Telenor sågar konkurrenterna: ”Vilseledande kalla det 5g”

2020-06-18 14:16  

Den som är kund hos Telenor får vänta på 5g-uppkoppling. ”Vi vill inte lansera en medioker tjänst”, säger nätexperten Andres Suazo.

Telia fick Anders Ygeman som talare vid invigningen. Tele2 kontrade med att de minsann lanserat Sveriges första riktiga 5g-nät. Och Tre påminde om att de har varit igång på en liten plätt i Stockholm sedan sent ifjol. Allt detta skedde inom loppet av några dagar i maj.

Men från den fjärde stora svenska operatören, Telenor, har det varit tyst. Det är, visar det sig, en medveten tystnad.

Den där helgen när 5g-pressutskicken från konkurrenterna fyllde folks mejlkorgar var det en utmaning att ha is i magen. Det medger Telenors nätexpert, Andres Suazo.

– Haha, ja, jag skrattar lite nu. För när man är insatt i detta vet man ju vad de lanserar med och då kändes det mer som ett pr-stunt än något annat. Men visst kände vi internt att även vi måste göra något. Men sedan insåg vi snabbt att det inte är värt det. First impressions last, säger Suazo.

Det finns visserligen en antagen 5g-standard, det finns 5g-utrustning och under våren har många av de stora tillverkarna av smarttelefoner lanserat 5g-versioner av sina mobiler.

Däremot har operatörerna inte tillgång till själva naturresursen: ett sammanhängande spektrum 100 MHz på det så kallade 3,5-bandet. Frekvenser på detta band – och även 2,3-bandet – ska auktioneras ut av Post- och telestyrelsen, PTS, senare i år. Först då kan svenska 5g-nät motsvara de högt ställda förväntningarna.

– Just nu är täckningen inte särskilt utbyggd och kvaliteten är inte heller tipptopp. Att då gå ut i medier och prata om 5g när man har en handfull anläggningar i innerstan känns vilseledande och förvirrande för kunden. Då väntar vi hellre till dess att näten är mer utbyggda och slår på det bredare efter auktionen, säger Andres Suazo.

Vilka reaktioner har ni fått från era kunder?

– De frågar varför vi inte lanserar. Men vi vill inte lansera en medioker tjänst när vi kan leverera bra tjänster som kunderna kommer att gilla.

I allt detta finns ett undantag: Tele2 har ett 5g-nät i Stockholms innerstad som är byggt på 80 MHz bandbredd på 3,5-bandet. Det är enda nätet i Sverige just nu – och fram till dess att PTS auktionerat ut spektrum – som kan marknadsföras med nedladdningshastigheter över 1Gbit/sekund. Tele2 har tillgång till dessa frekvenser till 2023. Vad som sker efter det hänger på hur det går i höstens auktion.

En pikant detalj i sammanhanget är att Telenor har tillgång till samma nät via gemensamma nätägaren Net4Mobility.

– Det är en respektabel tjänst Tele2 har där. Men om vi börjar bygga ut så är risken att vi får börja om beroende på vilka frekvenser vi har i höst. Och när vi lanserar vill vi som sagt att näten är utbyggda och täcker större områden.

Framåt slutet av 2021 tror Andres Suazo att Telenors 5g-nät finns på ett hundratal orter. Vilket eller vilka telekombolag som ska leverera tekniken kan han inte säga för tillfället, utan hänvisar till en pågående upphandling.

Här fungerar operatörernas 5g-nät

Tele2

På vilka platser har Tele2 5g-nät i drift?

För tillfället i större delen av Stockholms innerstad.

Vilka platser blir aktuella inom kort?

Täckningen i Stockholm kommer att byggas ut ytterligare. 24 juni får Malmö och Göteborg 5g. Det blir dock 5g-nät med lägre prestanda jämfört med det Tele2 kan erbjuda i Stockholm.

Vilka telefonmodeller stöds just nu?

Huawei P40 och P40 Pro, Xiaomi Mi 10 och Mi 10 Pro, samt Sony Xperia 1 II. Samsungs S20-serie kommer runt midsommar att fungera med Tele2:s 5g-nät.

Vilken typ av abonnemang måste en kund ha för att kunna ansluta till 5g?

Tele2 Obegränsad.

Vilken månadskostnad blir det för den kund som vill vara ansluten till 5g?

549 kronor/månad för privatkunder, 599 kronor/månad för företagskunder.

Vilken prestanda utlovas?

Över 1 Gbit/sekund i Stockholm. Upp till 1 Gbit/sekund utanför Stockholm.

 

Telia

På vilka platser har Telia 5g-nät i drift?

I Stockholm är Telias 5g-nät igång.

Vilka platser blir aktuella inom kort?

Under året väntar lanseringar i Göteborg, Malmö och tio andra städer. Telia vill i nuläget inte säga vilka de tio städerna är.

Vilka telefonmodeller fungerar i nätet just nu?

Än så länge Huawei P40 Pro och Samsung S20 5g. Sony Xperia 1 II, med beräknad leverans till kund 22 juni, ska fungera från det datumet. Oneplus 8 och Oneplus 8 Pro ska fungera efter en mjukvaruuppdatering som är beräknad att ske under sommaren.

Vilken typ av abonnemang måste en kund ha för att kunna ansluta till 5g?

Mobilabonnemanget Telia Mobil Obegränsad (för privatkund) eller Telia Jobbmobil (för företagskund). ”Detta gäller”, skriver Telia, ”om du tecknade ditt abonnemang efter 1 april, 2020, annars kan du behöva uppgradera det.”

Vilken månadskostnad blir det för den kund som vill vara ansluten till 5g?

589 kronor/månad (privatkund). Ett kampanjpris på 350 kronor erbjuds i 12 månader för företagskunder, ordinarie pris är 699 kronor/månad.

Vilken prestanda utlovas?

– Vårt 5g-nät i Stockholm är redan nu ultrasnabbt med hastigheter upp till 1 Gbit/s. Den hastighet användarna upplever i praktiken varierar dock beroende på hur många som använder nätet vid en viss tid och plats. Detta gäller alla operatörer så ingen kan garantera kunderna en viss hastighet, har Staffan Åkesson, teknikchef på Telia, berättat för Ny Teknik.

 

Tre

På vilka platser har Tre 5g-nät i drift?

Stockholm. Närmare bestämt Enskede/Årsta, Kungsholmen, Bromma, Kista, Bagarmossen, Liljeholmen, Hägersten, Alvik och delar av Solna.

Vilka platser blir aktuella inom kort?

17 juni: Malmö och Lund. 22 juni: Större delen av innerstäderna i Helsingborg, Västerås: 22 juni och Uppsala. Och efter sommaren aktiveras 5g i hela Stockholms innerstad.

Vilka telefonmodeller fungerar i nätet just nu?

Huawei P40, Huawei P40 Lite 5g och Huawei P40 Pro. Xiaomi Mi 10 och Sony Xperia 1 II kommer att fungera efter en mjukvaruuppdatering. Notera att Xiaomi Mi 10 Pro inte fungerar med nätet i nuläget, enbart Mi 10. Tre säger om Mi 10 Pro att det är ”några detaljer vi har frågetecken kring rent tekniskt”.

Vilken typ av abonnemang måste en kund ha för att kunna ansluta till 5g?

3Surfa (privatkund) eller företagsabonnemang (på företagssidan gäller det abonnemang som är tecknade efter 15 januari 2020).

Vilken månadskostnad blir det för den kund som vill vara ansluten till 5g?

199-499 kronor för privatkund (prisskillnaden beror på hur stor datamängd/månad kunden har i sitt abonnemang). 249 kronor för företagskunder.

Vilken prestanda utlovas?

– Vi utlovar hastigheter som är jämförbara med eller något bättre än 4g, med bättre svarstider och mindre miljöbelastning. 5g är en helt ny teknik som kommer att utvecklas framöver. Den är mycket effektivare än tidigare teknik, vilket skapar större kapacitet i vårt nät. Det kommer kunderna tillgodo genom stabilare uppkoppling och högre kapacitet för fler även när många är uppkopplade. Mobilnät, enheter och tjänster kommer att utvecklas under kommande år, säger Mårten Lundberg på Tre.

Peter Ottsjö

Mer om: Telenor 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt