Test: Huawei Matebook X – ”Lättviktare som imponerar”

2021-01-08 10:00  

Snygg, slimmad och smart. 13-tummaren Huawei Matebook X levererar på alla fronter - bortsett från batteritiden och en malplacerad webkamera, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Kinesiska Huawei har det inte lätt just nu. I USA är bolaget bannlyst. I flera andra länder, däribland Sverige, har teknikjätten stängts ute från de spirande 5g-näten. 

Huawei vassare än någonsin

Parallellt med dessa motgångar har Huawei aldrig varit bättre än nu på att leverera riktigt vass konsumentelektronik. Se bara på Huawei P40 Pro och trådlösa hörlurarna Freebuds Pro.

Nu kan vi lägga till Huawei Matebook X på den listan.

Huawei Matebook X har ett stort tangentbord – och en snabb, praktisk fingeravtrycksläsare i övre högra hörn. Foto: Kalle Wiklund

Det här är Huaweis tunnaste och mest kompakta bärbara Windows 10-dator. Med en vikt på cirka 1 kilo, tunna skärmkanter och fläktlös design är Matebook X ett riktigt imponerande bygge.  Datorn kommer i ett robust chassi av aluminium med en skön finish och oklanderlig byggkvalitet. Designen är minimalistisk och får maskinen att känns lyxig.

13-tummare med lyxkänsla

Premiumkänslan förstärks av 13-tumsskärmen, med en upplösning på 3000 x 2000 bildpunkter. Det kan tyckas överdrivet med en så pass hög upplösning på en 13-tummare. Å andra sidan är panelen så pass bra – med knivskarp skärpa, utmärkt svärta och finfina färger – att det känns fel att klaga. Så länge som datorn är ansluten till ett eluttag, i alla fall. Men vi återkommer till det senare.

Läs mer: Test: Macbook Air med M1-chip – ”krossar Intel”

Antalet portar, eller snarare bristen på dessa, ger en vinkning om att Huawei Matebook X framför allt är tänkt att användas på språng. Eller, i dessa dagar – på hemmakontoret. På datorn finns nämligen bara två usb 3-ingångar (typ c) och en hörlursport. Bägge usb-portar har dock displayport-stöd om man vill koppla in datorn till en extern skärm. 

Bättre prestanda – men ingen speldator

Nytt för i år är att Huawei Matebook X har fått en tionde generationens Inte Core i5-processor, med fyra kärnor klockade till 1,6 GHz. Kombinerat med 16 GB i ram och snabb ssd-lagring, med läs- och skrivhastigheter på över 1 GB/s, ger detta mer än tillräckligt bra prestanda för att Matebook X ska klara av websurf, enklare spel, videoströmning och alla typer av kontorsuppgifter galant.

Mer beräkningskrävande uppgifter, som avancerade 3d-spel eller videoredigering i 4k, är inget för Huawei Matebook X, men det är heller inget att förvänta sig av en laptop i den här storleken och viktklassen.

Huawei Matebook X har en snygg, minimalistisk design. Foto: Kalle Wiklund

På tal om vikt, Matebook X väger som sagt in på snärtiga 1 kilogram. Fördelen med det är att datorn är väldigt smidig att ta med sig i väskan eller portföljen om du föredrar det. Men det skapar också problem. För att spara in på vikt är datorn är nämligen fläktlös – istället förlitar sig Huawei på en design där värmen leds bort från undersidan till skärmlocket via särskilda värmekanaler. En intressant lösning, men den passiva kylningen lämnar en del i övrigt att önska. Matebook X har tråkigt nog en tendens att bli riktigt varm på tangentbordssidan och längs med gångjärnet när maskinen får jobba lite hårdare.

Webkamera ger grodperspektiv

Tangentbord är en riktigt vattendelare hos laptopanvändare. På Matebook X sträcker sig tangentbordet hela vägen ut till kanterna på vardera sida, och har lagom stora, väldisponerade knappar. Gott så. Däremot tycker jag att knapparna har en något kort slaghöjd. Det gör att Matebook X kan kännas något stum att skriva på. 

Läs mer: Test: Huawei Matebook X Pro – ”Prima laptop som måste sluta snegla på Apple”

Svårare att bortse från är webkameran, som är nersänkt i tangentbordet i raden med funktionsknappar. Upplösningen (720p) och bildkvaliteten är helt okej, men var beredd på lite brus i bild i mörkare miljöer. Placeringen gör dock att kameran kommer att visa dig ur ett mindre smickrande grodperspektiv under videomötet. Jag förstår varför Huawei har flyttat webkameran hit – på sätt kan skärmkanterna göras tunnare. Men med tanke på att de flesta av oss just nu ägnar stor del av dagarna åt videomöte efter videomöte är placeringen rätt enerverande.

Batteritid en akilleshäl

En annan avigsida hos Huawei Matebook X är batteritiden. Som mest får vi ut cirka 7 timmars videouppspelning, med datorns prestandaläge satt till medium. Här spelar datorns höga upplösning in (3000 x 2000 bildpunkter). Att behöva skyffla runt så pass många pixlar på skärmen tar ut sin rätt på batteritiden, helt enkelt.

Slimmad profil. Matebook X är byggd för att bära med sig. Foto: Kalle Wiklund

Men skippar du att strömma video i långa stunder kan du sannolikt klara en hel dag av surf, mejl och kontorsjobb på en enda laddning. En medföljande 65 W-adapter och stöd för snabbladdning gör dessutom att batteriet når 50 procent igen på 30 minuters laddning.

"Matebook X imponerar stort"

Trots ovan nämnda svagheter är jag väldigt förtjust i Huawei Matebook X. Den nästan kantlösa 13-tumskärmen är en fröjd att arbeta på, och Windows 10 Pro känns rappt och responsivt. Datorns styrplatta sträcker sig dessutom numera hela vägen ner till nederkanten, och har en föredömlig haptisk feedback som ger ett riktigt skönt klick var du än trycker.

Läs mer: Test: Surface Go 2 – ”När den är som bäst klår den Ipad Pro”

En annan finess är Huawei Share, som gör det möjligt att snabbt överföra bilder och dela filer mellan en smartmobil och Matebook X. Funktionen är smidig, enkel och smart – men funkar än så länge bara med vissa Huawei-telefoner. Det minskar den generella användarnyttan radikalt.

Mest imponerande är ändå att Huawei har lyckats samla allt detta i ett så pass slimmat och attraktivt skal. Det var länge sedan jag testade en dator som kändes så enkel och självklar att ta med sig på språng – även det inte handlar om längre utflykter än att byta rum såhär i corona-tider.

Här är Huawei Matebook X (2020)

Testad: December 2020.

Operativsystem: Windows 10 Pro.

Skärm: 13 tum, ltps, 3000 x 2000 pixlar (278 PPI).

Mått: 28,4 x 20,6 x 1,36 centimeter.

Vikt: Cirka 1 kg.

Processor: 10:e generationens fyrakärnig Intel Core i5-10210U-processor, 1,6 GHz.

Grafik: Intel UHD Graphics 620

RAM: 16 GB ddr3.

Lagring: 512 GB SSD (PCIe NVMe).

Kamera: Hd-kamera 720 p (nedsänkt i tangentbordet).

Trådlösa anslutningar: Wifi 6 802.11ax, Bluetooth 5.0.

Portar: 2 x ubs 3 typ c (data, laddning och displayport), hörlursingång 3,5 millimeter.

Pris: 16 990 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Huawei pc

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt