Test: ”Galaxy S10 är faktiskt Samsungs bästa telefon hittills”

2019-03-02 06:00  

Den här gången stämmer säljtexten. Samsung har aldrig gjort en så här bra telefon förut, men räkna inte med några tekniska under, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello som testat Galaxy S10 Plus.

Samsung går ut hårt. Galaxy S10 är den bästa, snabbaste och modernaste telefonen de någonsin tillverkat, heter det. Så får man väl säga när Galaxy-serien firar tio år (även om en petnoga besserwisser påpekar att Galaxy S ”bara” funnits sedan 2010) och ett ofattbart antal miljarder i forskning och utvecklings-pengar kondenserats till mobilen i min hand.

Efter en dryg vecka med Galaxy S10 är det bara att instämma. Det är, så klart, Samsungs bästa telefon hittills. Men några stilla ord innan du greppar din fullt fungerande S9:a för att drämma den i första bästa stengolv så glasbitarna ryker för att kunna utnyttja din drulleförsäkring.

Läs mer: Här testar Ny Teknik nya Hololens 2

S10 är verkligen ett lyft på alla plan. Designen är överlägsen, prestandan mer maxad än någonsin, kamerorna fler och bättre - och prislappen har blivit femsiffrig. Klivet från tråkiga med kompetenta S9 är stort, även om det är svårt att peka ut en enskild kioskvältare bland nyheterna.

Testtelefonen är en Samsung Galaxy S10 Plus, instegsvarianten med 128 gigabyte lagring och 8 gigabyte arbetsminne. Skärmen ligger på 6,4 tum och sida vid sida med den vanliga S10 (6,1 tum) känns den marginellt större, men knappast klumpig om du vant storleken på de senaste årens flaggskepp.

Skärmen är ett mästerverk

Amoled-skärmen är ett mästerverk i sig. Knivskarp med fantastisk färgåtergivning (Samsung hävdar att den är bäst på marknaden, men det får nog mer avancerade tester än mitt ögonpar avgöra). Den nya skärmdesignen med en utskärning för kameran i skärmens övre högra hörn är betydligt trevligare för ögat än en sensorhaka, och känns inte onödigt irriterande ens på Plus-varianten där två linser klämts in i en avlång urfräsning.

Det som går förlorat när sensorerna flyttar in i utskärningen är att irisskannern inte längre får plats. Ansiktsupplåsning går fortfarande att använda, men via den vanliga kameran. Därmed minskar alltså säkerheten. Det kompenseras genom en ny metod för fingeravtrycksläsning.

Samsung har, likt bland andra Huawei och Oneplus, bäddat in fingertrycksavläsaren i skärmen. Den sitter strax ovanför telefonens underkant och slår konkurrenterna med god marginal. Samsung använder ultraljud för att läsa av fingeravtrycket och det har två stora fördelar. Dels används en 3d-modell av fingret vilket gör systemet mycket svårare att lura, dels går det mycket snabbare att låsa upp.

Läs mer: Energizer P18k – en monstermobil med ett batteri på 18000 mAh

Alldeles bortsett från skärmen känns designen på S10 som ett sanslöst lyft mot gäspningen S9. Den påminner mer om senaste Galaxy Note i sina stilrena former med metallkanter och ett bakstycke i glas som tyvärr gör telefonen hal som en ål.

Under lanseringen hinner jag i några minuter klämma på prestandautgåvan av Galaxy S10 Plus (med mer lagringsminne och ram) som har en keramisk baksida. Det adderar en viss tyngd och får telefonen att ligga otroligt väl i handen. Tyvärr får du punga ut flera tusenlappar till för den utgåvan.

Batteriet håller hela dagen

Det större höljet i S10 Plus döljer ett rejält batteri som kan vara den största anledningen att gå upp en storlek i pris och skärm. 4 100 mAh är kanske snäppet mindre än Huawei Mate 20 Pro, men telefonen klarar med god marginal en heldag utan nödladdning.

Precis som Huawei har Samsung också anammat omvänd trådlös laddning, det vill säga att du kan ladda upp din smarta klocka, dina trådlösa hörlurar eller en annan telefon genom att lägga dem mot baksidan av Galaxy-mobilen. Jag upplever att funktionen är lite svåranvänd, enheten som laddas måste ligga precis rätt och det går inte direkt snabbt. Men på resande fot är det förstås ett fullt acceptabelt alternativ till att ta med en laddplatta.

Kamerauppsättningen på Galaxy S10 Plus inkluderar en ny ultravidvinkel som ska ge ett bildomfång på hela 123 grader. Det är en kul leksak som med lite otur kan förvandla alla vid middagsbordet till långsmala aliens. Men den bjuder också på en kraftfull fotoupplevelse i fickformat.

Läs mer: Oppos mobilkamera har 10x optisk zoom

För den som gillar en hjälpande hand eller roliga effekter är mobilen fullpackad med sådana. Dels finns förstås den numera obligatoriska funktionen som gissar sig till vilket motiv du vill fota och automatiskt slår på porträttläge eller ställer in sig på en matbild. Den har fått en rad nya inställningar och är i regel bra på att hitta rätt.

Sämre går det för fotoassistenten som gäller dig komponera bilden. Den visar en gul punkt på skärmen där den föreslår att du ska rikta kameran för att få en så snygg bild som möjligt. Oftast får jag inte fram den alls (jag kanske helt enkelt är för bra på att fota?) eller så ger den väldigt märkliga förslag. Den vill till exempel hellre rikta fokus på min dotters teckningar än henne, ska jag ta det som en hint?

Överlag får kameran ändå klart godkänt och levererar ljusstarka bilder och ett väldigt kompetent porträttläge.

One UI har en irriterande sida

Helt kort kan man också säga att den nya Android-varianten som Samsung kallar för One UI känns väldigt modern och ren. Tanken är ett enkelt och intuitivt gränssnitt, och det har lyckats. Android har aldrig känts mer IOS, om man vill vara sån. Mitt enda klagomål är Samsungs katastrofala implementering av geststyrningen.

I Android 9 finns möjlighet att styra mobilen med svepningar i stället för de tre navigationsknapparna i botten på skärmen. De flesta andra tillverkare har valt att följa i Apples fotspår där en svepning från vänster till höger ersätter bakåtknappen och en hård svepning uppåt tar upp multitaskingfönstret. Samsung har ersatt alla tre med en svepning uppåt från positionen där navigationsknapparna tidigare låg. Det är för mig ofattbart, och efter att länge kört svepningar på mina Androider sitter jag plötsligt med navigationsmenyn igen.

Läs mer: Börje Ekholm: Därför ligger Europa efter i 5g-utrullningen

Sist men inte minst måste vi väl prata pris. Samsung Galaxy S10 Plus kostar i runda slänger 11 000 kronor för basmodellen med 128 gigabyte minne. Den vanliga S10:an ligger en tusenlapp lägre ungefär. Sedan finns nedbantade S10E för runt 8 500 kronor.

Att Samsung börjat prissätta sina flaggskepp som Apple är väl ingen nyhet, och det kan de väl få kosta på sig. Precis som Apple vill Samsung också locka in dig i sitt ekosystem. Under presentationen av S10 lägger elektronikjätten mycket tid på att visa hur smart mobilen integrerar med smarta klockor, trådlösa hörlurar och olika uppkopplade saker i ditt hem med en Samsung-logo på.

Visst har Galaxy S10 innovationen. Det finns välkomna nyheter och designmässigt tycker jag att det är Samsungs största fullträff hittills. Den som gått och längtat kommer inte att bli besviken på mobilen.

Galaxy Fold är den verkliga innovationen

Men räkna inte med någon teknisk revolution. Inte ens Samsung själva försöker längre med emfas hävda att det finns något som är avantgarde hos flaggskeppstelefonerna. Jag vill citera Samsungs mobilchef DJ Koh som stod på scen under evenemanget där Galaxy-seriens senaste tillskott radades upp.

– Den bryter ny mark eftersom den ger ett svar till skeptikerna som sagt att allt som möjligt redan gjorts. Att tidsåldern för innovation av smartphones är över, och att smartphones är en mogen teknik på en mättad marknad. Vi är här för att visa att de har fel, skanderade DJ Koh från scen.

Han pratade förstås inte om Galaxy S10, utan om vikbara Galaxy Fold. Jag tycker det säger något om hur mobilen du har i fickan kanske ändå är ett ganska moget stycke teknik på en rätt så mättad marknad. Fundera lite på det innan du slänger upp S9:an på Blocket eller plockar fram hammaren.

Plus och minus för Samsung Galaxy S10 Plus

+ Ny modern design

+ Fantastisk skärm

+ Batteri som håller hela dagen

+ Ny och förbättrad fingertrycksavläsare

Horribel geststyrning

Högre priser

Skillnaderna mellan S10, S10+ och S10e

I korta drag är S10e en bra bit mindre och 1 500 kronor billigare. Den har bara två kameror på baksidan och skärmkanterna på sidorna är helt raka i stället för böjda längs med kanten. Den har inte heller den inbäddade ultraljudsfingeravtrycksläsaren.

Galaxy S10 Plus utmärker sig genom en rejält tilltagen skärm på 6,4 tum, även om den har något lägre pixeltäthet än S10 (438 ppi mot 550 ppi).

Den finns i en väldigt maxad prestandautgåva med upp till 12 gigabyte ram och 1 terabyte lagring. Prestandaversionen har en baksida i ett keramiskt material som lägger till lite i tyngden men får telefonen att ligga väldigt bra i handen.

Den här analysen utgår från Samsung Galaxy S10 Plus.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt