så grynig att det är oklart vad den fyller för funktion.

Beroende på ljusförhållande och hur stadig man är på handen går det att få dugliga bilder (beroende på hur petig man är) någonstans i området 20–30 gångers zoom. Men kvaliteten ligger långt under vad som finns inom spannet för den optiska zoomen.

Läs mer: Test: Dell XPS 13 - ”Så här borde alla Windows-laptops vara”

Lagring, material och snabbladdning

De andra stora, eller ja, måttliga, nyheterna i Plus-modellen är en keramisk baksida och snabbare trådlös laddning. Dessutom ligger den interna lagringen på hela 512 GB.

Det nya materialet ligger väldigt skönt i handen. Högblankt men ändå greppvänligt och hyfsat motståndigt mot fingeravtryck. Det adderar dock några gram till vikten, vilket gör skillnad i en redan ganska tung och bastant mobil. Med sina 226 gram är det något av en tungviktare.

Den trådlösa snabbladdningen är, som sig bör, riktigt snabb. Ny Teknik får i samband med testet låna Huaweis nya snabbladdare med effekt upp till 40W och då går det med rasande fart. För första gången vad jag vet är den trådlösa snabbladdningen lika kvick som den via kabel.

Apputbudet är bättre men inte bra

Precis som resten av P40-serien saknar Pro Plus stöd för Googles appar och tjänster. Vad det innebär i detalj kan du läsa i recensionen av P40 Pro här.

Men det har ju gått ett par månader sedan dess, och situationen har faktiskt förbättrats. Dels handlar det om att fler utvecklare har släppt sina appar direkt i Huaweis egen appbutik AppGallery. Jag skulle på inga vis vilja hävda att utbudet är fullgott, men det verkar växa sakta men säkert.

Dels har Huawei lanserat en ny app som kallas Petal Search och som underlättar ordentligt för att hitta appar som inte finns i AppGallery.

Läs mer: Test: Surface Go 2 – ”När den är som bäst klår den Ipad Pro”

Det är i själva verket en sökmotor som letar igenom olika appbutiker på nätet i jakt på .apk-filer, alltså filer för att manuellt installera Android-appar. Det kan du så klart göra själv också, men i Petal-appen är det väldigt smidigt och du slussas direkt vidare till en .apk-fil som är kompatibel med telefonen, utan att passera fjorton reklamtunga sidor på vägen.

Det finns så klart fortfarande begränsningen att vissa appar inte fungerar utan Googles underliggande ramverk. I vissa fall går de inte att använda alls, i andra fall fungerar inte vissa funktioner. Det vanligaste exemplet är väl att många appar har inbyggda system för mikrobetalningar via Google Play, vilket så klart inte går att använda här.

Sammanfattning

Med en kamerauppsättning som denna känns Huawei P40 Pro Plus faktiskt som en rolig upplevelse nog att rekommendera trots appsituationen. Speciellt som den har tagit ett kliv framåt tack vare Petal Search.

Brasklappen är att priset för telefonen är så där sanslöst Apple-högt. Den maxade modellen går loss på hela 13 990 kronor i Sverige. Det är goda 4 000 kronor mer än P40 Pro. Frågan är om ens en monsterkamera och dubbel lagringskapacitet väger upp de tusenlapparna.

Huawei P40 Pro Plus:

Operativsystem: Android 10 (EMUI 10.1).

Mått: 158,2 x 72,6 x 9 millimeter.

Skärm: 6,58 tums oled-skärm (2 640 x 1 200 pixlar) med uppdateringsfrekvens på 90 Hz.

Vikt: 226 gram.

Minne: 8 GB ram och lagring på 512 GB.

Systemchip: Kirin 990 5g.

Kamera: Huvudkamera 50 MP (f/1.9), 40 MP ultravidvinkel (f/1.8), 8 MP teleobjektiv (f/2.4) med 3x optisk zoom, 8 MP teleobjektiv (f/4.4) med 10 x optisk zoom, djupkamera (ToF). Selfiekamera 32 MP (f/2.2) och djupkamera.

Batteri: 4 200 mAh.

Pris: Cirka 13 990 kronor.

Övrigt: 5g, Wifi 6, 40 W snabbladdning, 40 W trådlös snabbladdning, IP68, fingeravtryckssensor.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt