Test: Huawei Matebook D14 – stilren och prisvärd men inte Zoom-vänlig

2020-05-22 09:02  

Huaweis avskalade mellanprislaptop har gott om hästkrafter, men dras med ett par små irritationsmoment. Inte minst för den som vill slippa se ut som en groda i videomötena, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

När Huawei först kopplade ett grepp om mobilmarknaden i väst var det med avskalade telefoner i Apple-anda. Intrycket av Matebook-serien blir lätt detsamma.

Datorerna är enkla, snygga och mestadels väldigt funktionella. Matebook D14 som lanserades i Sverige under våren är inget undantag.

Till storleken är det, som namnet antyder, en laptop med 14-tumsskärm som tack vare smala skärmkanter känns betydligt nättare än så. Chassit består mestadels av sval aluminium och idel raka linjer.

Nätt och lätt är den också. Med en invägning på 1,38 kilogram känns den som en fjäder i handen, och den mäter en tjocklek på 1,59 centimeter.

Foto: Huawei

När locket åker upp väntar ett tangentbord som är riktigt trevligt att skriva på. En åtminstone för mig perfekt höjd på tangenterna. Pekplattan är följsam och kanske inte riktigt Macbook-klass, men bra mycket bättre än på genomsnittsdatorn. Längst ut till höger sitter en rapp fingeravtrycksläsare.

Läs mer: Test: Ikea Frekvens – ”Småkul ljud- och ljussystem i legoformat”

Ingen dator för fåfänga

Det första stora irritationsmoment som uppdagar sig är webbkameran. De smala skärmkanterna räcker inte till att rymma en sådan, därför ligger den dold längst upp i tangentbordet mellan F6 och F7.

Genom att trycka ned knappen klickar kameran upp, lite som ett push to open-skåp. På pappret en kul och smidig gimmick men i dessa dagar av eviga videokonferenser blir den genast ett gissel. Det går inte att ändra vinkel på kameran så du är evigt förpassad till ett otroligt osmickrande grodperspektiv. Dessutom syns dina fingrar i kameran när du skriver på datorn.

Foto: Huawei

Nästa tråkiga detalj är skärmen. Dess 1080p-upplösning är väl inget att vare sig exalteras eller klaga över, men ljusstyrkan är bedrövlig. Solljus utanför fönstret gör att allt ter sig obönhörligt grått och glåmigt på skärmen.

I bättre förhållanden är det okej, men jag kommer hela tiden på mina fingrar med att vandra upp till ljusknappen för att försöka vrida upp reglaget lite till.

Läs mer: Test: Google Nest Wifi – smart högtalare och wifi-system i ett

Väljudande och funktionell

Datorn låter åtminstone helt okej, och med Dolby Atmos-stödet blir det helt klart en ljudbild som överraskar. Fylligt och fint. Inget banbrytande, men fullt okej för att dra upp volymen på mitt karantäntomma kontor eller kolla på en film.

Funktionellt sett är det möjligen lite glest med portar, även om det inte är Apple-illa. Här finns en usb c som dubblar som laddport, och en gammal hederlig usb-port på vardera sidan datorn. De får sällskap av en hdmi-port och en hörlursingång.

En liten finess för den med Huawei-mobil är funktionen Huawei Share. Genom att hålla mobilen mot en nfc-läsare på datorn kan de två synkas och det är Airdrop-enkelt att föra över filer. Dessutom kan du få upp skärmspegling så att mobilskärmen kommer upp som ett fönster på datorskärmen och telefonen kan styras därifrån. Praktiskt, men en funktion som i dag enbart stöds av ett fåtal telefonmodeller.

Läs mer: Test: ”Iphone SE efterlängtad och värdig uppföljare”

Tyst och måttligt snabb

Hur snabb är den då? Tillräckligt för en arbetsdag, det är tveklöst. Huawei har stoppat in AMD-chip som levererar gott. Datorn går trevligt nog ganska tyst även under lite högre belastning.

Processorn är en fyrkärnig Ryzen 5 3500U och det finns ett integrerat grafikkort av modell Radeon RX Vega 8. Detta kompletteras med 8 GB arbetsminne och en lagring på 512 GB.

Det är ingen monstermaskin, men för surf, produktivitetsprogram och film duger det utmärkt. Någon vidare spelupplevelse kan du däremot inte räkna med. Det går absolut att köra igång enklare spel, men när jag drar igång en titel med lite mer avancerad 3d-grafik rullar det både segt och lite hackigt, laddtiderna blir långa.

Batteritiden känns till en början lite snål för en jobbdator. Med full kräm klarar Matebook D14 inte en hel arbetsdag, men när jag slår på batterisparinställningarna fixar den det galant utan att jag märker några större baksidor.

Kontentan är ändå att Matebook D14 känns otroligt prisvärd – om du vill ha en snygg och funktionell jobbdator att ha med dig i farten och inte har så höga krav. Jag fastnar för tangentbordet och uppskattar att Huawei lagt lite krut på ljudet, men både skärm och webbkamera får tyvärr underbetyg.

Huawei Matebook D14

Operativsystem: Windows 10.

Mått: 32,3 x 21,5 x 1,6 cm.

Vikt: 1,38 kilogram.

Skärm: 14 tums IPS med upplösning 1920 x 1080.

Processor: AMD Ryzen 5 3500U.

Grafik: Radeon Vega 8.

Ram: 8 GB DDR4.

Lagring: 512 GB ssd.

Portar: Usb a 3.0, usb a 2.0, usb c, hdmi, 3,5 millimeter.

Batteri: 56 Wh.

Simon Campanello

Mer om: Huawei Laptop

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt