Test: Huawei Matebook X Pro – ”Prima laptop som måste sluta snegla på Apple”

2020-05-31 07:15  

Nya Matebook X Pro 2020 bjuder inte på några större överraskningar – men imponerar oavsett. Här levereras ultrabook-prestanda med en tydlig guldkant, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Snabbfakta Huawei Matebook X Pro (2020)

Lanserad: februari 2020.

Operativsystem: Windows 10.

Skärm: 13.9 tum, 3000 x 2000 pixlar.

Vikt: 1,33 kg.

Processor: 10:e generationens Intel Core i5-processor / 10:e generationens Intel Core i7-processor.

Lagringsminne och RAM: 512GB/ 1TB PCIe SSD / 8GB / 16GB LPDDR3.

Pris: Cirka 18 999 – 20 999 kronor.


PLUS:

Utmärkt pekskärm med ett gäng smarta funktioner.

Bra batteritid.

Ett störtskönt tangentbord.

MINUS:

Saknar stöd för wifi 6.

Dyrare än föregångarna.

Vissa smarta funktioner kräver annan Huawei-hårdvara.

”Matebook X Pro har en tydligt kvalitetskänsla”

I Sverige är den kinesiska telekomjätten Huawei mest känd för sina smarta mobiltelefoner. Men bolaget har många strängar på sin lyra – och bärbara datorer är en av dessa.

Ny Teknik testade nyligen Huawei Matebook D7, som då beskrevs som en “stilren och prisvärd mellanklass-laptop" av recensenten Simon Campanello. I produktfamiljen Matebook finns också X Pro-serien, som representerar top of the pops, crème de la crème för Huawei.

Ni får ursäkta en något förutsägbar och kanske tråkig liknelse, men Matebook X Pro är alltså Huaweis svar på Apples Macbook Pro-serie. Här samlas topprestanda i ett attraktivt och ultraportabelt skal.

Årets modell, den tredje i serien, är inget undantag från den principen.

Huaweis lyxiga 13-tummare Matebook X Pro är arbetshäst med bra prestanda i en elegant och slimmad kostym. Foto: Kalle Wiklund

2020 års Matebook X Pro, lanserad i februari, kommer i ett tunt, elegant och välbyggt aluminiumchassi med en högupplöst pekskärm på 13,9 tum omgärdad av föredömligt smala svarta kanter.

Till det yttre är årets upplaga av Matebook X i det närmaste identiskt med modellerna från i fjol och 2018. Men det spelar mindre roll då viktiga egenskaper som skärm, tangentbord och design fortfarande är i toppklass, med en kvalitetskänsla som inte går att ta miste på.

Pekskärmen är ett tydligt exempel på det. Ltps-skärmen täcker 91 procent av lockets insida, har en strålande färgåtergivning (100 procent av färgrymden sRGB) och en upplösning på maximalt 3 000 gånger 2 000 bildpunkter (3K).

Även tangentbordet, den stora styrplattan och datorns fingeravtrycksläsare känns väl genomarbetade. Mer om detta senare.

Arbetshäst i slimmad kostym

De två mest betydande nyheterna med årets Matebook X Pro är uppdateringen till tionde generationens Intel Core i5- eller Core i7-processorer, samt en förbättrad batterikapacitet.

Detta parat med 8 eller 16 GB ram (ddr3) och kvick SSD-lagring (pcie), gör att Huawei Matebook X Pro känns snabb, responsiv och en riktig arbetshäst när det gäller multitasking. Den dyraste modellen av datorn är utrustad med ett dedikerat grafikkort (Nvidia Geforce Mx250), medan den något billigare i5-varianten får nöja sig med en integrerad GPU (UHD Graphics 620).

Maskinen klarar av de flesta vardagssysslor med bravur. Detta även med ett stort gäng program igång samtidigt och ett kilometerlångt pärlband av öppna flikar i webbläsaren.

Viktigt att komma ihåg är det fortfarande handlar om en ultraportabel laptop. Tydligast märks det när vi ger oss på spel med lite mer avancerad 3d-grafik. Då stöter datorn snabbt på patrull.

Att erbjuda en modell med dedikerad GPU är välkommet, men Geforce Mx250 är ett instegschipp som inte klarar av att leverera värstingprestanda avsett för exempelvis gaming.

Imponerande batteritid

Desto mer imponerande är datorns batterioptimering. Själva batteriet har en kapacitet på 56 wattimmar (Wh). Enligt Huawei ska datorn klara av 11 timmars webbsurfning. Under vårt test kommer Matebook X Pro dock som mest upp i cirka åtta timmars batteritid, med en ljusstyrka satt till runt 80 procent och ett energiläge som ligger mitt emellan bäst batteritid och bästa prestanda. Med högsta prestandaläget påslaget når vi drygt sex timmars batteritid.

I bägge fallen är det avsevärt bättre än andra profilerade Windows 10-konkurrenter som Microsofts Laptop Surface 3 och Dells populära XPS 13. Den nivån av energisnålhet är ett stort plus för alla som jobbar på språng, och vill kunna ägna åtskilliga timmar åt effektivt tangentbordshamrande utan att behöva oroa sig över eluttag. Laddadaptern som följer med till datorn är dessutom på 65 watt och tillfredställande snabb.

Läs mer: Test: Huawei Matebook D14 – stilren och prisvärd men inte Zoom-vänlig

En annan trevlig egenskap som Matebook X Pro har är att datorn endast förlorar några enstaka batteriprocent efter att ha varit påslagen men stått i viloläge över natten.

Utöver batteritiden sticker skärmen och tangentbordet ut. 13,9-tumsskärmen har bildformatet 3:2 och inte 16:9 som är vanligt förekommande. Det gör att skärmen har en något mer kvadratisk form än motsvarande på många andra laptops. Vilket jag i sig betraktar som ett plus. 3:2-formatet ger ett större vertikalt utrymme, och det gör att skärmen kan visa mer innehåll på en webbsida eller i ett dokument än vad en 16:9-panel mäktar med.

Nedfällbar webbkamera skapar problem

Hur bra tangentbordet är att skriva på är annan viktig egenskap hos bärbara datorer. Även här har Huawei lyckats mycket bra. Tangentbordet på Matebook X Pro är väl disponerat med ett bekvämt avstånd mellan knapparna. Att tangenterna dessutom har ett skönt klickljud och en bekväm slaghöjd gör det till en ren fröjd att skriva på Matebook X Pro.

I högerkant ovanför tangentbordet finns en på-knapp som även fungerar som en fingeravtrycksläsare. Inläsningen sker blixtsnabbt, och det är sällan som sensorn misslyckas. Ganska snabbt känns det väldigt bökigt att låsa upp datorn på annat sätt än med fingret.

Smidig inloggning. Fingeravtrycksläsaren är både snabb och tillförlitlig. Foto: Kalle Wiklund

Mindre lyckad är lösningen med att ha en uppfällbar webbkamera i raden med funktionsknappar på tangentbordet. Min största invändning är att det är omöjligt att justera vinkeln efter att kameran fällts upp. Det ger ett mindre smickrande grodperspektiv när du använder exempelvis Zoom för videomöten. Att webbkameran är nedfälld i grundläget innebär också att Matebook X Pro inte erbjuder ansiktsupplåsning som inloggningsalternativ.

”Matebook X Pro är helgjuten - men saknar personlighet”

Ett mer övergripande problem för Huawei, i min mening, är att man kanske kikar lite väl mycket på storkonkurrenternas design. I synnerhet Apples.

Under de senaste åren har Huawei blivit bättre på att mejsla ut en egen väg när det gäller formgivningen av sina smarta mobiltelefoner. Men när det gäller datorer, och i synnerhet Matebook X Pro, känns det fortfarande som att målet mest är att efterlikna Macbook Pro-serien.

Inget fel i att inspireras av konkurrenterna – och Huawei lyckas dessutom bättre än Apple i flera aspekter, där pris och skärmprestanda är tydliga exempel. Jag önskar bara att Huawei kunde ge i alla fall sina premium-datorer en tydligare särprägel – framför allt när det gäller design.

I fråga om Huawei-specifika finesser finns det nämligen några intressanta spår som får datorn att sticka ut. Till exempel går det att ta skärmdumpar genom att knacka med tre fingrar på skärmen. Praktiskt och smart.

Läs mer: Nu finns Apples svindyra tangentbord (och datorhjul) att köpa

Huawei Share är ett annat exempel. Tjänsten kan bland annat användas till att överföra filer mellan en dator och smarta Android-telefoner. En tydlig svaghet är funktionen än så länge kräver att du ansluter en Huawei- eller Honor-telefon till datorn.

Det bör tilläggas att Huawei inte är ensamt om att utveckla finesser för exempelvis filöverföring mellan datorer och mobiler. Men jag tycker att Huawei har lyckats ovanligt väl i tillämpningen av ovan nämnda funktioner.

Ett annat minus är att priset för instegsmodellen med i5 Core-processorer har gått upp med cirka två tusen kronor sedan i fjol. De få nyheter som kommer med årets modell motiverar inte den prishöjningen. En annan svaghet, särskilt med tanke på det höga priset, är att datorn saknar stöd för wi-fi 6. Den nya standarden för trådlösa nätverk borde vara på plats i en laptop med ett rekommenderat startpris på 19 000 kronor.

Detta till trots känns Huawei Matebook X Pro i ett stora hela som ett helgjutet alternativ för de som letar efter en elegant och proffsig Windows 10-laptop.

Huawei Matebook X Pro (2020)

Operativsystem: Windows 10.

Skärm: 13,9 tum, 3 000 x 2 000 pixlar (260 PPI), pekskärm (tio punkters beröring).

Mått: 304 × 217 x 14,6 millimeter.

Vikt: 1,33 kg.

Processor: 10:e generationens Intel Core i5-processor (1,6 GHz ) / 10:e generationens Intel Core i7-processor (1,8 GHz).

GPU: Nvidia Geforce MX250 med 2GB GDDR5 / Intel UHD Graphics.

RAM: 8GB / 16GB LPDDR3 (2133MHz).

Lagring: 512GB/ 1TB PCIe SSD

Kamera: 1MP (framåtriktad).

Anslutningar: Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC.

Portar: 2 usb-c, 1 usb-a, hörlursingång 3,5 millimeter.

Pris: Cirka 18 999 – 20 999 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Huawei Windows 10

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt