Test: Airpods Max – ”Hörlurar med designmissar och enastående ljud”

2021-01-28 06:00  

Airpods Max är lite för tunga, lite för dyra och kommer med ett knasigt fodral. Men med ljudet har Apple gjort allt rätt, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

En känsla jag har fått av att lyssna på musik med Airpods Max är att förflyttas i tid och rum. Som att jag nästan befinner mig på samma plats i samma studio vid samma tillfälle som låten spelades in.

Jag antar att det är den sortens upplevelse som hifi-nördar annars betalar tiotusentals kronor för. Och jag antar att det är det finaste betyg man kan ge till ett par hörlurar.

Gör er inga illusioner: det finns som sagt hörlurar för över 40 000 kronor som kan återge varenda liten detalj och den publik som är redo att lägga den sortens summor lär fnysa åt Airpods Max. Men jag är ändå omtumlad av vad Apple har konstruerat här.

Läs mer: Earin lanserar nya trådlösa hörlurarna A-3 – och ska bli stora i Sverige

Ibland sitter jag till och med stör mig på ljudmixningen av vissa låtar, vilket nog aldrig hänt förut. Vid andra tillfällen får jag den där euforiska ”aha-det-är-så-här-det-ska-låta”-känslan. Den är närvarande just nu faktiskt, för samtidigt som jag skriver dessa rader lyssnar jag på Rolling Stones Can't you hear me knocking. Med sämre återgivning tänker man i introt nästan bara på Keith Richards berömda riff, men här kommer de övriga bandmedlemmarnas bidrag till sin rätt, inte minst Bill Wymans gungande bas.

Med ett par Airpods Max på huvudet ser man lite ut som en teletubby.

På tal om bas så blir det nästan överflödigt att ens diskutera tonomfång med Airpods Max. Ska ljudet ha lika mycket rymd som i en katedral? Mullra och spraka som ett åskväder? Ska det vara avskalat och klart?  Max hanterar allt galant.

Jag har utan att lyckas försökt hitta högtalarnas svaga punkt med krävande musikstycken, konserter, dånande actionfilmer och en uppsjö av alla de där ljudtesterna som Youtube härbärgerar. Och hittar du en film eller tv-serie som stödjer surroundfunktionen i Airpods Max så har du något alldeles extra att se fram emot. Hörlurarna är dessutom utrustade med allehanda sensorer (gyroskop, accelerometer) för att kunna positionera ljudet korrekt även om du vrider på huvudet.

Läs mer: Här är Airpods Max – Apples vråldyra nya hörlurar

Det som driver det här öronens fyrverkeri är ett egendesignat högtalarelement byggt med neodymmagneter, samt Apples ljudchip, H1, i varje kåpa. Det hjälper säkert också att öronkuddarna är rejält tilltagna och förseglas med akustiskt minnesskum.

Öronkuddar med nättextil och akustiskt minnesskum. Foto: Peter Ottsjö

Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om designen av Airpods Max. Det går inte att förneka att de känns luxuösa, med kåpor i anodiserad aluminium, bygel och teleskoparmar i rostfritt stål (bygeln är för bekvämlighetens skull klädd i ett gummiaktigt material) och öronkuddar klädda i en skön och elegant textil. Ovanpå hjässan delar sig bygeln i två parallella skenor med ett textilnät mellan dem som fördelar vikten.

Läs mer: Test: ”Huawei Freebuds Pro slår Airpods Pro”

Men lika behagligt som det är att vrida på kåporna med de perfekt konstruerade teleskoparmarna, lika skört känns textilnätet ovanpå huvudet.

Tynger ner

Och det här är likafullt en tung pryl. Den väger 385 gram, vilket kan jämföras med 251 gram för finfina Sonys WH-1000XM4. Jag önskar jag kunde säga att jag vant mig, men så är det inte riktigt. Airpods Max gör sig påminda då och då: för ett par hörlurar är det onekligen en graverande egenskap.

Digital krona och knapp för brusreducering på var sida om teleskoparmen. Foto: Peter Ottsjö

På ena kåpans ovansida sitter ett vridbart cirkelformat reglage alla Apple Watch-användare omedelbart känner igen. Det är en större variant av digital crown med vilken man pausa, byta spår och justera volymen. Med ett långt tryck kan man också tillkalla assistenten Siri, men jag har slutat försöka eftersom möjligheten, när den väl fungerar, är så dåligt implementerad. Siri är alltjämt ingen hjälpreda, utan ett ständigt frustrationsmoment.

På samma kåpa, men på andra sidan av teleskoparmen, sitter en knapp som låter en släppa in eller dämpa ljud i omgivningen. Brusreduceringen är superb och det är kanske inte så konstigt med tanke på att Apple använder åtta mikrofoner för att fånga in externa ljudkällor och parera dem med motljud.

Dålig samtalskvalitet

Däremot har det varit lite si och så med samtalskvaliteten. Både under telefonsamtal ute i snålblåsten och under mer kontrollerade former på hemmakontoret har jag av vänner och kolleger fått klagomål om att jag inte hörs bra. Deras röster har dock varit kristallklara. Vid tiden för publicering är jag fortfarande inte klar över vad det kan bero på.

Andra små skavanker:

* Max-hörlurarna har vid några tillfällen inte uppfattat att jag har satt på mig dem och ljudet har i stället spelats upp från min Iphone. 

* Det ingår ingen laddare, bara en lightning-till-usb-c-kabel.

* Det ingår ingen 3,5 mm-sladd och ingen adapter för den som vill använda en 3,5 mm-sladd.

Sist, men inte minst, så har vi det som kan mycket väl kan vara Apples mest anskrämliga produkt genom tiderna: fodralet till Airpods Max.

Apples version av ett fodral till hörlurar. Foto: Apple

Det enda det duger till är att vara måltavla för skadeglada memes som mycket riktigt påpekar att ett par Max placerade i fodralet ser ut som en behå eller som en liten handväska. Jag antar att Apple tycker att vi ska bära den som en accessoar och då helt glömt bort vilken funktion ett fodral är tänkt att fylla.

En liten förmildrande omständighet att hörlurarna går in i ett lågenergiläge när de placeras i fodralet, men batteritiden (omkring 20 timmar, och fem minuters laddning ger ytterligare 1,5 timmar) är såpass bra att det behovet känns allt annat än skriande.

I ett ingemansland

Airpods Max kostar nästan 6 700 kronor. På ett sätt placerar det hörlurarna i ett ingenmansland. 

Okej, ljudet är ett ganska tydligt steg upp på kvalitetsstegen jämfört med Sonys WH-1000XM4, som går att få för halva priset. Men WH-1000XM4 har andra fördelar, som att de är mer bekväma att bära. 

För de allra flesta är ljudet i Sonys kritikerrosade lurar dessutom tillräckligt bra. Och ska man ändå upp i Airpods Max prisklass så börjar det nästan bli dags att överväga ett par professionella hörlurar från 10 000 kronor och uppåt. Å andra sidan finns det inte många som matchar ljudet i Max till det priset.

Om Apple till nästa modell kan räta ut designmissarna och pressa priset en aning så blir det väldigt svårt att inte rekommendera dem. För ljudet är verkligen sensationellt bra.

Airpods Max

Typ: Over-ear-hörlurar

Bluetooth: Ja, 5.0

Processor: H1

Brusreducering: Ja.

Batteritid: 20 timmar

Röststyrning: Ja.

Vikt: 385 gram. 

Peter Ottsjö

Mer om: Ipod Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt