Test: Bowers & Wilkins PI7 – ”Tar det trådlösa ljudet till nästa nivå”

2022-06-28 07:30  

Bowers & Wilkins dyrgripar PI7 låter oförskämt bra. Men de kommer också med några irriterande svagheter som inte har i den här prisklassen att göra, skriver Viktor Krylmark som har testat de trådlösa hörlurarna.

Tänk att du lyssnar på en av dina favoritlåtar för kanske tusende gången. Och nu gör du det en gång till. Fast nu är inget sig längre likt. Du hör nya detaljer, som att låten har ytterligare en dimension till i sig. Trummor och bas tar en helt annan plats. Det som hände var att den tusendeförsta gången du hörde låten hade du Bowers & Wilkins PI7 i öronen. Jag har testat hörlurar i premiumsegmentet förut. Men det här är next level.

Det kanske inte är så konstigt att de låter så bra. De små (fast ganska stora) öronsnäckorna kommer med dubbla element och rymmer ett dynamiskt fullregisterelement. Varje element i hörlurarna är kopplat till en egen förstärkare. Kralligt? Kralligt.

Läs mer: Test: Redmi Buds 3 Pro – ”Budgetlurar som krossar konkurrenterna”

En annan vanlig, men också lite skrytig funktion bland hörlurstillverkare är aktiv brusreducering. Många gånger gör den varken från eller till. Men här springer Bowers & Wilkins frivarv. Den stöter bort brus och ljud på ett imponerande sätt.

Där har du två stora uppsidor med hörlurarna. Det är också de enda. Är ljud och aktiv brusreducering dina viktigaste parametrar i jakten på ett par nya hörlurar, ja då har du hittat rätt. Ställer du krav på andra saker som smidiga hörlurar, smidig anslutning till din enhet och en bra app. Då finns risk för besvikelse.

Laddasken till Bowers & Wilkins PI7. Foto: Bowers & Wilkins

Anslutningsstrul var ordet. Det är vad som drabbar när jag första gången kopplar hörlurarna till min mobiltelefon (Oneplus 8 Pro). Totalt ägnade jag väl runt 20 minuter på att få blåtandskopplingen att fungera. Det är anmärkningsvärt mycket, i vanliga fall tar det bara några sekunder. Men om felet låg i min telefon, eller hörlurarna vet jag förstås inte.

Anslutningsproblemen är dock återkommande, även efter den där första parkopplingen. I de allra flesta fallen när jag tar upp hörlurarna från laddningsasken så ansluter de snabbt till mobilen. Men oväntat ofta ansluter de inte. Jag måste då lägga tillbaka dem i asken så att de stängs av, för att sedan plocka upp dem igen – och då brukar det fungera. Så vill man förstås inte ha det med ett par hörlurar som kostar över 4 000 kronor.

PI7 – ej för träning

PI7 sitter bra i mina öron, de är bekväm och jag kan ha dem länga utan öronskav – detta trots att de hörlurarna är ganska rejäla. Både tyngre och större än många andra. Bowers & Wilkins ska dock ha kredd för den snygga designen. Lurarna i aluminium andas premium och sticker ut – på ett positivt sätt.

Bowers & Wilkins PI7. Foto: Bowers & Wilkins

Att ha på sig hörlurarna under en cykeltur, promenad eller likande är inga problem. Jag skulle dock inte säga att de är lämpade för ett träningspass. De sitter bra så länge mina rörelser inte är för stökiga.

Hörlurarna utlovar upp till 4 timmars lyssningstid med aktiv brusreducering. Det är i snålaste laget. Andra tillverkare erbjuder upp till 8 timmar med samma förutsättningar.

Att styra hörlurarna är inga konstigheter. På utsidan av varje öronsnäcka sitter en touchplatta. Här trycker du för att pausa musiken, svara i telefon, byta låt, aktivera brusreducering, och så vidare. Vill du kunna sänka ljudet måste du dock vända dig till enheten du spelar från. Tar du ut en lur från örat pausar musiken automatiskt. 

Begränsad app

Samtalskvaliteten är jämförbar med många andra hörlurar. Med totalt sex mikrofoner i hörlurarna kommer du att höras bra, men lite burkigt. Men ändå så pass bra att den du pratar med kommer att stå ut med att lyssna på dig ett långt samtal.

Bowers & Wilkins PI7 Foto: Bowers & Wilkins

B&W-appen är snygg men begränsad. Jag förstår ärligt talat inte vad jag ska med den till förutom för att kunna uppdatera mjukvaran. Allt jag kan göra i appen kan jag också göra via kommandon i hörlurarna. Förutom att spela ”soundscapes”, alltså olika avslappningsljud, som vågskvalp, regn och vind. Snark. 

Någon equalizer finns inte heller. Men det behöver du inte heller någon, ärligt talat. För hörlurarna låter redan otroligt bra. Men det är ändå litet oväntat då B&W väl är en tillverkare som skapar produkter för just audiofiler.

Fakta: Bowers & Wilkins PI7

Frekvensomfång: 10–20 000 Hz.

IP-klass: IP54 (stänksäker alltså).

Batteritid: Upp till 4 timmar med aktiv brusreducering. Tillsammans med laddasken blir det upp till 16 timmar. Trådlös laddning av etui via Qi-laddare.

Anslutning: Bluetooth 5.0

Dedikerad app: Ja.

Stöd för röstasstistent: Ja: Google, Alexa, Siri.

Testade: Juni 2022.

Pris: 4 298 kronor.

Viktor Krylmark

Mer om: Hörlurar Test

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt