Test: Huawei Mate 20 Pro imponerar

2018-11-10 06:12  

Huawei skryter om att de har marknadens snabbaste Android-telefon. Men för oss konsumenter börjar kampen om prestandan bli löjlig, menar Ny Tekniks reporter Simon Campanello som testat Huawei Mate 20 Pro.

I slutet av sommaren visade Huawei triumferande upp sitt nya chip Kirin 980, med den första processorn som bygger på 7 nanometers tillverkningsteknik. Bara några veckor senare kom Apple retsamt och körde om. Iphone XS hade lika små transistorer på sitt chip, och kom dessutom ut en dryg månad innan Kirin 980 hann göra debut i Mate 20 Pro.

Samsung vill säkert vara med i striden också. Räkna med en ny Galaxy-lur med trimmat Epynox-chip i början av nästa år. Resten av mobilbranschen får väl vänta in Qualcomms nya Snapdragon för att försöka komma ikapp ledartrions hårdvara.

Det pågår en rasande kapprustning mellan de ledande mobiltillverkarna. Samsung, Huawei och Apple verkar bara ha en sak för ögonen – att vara snabbast på marknaden.

Läs mer: Apple och Huawei har nått drömgränsen med 7-nanometerchip – kan transistorer ens bli mindre nu?

Samtidigt står vi vanliga mobilanvändare vid sidlinjen och tvingas iaktta en för oss betydelselös kapprustning.

Efter en dryg vecka med Huawei Mate 20 Pro, marknadens snabbaste Android, på fickan känner jag mig faktiskt helt likgiltig inför prestandan.

Telefonen är absolut snabb. Menyerna flyter fint, spelgrafiken är toppen och apparna laddar fort. Precis som på min jobbmobil, en lastgammal Oneplus 5.

För oss konsumenter finns inget att hämta i mobiltillverkarnas snack om prestanda. Om du köper en ny Android eller Iphone i det övre prissegmentet kommer den att vara tillräckligt snabb, punkt. Det möjliga undantaget är om du vill spela 3d-spel med absolut bästa grafik och prestanda – men hellre gör det på telefonen än på en dator eller spelkonsol.

Läs mer: Här är Samsungs vikbara telefon

Det som imponerar på Mate 20 Pro är i stället något så vardagligt som kameran. Med de tre Leica-linserna och mobilens olika ai-funktioner för att kunna ta bättre bilder under sämre omständigheter känner jag mig för en gångs skull som en duglig fotograf. De stabiliserar bilderna, lyfter färgerna och gör det mycket enklare att ta schyssta bilder i dåligt ljus och på natten. Mate 20 Pro har utan tvekan den bästa mobilkameran jag stött på.

Glad nyhet nummer två är batteriet. Med en kapacitet på 4 200 mAh räcker det hela dagen och lite till. Lägg till en smart funktion som automatiskt ändrar skärmupplösning efter behov och en snabbladdning som gör skäl för namnet och risken för batteritorsk är rekordlåg för en smartphone.

Det är ett märkligt beslut att dra så hårt på hastigheten när det finns andra funktioner som användarna faktiskt kommer att ha nytta av.

Läs mer: Huaweis nya mobilchipp är rena monstret

Frågan är om Huawei ens själva vet vad hastigheten ska vara bra för. Jag har läst igenom företagets pressmeddelanden och säljtexter och ingenstans står det vilka problem som monsterprestandan ska lösa. Ett tips: om inte ens dina egna copywriters kan svara på den frågan är det kanske dags att byta fokus.

Fem snabba om Mate 20 Pro

1. Ett namn, många telefoner

Huawei ställer till det lite för sig själva när de namnger telefoner. Mate 20 finns i en rad utföranden, från budgetluren Mate 20 Lite till den kolossala Mate 20 X. Den telefon som Ny Teknik testar heter rätt och slätt Mate 20 Pro, och är den som Huawei marknadsför som sitt flaggskepp i Sverige.

2. Ladda någon annans telefon

Mate 20 Pro kan fungera som en powerbank för andra mobiler med trådlös laddning. Lägg en Iphone XS i batterinöd ovanpå en Mate 20 Pro så får den låna lite el. En kul funktion som funkar fint, även om den kanske inte kommer att användas så flitigt.

3. Fingeravtrycksläsare i skärmen

Mobilen har en rejäl sensorhaka och ansiktsigenkänningen fungerar bra, men fingeravtryck är ofta smidigare. Huawei har löst det genom att bygga in en fingertrycksavläsare i skärmen. Den fungerar helt okej, men det tar några försök att lära sig att lägga tummen på rätt plats.

4. Gesterna är inte hundra

När de fysiska knapparna försvunnit går mobiltillverkarna över till handgester och svepningar på skärmen för att navigera. Huaweis alternativ fungerar helt okej, men andra mobiler gör det bättre. Framförallt är det svårt att få till ordentliga "bakåtsvep" för att gå tillbaka till föregående meny.

5. Inget hörlursuttag

Precis som många andra har Huawei valt bort hörlursuttaget. En adapter för 3,5 millimetersjack till usb c och ett par usb c-hörsnäckor finns med i lådan.

Teknisk specifikation

Chip: Kirin 980.

Ram: 6 GB.

Lagringsminne: 128 GB (plats för minneskort på upp till 256 GB).

Skärm: 6,39 tum OLED.

Batteristorlek: 4 200 mAh.

Operativsystem: Android 9 (EMUI 9).

Kamera: Tre kameror på baksidan (40, 20 och 8 megapixel) och en 24 megapixelkamera på framsidan.

Övrigt: Trådlös laddning, dubbla sim-kort, vattentät (IP68), fingertrycksavläsare i skärmen, ansiktsigenkänning.

Pris: Cirka 9 990 kronor.

Simon Campanello

Mer om: Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt