Test: Detta är bästa 4ktv:n just nu

2021-01-07 06:00  

Lcd eller oled? 4k och rustad för framtiden? Ny Teknik har testat fyra heta tv-modeller – och utsett en vinnare.

Om du haft is i magen går det att köpa en riktigt bra tv till lågt pris nu. Ny Teknik har testat fyra av de mest omtalade 4k-modellerna från 2020. Och den bästa av dem – LG CX – kommer att stå sig i många år. Vi har också testat en 8ktv från Samsung och den texten hittar du här.

Först ut i detta test är två lcd-skärmar. Men de verkliga godbitarna hittar du längst ned: två oled-modeller från Sony och LG.

LG Nano 90 Foto: LG

Test: LG Nano 90 – ”Som en blek kopia”

En riktigt bra lcd kan i sina bästa stunder nästan konkurrera med oled. LG Nano 90 tillhör dessvärre inte den kategorien.

Design

En ganska trist och intetsägande modell, med ett välvt chassi baktill som, för att vara tillverkat i metall, känns väldigt plastigt. Den står på två v-formade fötter som med sina placeringar kräver en stor tv-möbel.

Bildprestanda

Köper man den här modellen kan man visserligen och med all rätt säga att man skaffat sig en 4k-tv med häftiga funktioner. Men bildkvaliteten lämnar alldeles för mycket att önska. LG Nano 90 bygger på gammal skärmteknik (IPS, som står för in-plane-switching) som den sydkoreanska tillverkaren sedan försökt biffa upp med allehanda hjälpmedel.  Den har till exempel bakbelysning med dimningszoner så att bilden kan tonas ned lokalt.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Guide – Framtidens tv

Likafullt är kontrastförhållandet inte särskilt bra, till och med om man bara jämför med andra lcd-modeller. Sonys XH95 presterar exempelvis bättre. Nano 90 är heller inte vidare ljusstark och det gäller för både sdr- och hdr-material.

Nano 90 kan prestera bra emellanåt och har vid betraktningsvinkel, men lite för ofta känns bilden som en blek kopia av andra toppresterande lcd-skärmar 2020.

Oled är LG:s forte, och Nano 90 gör inte mycket för att stärka deras position som lcd-tillverkare.

Ljud

Nano 90 har ”ai-styrd akustisk finjustering”, men om det är något det gått inflation i så är det att marknadsföra ljudupplevelser med orden ”artificiell” och ”intelligens”. Du behöver inte skämmas för att spela upp ljud på den här, men skaffa ett externt ljudsystem så fort du kan.

Läs mer: Långt kvar till svenska play-tjänster i 4k

Stöd

Dolby Atmos: Ja, via eARC.

Hdmi 2.1: Ja. Med bland annat följande funktioner:

  • 4k/120 fps.
  • VRR, som står för variable refresh rate. Bilduppdateringsfrekvensen i ett tv-spel tenderar att fluktuera beroende på vad det är som ska ritas upp. Med VRR, som kan översättas till variabel uppdateringsfrekvens, kan tv:n anpassa sig till - eller synka med - spelets variationer. VRR kan bland annat ge en bild med färre ”revor”, så kallad screen tearing. VRR är hdmi-formatets egen standard. Freesync (från AMD) och G-Sync (Nvidia) är två andra, men bara Freesync har implementerats i Nano 90.
  • ALLM, Auto low latency mode. Automatiskt låglatensläge. Latens handlar om responstiden mellan knapptryck och korresponderande händelse i ett spel. ALLM påverkar inte latensen, utan hjälper enbart användaren att slå på tv:ns spelläge automatiskt.

Det är bra att LG, till skillnad från Sony, satsar på de här funktionerna eftersom det gör deras modeller fullt kompatibla med Playstation 5 och Xbox Series X. Men för mig personligen är den generella bildkvaliteten betydligt viktigare än VRR och låg latens.

Hdr: Ja. Dolby Vision och HDR10, men inte HDR10+.

Filmmaker Mode: Ja.

Anslutningar (i urval)

HDMI: 4

USB: 3

Digital optisk ljudutång: 1

Analog ljudutgång, 3,5 mm: Nej.

Komposit: 1 (inklusive adapter)

Ethernet: 1.

Gränssnitt

LG:s operativsystem senaste Webos version 5.0 har det bästa gränssnittet på marknaden. Allt är åtkomligt via en enda menyrad i nederkant. Samsungs upplägg är likt LG:s, men LG har sin pekfjärrkontroll. Den kan användas som en vanlig fjärr men man blir snabbt förtjust i att peka på skärmen och klicka sig fram, ungefär som med en datormus.

Appar

I princip allt du kan tänka dig.

Pris

Omking 10 490 kronor för 55-tummaren. Modellen finns också i 65 tum (den vi testade), 75 tum och 86 tum. Den senare kostar omkring 30 000 kronor.

 

Sony XH95. Foto: Sony

Sony XH95 Foto: Sony

Test: Sony XH95 – ”Grym 4k-lcd saknar finesserna”

Den är snygg och har bra kontrast för att vara en 4k-lcd. Men Sony har glömt bort finesserna som hade gjort den helt kompatibel med Playstation 5.

Design

Sony gör förmodligen marknadens stiligaste tv-modeller. 55-tumsversionen som vi testade har en snygg ram i silverfärgad metall och ett elegant stativ med fötter som kan vändas inåt eller utåt. Har man en tillräckligt bred tv-bänk är det tjusigare att ha dem utåt. Eftersom det är en lcd-tv krävs bakgrundsbelysning, men att XH95 som mest är 7 centimeter djup känns faktiskt tunnare än vad det kanske låter som.

Bildprestanda

Det här är en lcd-tv, men man skulle nästan kunna luras att tro att det står oled på kartongen. XH95 är en så kallad fullarray-led. Det betyder att den är bakbelyst och inte kantbelyst. Den har också ett 60-tal dimningszoner så bilden kan tonas ned lokalt.

Läs mer: Tv-guide: Vad betyder orden? Och hur stor tv ska du köpa?

Parat med hårdvaran i XH95 så har Sony fått till en riktigt bra kontrast (även från ganska vid betraktningsvinkel), även om den där karakteristiska oled-svärtan naturligtvis aldrig infinner sig. Men å andra sidan är det här en ljusstark skärm, har fin stuns i högdagrar och bra uppskalning av äldre bildkällor.

Det bästa är dock den naturliga färgåtergivningen. Vill man ägna så lite tid som möjligt åt att finjustera bilden via tv:ns inställningar så är det enkelt att rent generellt rekommendera en Sony-tv.

Ljud

Sony lägger mycket krut på att erbjuda bra inbyggda högtalare, med ganska gott resultat. Men som alltid kan de inte mäta sig med ett externt ljudsystem.

Stöd

Dolby Atmos: Ja, och i princip alla ljudformat man kan tänka sig. Dolby Atmos levereras via modellens hdmi-arc-port.

Hdmi 2.1: Nej, inte utöver eARC. Detta är kanske den märkligaste aspekten med Sonys 2020-modeller. Företaget har precis släppt Playstation 5, som har 2.1-stöd, men de modeller som Ny Teknik testat – XH95 och A8 (nedan) – saknar de mest väsentliga 2.1-egenskaperna. Det betyder bland annat att modellerna inte har stöd för 120 fps (frames per second, eller bildrutor per sekund) i högre upplösningar som 1440p eller 4k.

Läs mer: Tester av hajpade teknikprylarna – ”Ger valuta för pengarna”

Det innebär också att XH95 och A8 saknar en del andra finesser, bland annat:

  • VRR, som står för variable refresh rate. Bilduppdateringsfrekvensen i ett tv-spel tenderar att fluktuera beroende på vad det är som ska ritas upp. Med VRR, som kan översättas till variabel uppdateringsfrekvens, kan tv:n anpassa sig till - eller synka med - spelets variationer. VRR kan bland annat ge en bild med färre ”revor”, så kallad screen tearing. VRR är hdmi-formatets egen standard. Freesync (från AMD) och G-Sync (Nvidia) är två andra, men inte heller de återfinns på XH95.
  • ALLM, Auto low latency mode. Automatiskt låglatensläge. Latens handlar om responstiden mellan knapptryck och korresponderande händelse i ett spel. XH95 har ändå helt okej latens, och ALLM påverkar inte den, utan hjälper enbart användaren att slå på tv:ns spelläge automatiskt.

Nu tycker jag personligen inte att det förändrar min spelupplevelse nämnvärt, men för den som vill ha en tv med de senaste funktionerna? Den får vända sig till Sonys rivaler, så som Samsung och LG.

Hdr: Ja. Dolby Vision och HDR10, men inte HDR10+.

Filmmaker Mode: Nej. Den standard som tagits fram av filmbranschen i Hollywood, för att återge källmaterialet så varsamt som möjligt, finns inte här. Men å andra sidan är Sonys egna bildlägen ofta så övertygande att den funktionen inte saknas. Däremot är Netflix-kalibrering inkluderad.

Anslutningar (i urval)

HDMI: 4 (varav en eARC).

USB: 2

Digital optisk ljudutång: 1

Analog ljudutgång, 3,5 mm: 1

Komposit: 1 (adapter krävs, ingår inte).

Ethernet: 1

Gränssnitt

I och med att Sony använder Android TV som operativsystem så gör sig Googles närvaro sig lite väl påmind, i installationsfasen. Men sedan är det inget man tänker nämnvärt på. Apparna är sorterade i tre rader och det är rätt så smidigt att använda. Jag gillar dock både Samsungs och LG:s lösningar bättre.

Appar

Oavsett vilka appar du använder för att strömma tv så lär de finnas tillgängliga här. Det går förstås också utmärkt att slunga material via en Chromecast eller använda Apples Airplay.

Pris

11 990 kronor (55 tum). Finns också i följande storlekar: 49, 65, 75 och 85. Den senare kostar 29990 kronor.

 

Sony A8 Foto: Sony

Sony A8 Foto: Sony

Test: Sony A8 – ”Jag får nästan gnugga ögonen”

Den är lite för dyr, och saknar en del av rivalernas egenskaper. Men nästan inget kan slå bildkvaliteten i A8, Sonys 4k-oled.

Design

Om man bara skulle köpa en tv för dess design så finns det sämre alternativ än Sony. Deras A8-modell - en 4k-oled - är inget undantag. Som alla oled-skärmar är den supertunn runt de små och stiliga metallkanterna, men har ett större parti baktill för nödvändig hårdvara och anslutningsportar. Det här är dock mer centrerat än det som sitter på exempelvis LG CX och - utöver att det ger ett bättre helhetsintryck - borde se snyggare ut om man hänger tv:n på väggen.

Läs mer: Test: Playstation 5 – ingenjörskonst i ful förpackning

Det har dock inte jag gjort. Jag har använt fötterna som har två olika höjdlägen. Praktiskt om man vill ha en surroundlimpa framför utan att skymma nederdelen av tv:n, men jag föredrar de snyggare stativen som följer med Sony XH95.

Bildprestanda

Jag får nästan gnugga ögonen. Det är alltså så här det ska se ut. När man parar oled med Sonys bildprocessor och en helt fantastisk färgskala så är återgivningen mer eller mindre perfekt. Jag har ägnat mycket tid åt att få exempelvis Assassin's Creed Valhalla att se ut som jag vill på en LG CX (se vårt test av den nedan), medan spelet sprakar och glöder på A8:ns direkt-ur-kartongen-inställningar.

Utöver den fantastiska kontrasten och den naturliga färgåtergivningen så har A8 dessutom låg fördröjning, bra hantering av rörelser - men blir aldrig riktigt så ljusstark som man hade kunnat önska.

Ljud

Vanligtvis har jag inte mycket till övers för det inbyggda ljudet i en tv. Men A8 är ett undantag. Den har en motor som vibrerar för att generera ljudet: skärmen är alltså, som Sony gärna påminner om, högtalaren. Och det gör skillnad. Om det inte vore för att den inte återger bas så särskilt övertygande skulle jag nästan kunna tänka mig att strunta i ett externt ljudsystem.

Stöd

Dolby Atmos: Ja, och i princip alla ljudformat man kan tänka sig. Dolby Atmos levereras via modellens hdmi-arc-port.

Hdmi 2.1: Nej, inte utöver eARC. Detta är kanske den märkligaste aspekten med Sonys 2020-modeller. Företaget har precis släppt Playstation 5, som har 2.1-stöd, men de modeller som Ny Teknik testat - XH95 och A8 - saknar de mest väsentliga 2.1-egenskaperna. Det betyder bland annat att modellerna inte har stöd för 120 fps (frames per second, eller bildrutor per sekund) i högre upplösningar som 1440p eller 4k.

Det innebär också att XH95 och A8 saknar en del andra finesser, bland annat:

  • VRR, som står för variable refresh rate. Bilduppdateringsfrekvensen i ett tv-spel tenderar att fluktuera beroende på vad det är som ska ritas upp. Med VRR, som kan översättas till variabel uppdateringsfrekvens, kan tv:n anpassa sig till – eller synka med – spelets variationer. VRR kan bland annat ge en bild med färre "revor", så kallad screen tearing. VRR är hdmi-formatets egen standard. Freesync (från AMD) och G-Sync (Nvidia) är två andra, men inte heller de återfinns på XH95.
  • ALLM, Auto low latency mode. Automatiskt låglatensläge. Latens handlar om responstiden mellan knapptryck och korresponderande händelse i ett spel. ALLM påverkar inte latensen, utan hjälper enbart användaren att slå på tv:ns spelläge automatiskt.

Nu tycker jag personligen inte att det förändrar min spelupplevelse nämnvärt, men för den som vill ha en tv med de senaste funktionerna? Den får vända sig till Sonys rivaler, så som Samsung och LG.

Hdr: Ja. Dolby Vision och HDR10, men inte HDR10+.

Filmmaker Mode: Nej. Den standard som tagits fram av filmbranschen i Hollywood, för att återge källmaterialet så varsamt som möjligt, finns inte här. Men å andra sidan är Sonys egna bildlägen ofta så övertygande att den funktionen inte saknas. Däremot är Netflix-kalibrering inkluderad.

Anslutningar (i urval)

HDMI: 4 (varav en eARC).

USB: 3

Digital optisk ljudutång: 1

Analog ljudutgång, 3,5 mm: 1

Komposit: 1 (adapter krävs, ingår inte).

Ethernet: 1

Gränssnitt

I och med att Sony använder Android TV som operativsystem så gör sig Googles närvaro sig lite väl påmind, i installationsfasen. Men sedan är det inget man tänker nämnvärt på. Apparna är sorterade i tre rader och det är rätt så smidigt använda. Jag gillar dock både Samsungs och LG:s lösningar bättre.

Appar

Oavsett vilka appar du använder för att strömma tv så lär de finnas tillgängliga här. Det går förstås också utmärkt att slunga material via en Chromecast eller använda Apples Airplay.

Pris

Omkring 19 000 kronor (55 tum). Finns även en 65-tumsvariant och då stiger priset till omkring 27 000 kronor. Notera att LG CX (se nedan) har fler tumstorlekar att välja på och ligger lägre i pris, trots att det är en tv som på ett antal punkter är bättre. Den har har till exempel det 2.1-stöd som Sonys modeller saknar.

 

LG CX Foto: LG

Test: LG CX – ”Den här klarar allt”

Det här är en av de bästa tv-modellerna på marknaden just nu, som dessutom är rustad inför framtiden. Oled kostar lite extra, men LG CX är värd det. Och när det här skrivs säljs den till lägre pris än tidigare.

Design

Med en elegant och bred fot är LG både stadig och ståtlig. Förutom höljet som rymmer anslutningsportar och annan nödvändig hårdvara är CX så tunn att man knappt tror att det är sant. Kanterna är föredömligt tunna och partiet baktill är gjort i metall. Allt känns premium.

Bildprestanda

Det finns nästan ingenting den här modellen inte klarar. Med oled-perfekt kontrast, bred färgskala, vid betraktningsvinkel (jag kan sitta i 45 graders vinkel flera meter från tv:n utan kvaliteten försämras nämnvärt) och bra uppskalning så fungerar den utmärkt med både 4k och material i lägre upplösning.

Den är möjligen något i underkant när det gäller maximal ljusstyrka och det krävs lite mankemang för att justera bilden så att den passar mina preferenser – det är sällan jag tycker något av de förinställda lägena är exakt som jag vill.

Läs mer: Test: Xbox Series X är mäktig – men saknar nya spel

Men det är på det hela taget små invändningar. Eftersom den dessutom använder hdmi 2.1-standarden (mer om det nedan) så kan Playstation 5- och Xbox Series X-köpare vara säkra på att CX är förberedd för de konsolerna på bästa sätt.

Ljud

På låga volymer går den inbyggda högtalaren att tolerera, men skruvar man upp en aning låter det som om ljudet studsar omkring i en aluminiumburk. CX är varken bättre eller sämre än nästan alla moderna tv-apparater på den punkten (med undantag för A8, se ovan).

Stöd

Dolby Atmos: Ja.

Hdmi 2.1: Ja. Med bland annat följande funktioner:

4k/120 fps.

  • VRR, som står för variable refresh rate. Bilduppdateringsfrekvensen i ett tv-spel tenderar att fluktuera beroende på vad det är som ska ritas upp. Med VRR, som kan översättas till variabel uppdateringsfrekvens, kan tv:n anpassa sig till – eller synka med – spelets variationer. VRR kan bland annat ge en bild med färre ”revor”, så kallad screen tearing. VRR är hdmi-formatets egen standard. Freesync (från AMD) och G-Sync (Nvidia) är två andra, och även de är kompatibla med CX.
  • ALLM, Auto low latency mode. Automatiskt låglatensläge. Latens handlar om responstiden mellan knapptryck och korresponderande händelse i ett spel. ALLM påverkar inte latensen, utan hjälper enbart användaren att slå på tv:ns spelläge automatiskt.

Hdr: Ja. Dolby Vision och HDR10, men inte HDR10+.

Filmmaker Mode: Ja.

Anslutningar (i urval)

HDMI: 4

USB: 3

Digital optisk ljudutång: 1

Analog ljudutgång, 3,5 mm: 1

Komposit: 1 (inklusive adapter)

Ethernet: 1

Gränssnitt

LG:s operativsystem senaste Webos version 5.0 har det bästa gränssnittet på marknaden. Allt är åtkomligt via en enda menyraden i nederkant. Samsungs upplägg är likt LG:s, men LG har sin pekfjärrkontroll. Den kan användas som en vanlig fjärr men man blir snabbt förtjust i att peka på skärmen och klicka sig fram, ungefär som med en datormus.

Appar

I princip allt du kan tänka dig.

Pris

55-tummaren vi testat kostar omkring 13 990 kronor (vilket är en rejäl prissänkning jämfört med före jul – då kostade den 17 000 kronor). 65-tummaren har en prislapp på omkring 20000 kronor och 77-tummaren sticker iväg till 40 000 kronor. Om din budget stannar vid 13 000 kronor så finns det faktiskt en CX i 48-tumsutförande också.

Peter Ottsjö

Mer om: Oled 4K

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt