Test: ”Huawei Freebuds Pro slår Airpods Pro”

2020-12-08 07:00  

Apples trådlösa hörlurar brukar räknas som guldstandarden inom true wireless. Men Huawei ger Airpods Pro en rejäl match, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

Vad är Freebuds Pro för något?

Förra året satte Apple en ny ribba för så kallade true wireless-lurar, öronsnäckor helt utan sladd, med sina Airpods Pro. Bra ljud, ordentlig brusreducering och bra batteritid i ett läckert men dyrt paket.

Men utmanarna är många. Ett av de bästa alternativen vi testat är Huaweis Freebuds Pro, som ger minst lika mycket ljud och brusreducering för en aningen mindre smärtsam prislapp.

Läs mer: Test: Apple Watch Series 6 - lita inte på Apples hälsodata

Vad har Huawei Freebuds Pro att komma med?

Hörlurarna har aktiv dynamisk brusreducering, vilket innebär att ANC-nivån anpassas efter ljudbilden runtomkring dig. De har också ett ”awareness”-läge som släpper igenom exempelvis röst och trafikljud.

Hörlurarna går att kontrollera via svepningar, eller via appen AI Life. Den finns dock endast till Android-telefoner.

Lurarna klarar lite drygt fyra timmar i öronen med brusreducering påslagen, och ytterligare någon timme utan. Med laddetuiet går det att få runt 20 timmar total lyssningstid med brusreduceringen påslagen.

Läs mer: Test: Samsung Galaxy Z Fold 2: ”Vikbara mobiler är framtiden”

Hur funkar de?

Imponerande väl. Hörlurarna är enkla och smidiga att koppla ihop med telefonen, och levererar ett distinkt och härligt ljud. Faktiskt bättre än Airpods Pro, enligt vissa bedömare. Jag är benägen att hålla med. Oavsett om det är poddar, klassisk musik eller elektroniska toner som strömmar ut ger det en klar och fyllig ljudbild med rejäl bas.

Hörlurarna levereras med tre storlekars silikonpropp att stoppa i örat, och i den medföljande appen kan du prova ut rätt storlek. De sitter riktigt bekvämt, och jag har inga problem att ha i dem flera timmar i sträck. Det är inga träningslurar per se, men jag tycker att de sitter på plats bra både på gymmet och i löpspåret.

Brusreduceringen är rejäl, åtminstone om den är uppdragen till max. Tyvärr fungerar den dynamiska inställningen inte särskilt väl. Jag upplever att den utan förvarning kan göra snabba justeringar, och att den är dålig på att förstå när jag vill ha det tyst och när jag vill släppa in lite mer ljud.

Efter några dagars testande stänger jag av funktionen, och är nöjd med brusreduceringen påslagen på max. Det ger en minst lika behagligt dämpade ljudbild att promenera hem eller stå på spårvagnen med Freebuds Pro som med ett par hörlurskåpor med brusreducering.

Att styra hörlurarna med svepningar och tryckningar fungerar bättre än på många andra trådlösa lurar jag testat. Fast den mest kritiska funktionen, att ändra volym, får jag aldrig riktigt kläm på.

En extra eloge för hur bra mikrofonerna är. Jag tycker att samtalskvaliteten har varit ett problem för många Airpods-utmanare. Huawei har däremot lyckats. Lurarna har flera mikrofoner och använder därutöver benkonduktion (där sensorer plockar upp ljudet via vibrationer i skallbenen) förmedlas via för att ge en klar och tydlig ljudbild.

Läs mer: Test: 5 träningshörlurar (trådlösa in ears) – ”Svårslagna inom segmentet”

Finns det några nackdelar?

Det är svårt att rekommendera lurarna till en Apple-användare eftersom appen AI Life, som används för att ändra inställningar, inte finns till Iphone.

Som allt annat signerat Huawei dessa dagar saknas också Google-stöd. Det innebär att det inte finns något inbyggt stöd för Google Assistant, vilket känns trist.

Sedan har vi designen. Det kanske beror på vilken färg du väljer, men den silverfrostiga versionen av hörlurarna jag testar är… i mitt tyckte inte så stiliga.

Jag får en blandning mer eller mindre kritiska omdömen från personer i min närhet. De ”ser ut som en gamingstol”, säger någon. Som om de ”designats av personerna som gör reklamfilmer för snabba grafikkort”, hävdar någon annan.

Jag vet att det är en smakfråga, men något säger mig att de flesta personer som älskar hur Airpods ser ut kommer att hata hur Freebuds Pro ser ut. Så det är väl passande att de lämpar sig bäst för Android-användare.

Läs mer: Test: Macbook Air med M1-chip – ”krossar Intel”

Omdöme

Jag skulle vilja kalla Freebuds Pro för Android-världen Airpods Pro. Fantastiskt ljud, bra brusreducering och ett lite lägre pris än Apples motsvarighet.

Huawei Freebuds Pro

Batteri hörlurar: 55 mAh – drygt 4 timmars musiklyssning med aktiv brusreducering.

Batteri laddfodral: 580 mAh – drygt 20 timmars musiklyssning med aktiv brusreducering.

Vikt: 6,1 gram per hörlur.

Element: 11 millimeter dynamisk.

Kommunikation: Bluetooth 5.2.

App: AI Life (Android).

Pris: Cirka 1 990 kronor.

Simon Campanello

Mer om: Huawei Hörlurar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt