Telenor lanserar 5g med gigabithastighet i Stockholm

2020-09-10 14:53  

Inom kort kommer Telenor att starta sitt första 5g-nät i Sverige. Det norska bolaget lovar gigabithastigheter i innerstaden.

(Artikeln har uppdaterats)

Telia, Tele2 och i viss mån också Tre har alla lanserat små 5g-nät i centrala Stockholm. Norska Telenor har hittills avvaktat, men meddelade under onsdagen att de också kommer att starta sitt första svenska nät i slutet av oktober – bara några veckor innan 5g-auktionerna äger rum.

Nätet ska sträcka sig från Roslagstull till Skanstull och Djurgården till Kungsholmen. I vissa delar av innerstaden ska nedladdningshastigheterna kunna nå över en gigabit per sekund. Det var de här förhållandena Telenor väntande in innan de valde att sjösätta 5g, säger bolaget. 

– Vi var tydliga från dag ett att vi skulle lansera när vi tyckte att vårt när var bra nog för att ge kunderna den maximala 5g-uppelvelsen. När våra konkurrenter lanserade bedöme vi att det inte var läge. Området var väldigt begränsat, bara några gator i Stockholms innerstad, säger Telenors nätexpert Anders Suazo till Ny Teknik.

Läs mer: PTS: 5g-auktion i oktober – inget Huawei-förbud

Telenor har under sommaren byggt ut nätet i Stockholm, samtidigt som utbudet av 5g-kompatibla mobiler har ökat. I Telenors egna tester har de uppmätt hastigheter på omkring 1,2 Gbps.

– Det ska inte bara stå 5g på i hörn av telefonen, du ska kunna komma upp i gigabithastigher, säger Andres Suazo.

Alla kunder som har abonnemanget Telenor Obegränsat och tillgång till en 5g-kompatibel mobil kommer att kunna använda tjänsten.

Telenor bygger sitt 5g-nät i samarbete med Tele2 via samriskbolaget Net4Mobility. Nätet i Stockholm använder sig av samma 80 MHz på det så kallade C-bandet som Tele2 använde vid lanseringen i våras. Spektrum som Net4Mobility kom över via ett förvärv tidigare i år.

Den breda 5g-utrullningen väntas dra igång först efter auktionen i november då PTS delar ut tillstånd på de viktiga frekvensbanden 2,3 GHz och 3,5 GHz. Först när operatörerna vet vilka frekvensområden de får tillgång till kan de beställa och installera rätt utrustning.

Läs mer: Telenor sågar konkurrenterna: ”Vilseledande kalla det 5g”

– Vi har inte legat på latsidan. Vi förbereder exempelvis alla avtal med markägare och fastighetsägare så att det är klart så fort vi vet vilka frekvenser vi kan ropa in och vilken hårdvara vi kan använda. Jag förväntar mig en snabb utrullning under första kvartalet nästa år, säger Andres Suazo.

Telenor uppger nu att deras plan går ut på att rulla ut 5g i Sveriges storstäder och sommarorter under nästa år, och att inom tre år täcka 90 procent av landets yta och 99 procent av befolkningen.

– Vi vill täcka över 100 orter under nästa, och då menar vi ordentlig täckning inte bara på enstaka ställen, säger Andres Suazo.

Simon Campanello

Mer om: 5G Telenor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt