Termisk solkraft ska göra gruvan grönare

Heliogen, som stöds av Bill Gates, ska bygga ett soltorn vid Rio Tintos gruva. Bolaget hoppas kunna minska anläggningens koldioxidavtryck med sju procent.

Gruvjätten Rio Tinto, med bas i Storbritannien och Australien, satsar nu på förnybar energi i form av termisk solkraft. Vid Rio Tintos boratgruva i Kalifornien ska ett soltorn stå färdig för drift nästa år. Förhoppningen är att lösningen ska kunna sänka verksamhetens koldioxidavtryck med upp till sju procent. Det skriver Heliogen i ett pressmeddelande

Läs mer: Omvända solceller kan generera el på natten

Det amerikanska bolaget Heliogen stöttas av Bill Gates och utvecklar en teknik där mängder av speglar koncentrerar solstrålar till en specifik punkt på ett torn. Där är det sannolikt flytande salt som värms upp. Bolaget är dock hemlighetsfullt om den exakta tekniken.

Genom att artificiell intelligens optimerar speglarnas vinkel kan anläggningen nå 1 500°C, vilket är ett stort kliv jämfört med många liknande anläggningar.

Läs mer: Forskare: ”Bill Gates verkar ha snöat in lite på kärnkraft” 

Kan kraftigt sänka koldioxidutsläppen

I boratgruvan i Kalifornien ska Heliogens teknik ersätta en del av det fossila bränslet som i dag används i gruvprocesserna. Ångan som behövs skapas i dagsläget av brännare som går på naturgas.

Framöver ska solen bidra till ångproduktionen. En del energi lagras i form av värme så att arbetet kan fortgå även efter att solen har gått ned.

Rio Tinto överväger att bygga ut sin solanläggning, och man ser då potential för att sänka gruvan koldioxidutsläpp med upp till 24 procent.

Läs mer: Gates-backade solenergibolaget kan bidra till cementtillverkning

– I partnerskapet med Heliogen finns en stor potential för att vi ska kunna minska våra utsläpp vid Boron, tack vare den nydanande soltekniken. Och vi ser fram emot att utforska de möjligheter som finns inom vår globala portfölj, säger Jakob Stausholm, chief executive vid Rio Tinto.

Ny Teknik redaktion

John Edgren

Mer om: Solenergi Gruvor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt