Test: 5 populära hörlurar (med aktiv brusreducering) – så bra är de

2020-03-27 12:53  

Hörlurar med aktiv brusreducering är viktigare än någonsin. Ny Tekniks Viktor Krylmark har testat 5 populära hörlurar, och han utser en vinnare.

Tänk att kunna stänga ute bruset från det bullriga kontorslandskapet, eller det inte alltid så lugna hemmakontoret. Ett par brusreducerande hörlurar är förmodligen hjälten du och din hjärna söker.

Jag har testat fem populära brusreducerande trådlösa over ear-hörlurar: B&O Beoplay H9 3rd Gen, Sony WH-H910N h.ear on 3, Sennheiser Momentum Wireless 3, Master & Dynamics MW65, och Bose Noise Cancelling Headphones 700. Fem hörlurar med relativt hög prisklass. Hur står de sig mot varandra?

Med over ear menas hörlurar som omsluter hela örat, vilka är fästa på en huvudbygel. Den här typen av hörlurar ger oftast bäst ljud och är ett skonsammare alternativ för dina hörselgångar än till exempel in ears.

Läs mer: Hoppsan, nu börjar ju bluetooth likna något

Aktiv brusreducering då, vad är det, och hur fungerar det?

Poängen med aktiv brusreducering är att du ska uppleva din omgivning som tystare. För att uppnå det måste du konstigt nog tillsätta ljud. Men ljudet som tillsätts, vi kan kalla det för antibrus, går i motfas mot bruset (ljudet) som du vill slippa undan. På så sätt slår de ut varandra – resultatet blir tystnad.

Så! Nu kör vi testet.

B&O Beoplay H9 3rd Gen. Foto: Viktor Krylmark

B&O Beoplay H9 3rd Gen.

Danska Bang Olufsen kommer ofta med stilrena produkter. Beoplay H9 3rd Gen är inget undantag. Fina skinndetaljer och smakfull design överlag. Förutom att jag går runt med ett par tjusiga hörlurar så sitter de också väldigt bekvämt, kanske skönast i testet? Jag kan ha dem länge utan att huvudbygeln skaver eller att det trycker över öronen. Stort plus.

Hörlurarna styr man med touch-knappar på båda sidorna. Jag är egentligen ingen stor anhängare av touch på hörlurar eftersom de tenderar att strula. Men på Beoplay H9 funkar tekniken bra.

Läs mer: Analys: Nya tekniken gör Ipad Pro banbrytande

Ljudbilden är bra. Men jag uppskattar bas, och den tycker jag sviker här. Samtalskvaliteten är god. Personen jag pratar med hör mig bra.

Den aktiva brusreduceringen är något klen, men det tycker jag är genomgående för flera av hörlurarna. Den går heller inte att justera, brusreduceringen är antingen av eller på.

Aktiv brusreducering i kombination med musik eller annat ljud till exempel A soft murmur gör dock jobbet. Plötsligt sitter du i din bubbla och det finns (nästan) ingenting dina kollegor kan göra för att störa dig.

Hörlurarna har förutom touch-funktioner en platt spak och en knapp. Spaken startar hörlurarna, och med knappen kan man aktivera den inbyggda röstassistenten. Vad gäller touch-styrningen så krävs viss tid för inlärning. Ett svep aktiverar eller avaktiverar brusreduceringen, cirkelrörelser höjer och sänker volymen och så vidare.

Det finns en dedikerad app till Bang Olufsens hörlurar. I den kan man bland annat justera ljudet i equalizern.

Sammanfattningsvis skulle jag nog säg att designen är den stora behållningen här. Även om ljudet också är bra.

Fakta: B&O Beoplay H9 3rd Gen

 • Batteritid: 25 timmar i drift.
 • Aktiv brusreducering: Ja.
 • Mikrofon: Ja.
 • Röststyrning: Ja.
 • Element: 40 mm.
 • Frekvensåtergivning: 20 Hz – 20 000 Hz.
 • Anslutning: Bluetooth 4.2, AptX och 3,5 mm minijack.
 • Vikt: 285 gram.
 • Annat: Löstagbar kabel, laddning via usb-c.
 • Pris cirka: 5 190 kronor.

Sony WH-H910N h.ear on 3, Imponerande batteritid om 35 timmar. Foto: Viktor Krylmark

Sony WH-H910N h.ear on 3

För att ligga på ungefär halva priset av ett par Beoplay H9 så levererar Sony WH-H910N faktiskt riktigt bra ljud. Jag hade inte förväntat mig det när jag första gången testade dessa hörlurar.

Designen lämnar möjligen lite att önska. Hörlurarna är rätt enkla. Helt i mjukplast, förvisso med en ganska trevlig struktur som gör att de känns snäppet lyxigare än skalet på en HP-laptop från 2012.

Läs mer: Test: Fem populära trådlösa in-ears – ”Dags att klippa sladden”

Tyvärr sitter inte hörlurarna särskilt bekvämt. Jag kan endast använda dem i korta stunder, sen gör sig huvudbygeln påmind. Om vitsen med ett par brusreducerande hörlurar i kontorsmiljö är att kunna koppla bort omvärlden känns det inte helt klockrent om man då hela tiden ska bli påmind om att något skaver på huvudet.

Jag upplevde vissa problem med parkopplingen emellanåt, problemen var dock inte värre än att jag behövde starta om hörlurarna – men det är irriterande nog.

Det finns en dedikerad app för Sonys hörlurar. Den finns för både IOS och Android, är enkel att navigera i och känns modern. Appen kan känna av om du är på språng eller sitter stilla, och du kan automatiskt styra hur du vill ha brusreduceringen.

Till hörlurarna finns en finess jag tyvärr inte hade möjlighet att testa: 360 reality audio. Sony kallar det för ”en ny musikupplevelse som använder objektbaserad spatial ljudteknik”. Man kan alltså placera olika ljud i sfäriskt 360-graders ljudfält. Funktionen funkar dock bara med musikstreamingtjänsterna Tidal, nugs.net och 360 by deezer.

Precis som många andra hörlurar styr man dessa med touch. Där byter man låt, pausar, höjer- och sänker volymen, tar emot samtal med olika typer av svepningar. En annan fin funktion värd att lyfta, och som kan vara nyttig i ett kontorslandskap, är snabbfunktionen för samtal med kollegan bredvid dig. Om man håller handen beröringssensorn på höger hörlur så tystnar musiken. Det omgivande ljudet hörs också bättre. Smidigt, i stället för att ta av sig hörlurarna.

Samtalskvaliteten vid telefonsamtal hade kunnat vara bättre. Den jag pratar med hör mig, men lite burkigt. Batteritiden går inte att klaga på, hela 35 timmar, imponerande.

Sammanfattningsvis skulle jag säga att ljudet i Sony WH-H910N är bra, rätt trevlig bas, stor plus att man kan styra brusreduceringen. Men komforten är för dålig, tyvärr.

Fakta: Sony WH-H910N h.ear on 3

 • Batteritid: 35 timmar i drift.
 • Aktiv brusreducering: Ja, flera lägen.
 • Mikrofon: Ja.
 • Röststyrning: Ja.
 • Element: 25 mm.
 • Frekvensåtergivning: 5 Hz – 40 000 Hz.
 • Anslutning: Bluetooth 5.0 LDAC och 3,5 mm minijack.
 • Vikt: 251 gram.
 • Annat: Löstagbar kabel, laddning via usb-c.
 • Pris cirka: 2 500 kronor.

Sennheiser Momentum Wireless 3. Foto: Viktor Krylmark

Sennheiser Momentum Wireless 3

När man ska sätta sig och testa ett par hörlurar från Sennheiser är förväntningarna höga. De har ett rykte om sig att bygga kvalitet, både vad gäller design och ljudkvalitet.

Hur är det då med detta i Sennheiser Momentum Ture Wireless 3? Tredje generationen Momentum alltså. Ljudet? Som väntat bra. Krispigt och fylligt. Samtalskvaliteten? Även den bra, personen jag pratar med hör mig tydligt.

Designen? Här vill jag ge både ris och ros. Det är ett par riktigt snygga hörlurar där man blandar äkta skinn med rostfritt stål och fina detaljer.

Läs mer: Test: P Smart Pro – sista chansen att få en Huawei-mobil med Google Play?

Komforten är inget fel på. Mitt huvud behövde vänja sig lite vid att de satt så pass hårt. Men det var inget jag tänkte på efter några användningar. Sennheiser satsar på knappar i stället för touch för att styra hörlurarna. De är knappt synliga och det är lätt att komma ihåg vilken knapp som gör vad.

Snygga visst. Men jag upplever faktiskt hörlurarna som något klumpiga.

Förutom aktiv brusreducering i tre olika nivåer (som gör jobbet på en nivå som får ses som godkänd) har Momentum 3 också något man kallar för smart brusreducering, vilket betyder att hörlurarna anpassar sig efter omgivningen. Det finns också ett läge för genomlyssning. Detta kan du styra i den tillhörande appen.

Hörlurarna är hoppfällbara. Det är också så man stänger av dem, genom att fälla ihop dem alltså. Ett problem uppstår dock när jag fäller ut hörlurarna igen för att använda dem.

Det finns en inbyggd autostarts-funktion. Det ville jag skulle ske exakt 0 (noll) procent av fallen jag plockade fram hörlurarna. En podd drar igång, var lurarna senast parkopplade med datorn skjuter Itunes eller Spotify igång. Bara irriterande.

Batteritiden ligger på 17 timmar i drift. Det är helt ok men långt ifrån vad man kan förvänta sig av ett par hörlurar i den här prisklassen.

Sennheisers klassiska krispighet i ljudet återfinns Momentum Wireless 3. De är snygga – men tyvärr lite klumpiga. Jag kan även sakna en on/off-knapp. Jag vill kunna välja själv om jag ska fälla ihop dem eller ej. Nu måste jag ju det för att stänga av dem.

Fakta: Sennheiser Momentum Wireless 3

 • Batteritid: 17 timmar i drift.
 • Aktiv brusreducering: Ja, 3 lägen.
 • Mikrofon: Ja.
 • Röststyrning: Ja.
 • Element: -
 • Frekvensåtergivning: 6 Hz – 22 000 Hz.
 • Anslutning: Bluetooth 5.0 aptX och 3,5 mm minijack.
 • Vikt: 305 gram.
 • Annat: Löstagbar kabel, laddning via usb-c, hoppfällbar.
 • Pris cirka: 3 900 kronor.

Master & Dynamics MW65. Foto: Viktor Krylmark

Master & Dynamics MW65

Med MW65 har amerikanska Master & Dynamics tagit fram en smidig hörlur med trevliga detaljer. I det här sällskapet av hörlurar har MW65 överlägset minst kåpor, nästan så att de sitter lite för tätt runt öronen. Med tiden uppskattar jag dock att de är så pass lätta och bekväma, inte trånga alls. Vilket kanske inte så konstigt eftersom kåporna har ”memory foam” inbakat i lammskinn.

Funktionsknapparna återfinns på höger kåpa. Med dem pausar och startar du vad du nu lyssnar på, byter låt och justerar ljudvolymen. För att styra brusreduceringen använder du en knapp på den vänstra kåpan.

Med flera av hörlurarna upplever jag att ljudet är krispigt även när jag inte krämar på fullt med volymen. Så är det inte med MW65 tyvärr. Jag måste dra på ordentligt för att ljudkvaliteten ska visa sig. Först då kliver också den fina basen fram. Och visst, då är det bra ljud i hörlurarna. Men det är ju inte alltid man vill maxa volymen.

Samtalskvaliteten lämnar lite att önska. Under ett videomöte fick jag till exempel stänga av mikrofonen i hörlurarna och i stället använda datorns mikrofon så att mötesdeltagarna skulle höra mig ordentligt. Underbetyg alltså.

Den aktiva brusreduceringen kommer med två lägen, ”high power” och ”low power”, där den ena möter stökigt stadsbrus och den andra typ vind. I kontorslandskapet funkar det bra, jag tillåts vara i min lilla bubbla, men då på ”high power”, ljudtopparna från samtal runt mig tas bort, men visst ljud läcker in.

Fin batteritid har hörlurarna, 24 timmar i drift, och på bara 15 minuters laddning får du 12 timmars lyssning.

Fakta: Master & Dynamics MW65

 • Batteritid: 24 timmar i drift.
 • Aktiv brusreducering: Ja, 2 lägen.
 • Mikrofon: Ja.
 • Röststyrning: Ja.
 • Element: 40 mm.
 • Frekvensåtergivning: 20 Hz – 20 000 Hz.
 • Anslutning: Bluetooth 4.2 aptX och 3,5 mm minijack.
 • Vikt: 245 gram.
 • Annat: Löstagbar kabel, laddning via usb-c, hoppfällbar.
 • Pris cirka: 3 700 kronor.

Bose Noise Cancelling Headphones 700. Fullträff tycker Viktor Krylmark, som skrivit testet. Foto: Viktor Krylmark

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Jag ska vara ärlig. Bose Noise Cancelling Headphones 700 var de sista hörlurarna jag plockade in för att testa. Det var också de sista jag faktiskt också testade. Varför? Svårt att säga, men i en hög av fem kvalitetshörlurar valde jag bort dessa. De andra hade kanske mer spännande design? De kanske var tillverkade av varumärken jag var mer nyfiken på?

Men när jag nu till slut testar dessa Bose-lurar förstår jag ju att jag ska skämmas. Utan tvekan de bästa i testet, och jag ska försöka förklara varför.

Ljudet. Redan när jag startar dem första gången hör jag på ”välkomstljudslingan” att nu kommer det att bli åka av. Ljudet är fantastiskt. Jag tar mig igenom alla möjliga genrer, alla låter bra. Krispigt och med ett fint djup i basen.

Aktiv brusreducering. Det är det här jag har väntat på. Ett par hörlurar som på riktigt lyckas blocka lite mer än bara ljudtopparna i omgivningen. Det blir förstås inte helt tyst – men när jag aktiverar läget 10 (man kan välja mellan 0 och 10) blockas tillräckligt mycket ljud för att jag inte ska störas av omgivningen.

Använder du hörlurarna tillsammans med din telefon krävs Bose music-appen. I den kan du bland annat ställa in tre snabblägen för brusreducering och ta del av instruktioner för hur du navigerar med hörlurarnas touchstyrning.

Ska jag krysta fram något negativt att skriva om de här hörlurarna så är det designen. Den är minimalistisk, och därför också lite tråkig. De kommer antagligen att gå obemärkta förbi, det kommer inte kastas några komplimanger åt ditt håll.

Men vad gör det? För det är du som går omkring med ett par riktiga håll käften-lurar, och din kollega (som lika gärna hade kunnat vara undertecknad) som valde hörlurar efter design gör det inte.

Så är det med den saken.

Fakta: Bose Noise Cancelling Headphones 700

 • Batteritid: 20 timmar i drift.
 • Aktiv brusreducering: Ja.
 • Mikrofon: Ja.
 • Röststyrning: Ja.
 • Element:
 • Frekvensåtergivning:
 • Anslutning: Bluetooth 5.0 och 3,5 mm minijack.
 • Vikt: 250 gram.
 • Annat: Löstagbar kabel, laddning via usb-c.
 • Pris cirka: 3 300 kronor.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt