Teorin: Utomjordingar kan lifta med planeter

2022-06-10 10:25  
Irina Romanovskaya tror att en obunden planet, som inte tillhör att stjärnsystem, har många fördelar som transportmedel. Foto: Wikipedia

Använder främmande civilisationer obundna planeter som rymdskepp? Hypotesen lanseras nu av en fysikprofessor i Houston.

Det finns de som hoppas att vi en dag ska kunna observera teknik som är skapad av mer avancerade civilisationer än vår egen, under premissen att de har byggt enorma strukturer. Nu föreslår en fysikprofessor vid Houston Community College ett nytt potentiellt område för att leta efter främmande teknik. Det skriver Vice.

Irina Romanovskaya kom upp med hypotesen kring "kosmiska liftare". Den beskriver hur utomjordlingar skulle kunna resa genom Vintergatan på de miljarder planeter som inte är bundna till någon stjärna. Hon har fått sin studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Astrobiology.

Enligt professorn finns det klara fördelar med att kunna transportera stora populationer utan att konstruera enorma rymdskepp, inte minst det faktum att man har en naturlig gravitation. Och även utan energin från en stjärna kan planeter ha resurser i sig – exempelvis i form av vattenreservoarer på stort djup och olika mineral. Berggrunden erbjuder också ett gott skydd mot den kosmiska strålningen.

Utomjordisk teknik bör ge ifrån sig infraröd strålning

Enligt Romanovskaya skulle det vara möjligt för en liftande civilisation att hoppa mellan olika obundna planeter eller stjärnsystem. Hon presenterar även ett scenario där en befolkning som befinner sig kring en döende stjärna skulle kunna migrera till en planet längre ut i systemet och vänta på att blåsas iväg av de vindar som uppstår under dödsprocessen.

Det är dock svårt att upptäcka planeterna eftersom de inte är upplysta av en stjärna, men Romanovskaya anser att den utomjordiska tekniken torde ge ifrån sig infraröd strålning som exempelvis kan upptäckas av James Webb Telescope. Hon när också en förhoppning om att övergivna farkost-planeter, fullpackade med hisnande teknik, skulle kunna sluta sina dagar i utkanten av ett solsystem, till exempel vårt eget, där de så småningom kan upptäckas av våra rymdsonder.

John Edgren

Mer om: Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt