Test: Airpods 3 – ”Dags att steppa upp, Apple”

2021-11-19 13:38  

Nya Airpods 3 är mindre, smartare och bättre. Men Apple senaste trådlösa hörlurar erbjuder inget revolutionerande och saknar aktiv brusreducering – samtidigt som konkurrenterna drar ifrån, skriver Kalle Wiklund.

Det här är en recension som var en hårsmån från att inte bli av. Andra testdagen med Apples uppdaterade Airpods, hoppade en av propplurarna plötsligt ut ur örat – och landade några centimeter från gallret till en dagvattenbrunn. Ljudet av mitt galopperande hjärta gjorde det svårt att höra den utmärka basen en lång stund efter att den suicidala airpoden plockats upp. 

Jag har alltså en hel del att säga om hur bra de trådlösa inear-hörlurarna sitter. Men vi ska börja med det som har blivit bättre med tredje generationens Airpods.

”Vassare design – på alla fronter”

På några år har Airpods blivit en av Apples populäraste produkter. Samtidigt har designen i praktiken varit den samma sedan 2016.  

Nya Airpods innebär en efterlängtad uppdatering på den fronten. Den tydligaste skillnaden är att hörlursskaften har blivit betydligt kortare. Den nya looken för osökt tankarna till lyxmodellen Airpods Pro – minus öronkuddarna i silikon som Pro har.

Apples nya Airpods, med uppdaterad design och ett kortare skaft. Foto: Press

För att matcha skaften, som blivit 30 procent kortare, har laddningsetuiet krympt men samtidigt blivit bredare.  

Apple gillar minimalistisk design. Airpods är inget undantag. Hörlurarna har ett avskalat utseende, kommer i en enda färg (vit) och är riktigt snygga. Öronsnäckorna har dessutom fått en mer avrundad form som ska vara bättre på att rikta ljudet in i öronen.

Ny trycksensor för styrning

Nytt, förutom formen, är också kontrollerna som används för att styra musik och andra funktioner. Eller – den som är bekant med Airpods Pro kommer att känna igen upplägget. Tidigare Airpods-modeller styrs med knackningar på skaftet. Många har upplevt att detta fungerar så där, med verkningslösa knackningar då och då som följd.

Läs mer: Test: Jaybird Vista 2 – ”Kanske bästa jag testat?”

Färska Airpods kommer däremot med en trycksensor längst ner på skaften. En tryckning pausar musiken, två byter låt – och håller du in så aktiveras röstassisteten Siri. Det är lika enkelt som ett, två, tre – och fungerar varje gång.  

Ljud – ”Basen hos Airpods 3 imponerar”

Det första som slår mig när jag stoppar in Apple Airpods 3 i öronen är hur pass bra och klart ljudet är. Det är fylligt men ändå balanserat. Skillnaden blir särskilt tydlig om du byter från Airpods 1. 

Särskilt den djupa basen överraskar mig. Det är svårt att få till en dunkande bas med öppna öronsnäckor som Airpods 3 har. Hörlurarna sitter alltså i ytterörat och blockerar inte ljud som kommer utifrån. För att kompensera för det har Apple byggt in en extra mikrofon i hörlurarna. Med den kan Airpods analysera hur ljudet låter i öronen, matcha det mot originalet och korrigera mellanregistret och basåtergivningen. Funktionen kallas adaptiv eq, och resultatet är strålande.

Airpods 3 är smidiga att ansluta, men funkar allra bäst med Apples egna prylar. Foto: Press

Rumsligt ljud är en finess som redan finns hos Airpods Pro och Beats-hörlurar, men nu också går att hitta hos Airpods. I grund och botten är det en teknik som ska ge en mer ”tredimensionell ljudupplevelse” än traditionell stereo. Det går ut på att ljudet flyttas runt ditt huvud utifrån hur du rör på skallen.

Läs mer: Test: Oneplus Buds Pro – ”Designmiss sänker lurarna”

Tanken är att efterlikna känslan av att vara i en biosalong eller på en konsert. Det kanske verkar som en gimmick, men i praktiken är rumsligt ljud ett rätt trevligt tillskott när du lyssnar på musik, kollar på film eller ringer Facetime-samtal. Ljudbilden blir rymligare och mer levande. Däremot är det ingen ljudrevolution, som Apple gärna vill påskina. 

"Airpods 3 läcker en hel del"

Desto tråkigare är att Airpods 3 saknar aktiv brusreducering (ANC). Konkurrensen är mördande på hörlursmarknaden, och flertalet vassa konkurrenter erbjuder riktigt bra ANC-funktionalitet till ungefär samma pris som Airpods 3. Titta bara på Jabra Elite 7 Pro, som gjorde Ny Tekniks Viktor Krylmark smått lyrisk. 

Följden blir att Airpods 3 läcker in en hel del oljud från omgivningen. Visst, jag förstår att Apple vill öronmärka (ursäkta ordvitsen) aktiv brusreducering åt dyrare Airpods Pro. Men i ljuset av den konstant hårdnande konkurrensen hade det varit smart att lyfta in tekniken även hos Airpods.

Läs mer: Test: Samsung Galaxy Buds 2 – ”Låter bra, men har ett stort minus”

Samtalsljudet då, kanske du undrar. Apple skryter över att Airpods numera har hd-kvalitet i Facetime-samtal. Detta tack vare en ny kodek kallad aac-eld som är optimerad för tal. Men skillnaden märks också i vanliga röstsamtal. Ljudet är klart och krispigt. En ny mikrofoninsats i form av ett akustiskt nät på öronsnäckorna blockerar mycket av vindljudet när du talar i telefon utomhus – vilket är väldigt praktiskt under blåsiga höstpromenader. 

Passformen – ”Svär över tappade hörlurar”

Airpods 3 och jag har svårt att komma överens på ett område – och det handlar om hur hörlurarna sitter i mina öron. Apple lär ha skannat tusentals öron i jakten på en form som passar det mänskliga örat bättre.  

Det kanske gör mig unik, eftersom jag tycker att Airpods 3 faktiskt sitter sämre än många andra inears-hörlurar. Med ojämna mellanrum ramlar någon av öronsnäckorna plötsligt ut. Det är ingen så kallad deal-breaker, men det blir rätt tröttsamt.

Nytt för i år är att Airpods tål svett och regn. Praktiskt för den som vill träna med lurarna. Foto: Press

Men den uppdaterade designen innebär också att öronsnäckorna har fått en mer rundad, avlång form. Det är välkommet – Airpods 3 är faktiskt en av få hörlurar som jag kunnat bära under långa stunder utan att det börjar skava i öronen. Det är faktiskt mer än vad man kan säga om Apples lyxmodell Airpods Pro.   

Funktioner – ”Airpods har blivit smartare”

Att ansluta Bluetooth-hörlurar till telefonen eller datorn brukade vara rätt tålamodskrävande. Apple har alltid varit riktigt vassa på själva parkopplingen, och med Airpods 3 går det supersnabbt och smidigt att ansluta till telefonen eller datorn. Hörlurarna kan användas med Android- och Windowsenheter, men i sann Apple-anda funkar hörlurar bäst med Iphone, Ipad eller Mac.

Läs mer: Test: Nothing Ear (1) – Coola. Men man siktade väl på mer än ok?

En annan klipsk finess är att Airpods 3 har blivit enklare att leta reda på om du tappar en av hörlurarna. Genom att använda Apples Hitta-app går det att spåra öronsnäckorna. Det funkar riktigt bra – och har räddat mig ett gäng gånger. Det går också att ställa in så att du kan få en notis till telefonen om du råkar glömma kvar dina Airpods på ett ställe du precis har lämnat.

Numera kan Apples trådlösa hörlurar dessutom dela ljud. Det är en rätt rolig funktion som betyder att två personer, med varsitt par Airpods, alltså kan lyssna på samma ljud från en dator eller telefon. 

Airpods-app behövs

Däremot saknar Airpods en ordentlig app för att sköta exempelvis ljudinställningar. Det gör att det inte går att justera till exempel bas eller diskant efter eget tycke. Apple har skapat ett 20-tal användbara ljudprofiler som ger ett mer skräddarsytt ljud för bland annat pop, hiphop och jazz. Men dessa ligger gömda långt ner i appen Inställningar, och är svåra att hitta. 

Ett annat minus är att många av finesserna, som rumsligt ljud, Siri-uppläsning av meddelanden och spårning av borttappade lurar, kräver IOS 15 på telefonen. För att få ut det mesta av Airpods 3 kan du behöva köpa en ny Iphone, med andra ord. 

Batteritid – ”Godkänt, men inte mer”

Med nya Airpods går det att få ut sex timmars lyssningstid eller fyra timmars taltid, enligt Apple. I vårt hårdtest lever hörlurarna upp till löftet. Batteritiden är acceptabel, men inte toppenbra – och som alltid önskas mer.

Laddningspucken till Airpods 3 har blivit smalare men bredare. Foto: Press

Ett smolk i bägaren är att lyssningstiden minskas med en timme om du har rumsligt ljud-finessen påslagen. Det känns trist, och med fem timmars lyssning har Airpods 3 i praktiken samma batteritid som föregående modell. 

Läs mer: Test: Sony WF-1000XM4 – ”Underbara lurar, men något skaver (bokstavligt talat)”

När laddningsetuiet är fullt så ska det ge totalt 30 timmars batteritid. Det är en förbättring med flera timmar från tidigare år. Nytt är också att fem minuters laddning av Airpods i etuiet ger ungefär en timmes lyssningstid. Det funkar – och är riktigt användbart om du är på språng. 

Omdöme – ”Stabil uppdatering, inget mer”

Med Airpods 3 har Apple lyckats göra flera viktiga förbättringar. Ljudet är mycket bättre, designen mer praktisk och hörlurarna är betydligt smartare än tidigare Airpods. 

Men Apple faller också på eget grepp. Hörlurarna är framför allt tänkt för Apple-användare – och i synnerhet dessa som redan har Airpods 1 eller 2. Visst, det går att använda Airpods med Android, men det känns svårt att rekommendera. Många av de mest praktiska finesserna kräver en Iphone – och att man dessutom kan köra den senaste versionen av operativsystemet IOS. 

Avsaknaden av exempelvis aktiv brusreduceringen gör dessutom att priset på cirka 2 000 kronor är svårt att motivera. Till nästa år måste Apple steppa upp för att hänga med i konkurrensen. 

Tre snabba frågor om Airpods 3

Är Airpods 3 vattentäta? 
Nej. Men IPX4-kapsling gör att hörlurarna och laddningsetuiet är striltäta, och tål både regn och svett. Fritt fram att använda under träning alltså. 

Kan hörlurarna laddas trådlöst? 
Ja, och det samma gäller etuiet. Prylarna har stöd för magsafe, Apples egen teknik för trådlös laddning. Men det går också att använda en qi-laddare om du redan har en sådan. Men då är laddningen begränsad till 5 watt. 

Pausas musiken om jag tar ut Airpods 3? 
Ja. Hörlurarna har fått en sensor som är bättre på att känna skillnaden på hud och andra ytor. Det gör att musiken stängs av automatiskt om du tar ut en av lurarna, exempelvis.  

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Airpods

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt