Tele2:s sluga 5g-kupp ger dem ett försprång

2020-05-26 16:30  

Tele2 anser att de har Sveriges första ”riktiga” 5g-nät. För att lyckas med det har operatören köpt ett okänt telekombolag, kan Ny Teknik avslöja.

Operatören Tele2 har genomfört en 5g-kupp – som kan ge dem ett försprång i kampen om svenska mobilkunder.

– Det är ett väldigt genomtänkt spel vi har spelat, extremt väl genomtänkt, säger Björn Lindberg, nätchef på Tele2.

På måndagsförmiddagen invigde konkurrenten Telia vad företaget kallade Sveriges första 5g-nät.

Men redan på söndagen gick Tele2 ut med att de har lanserat Sveriges första ”riktiga” 5g-nät i Stockholms innerstad. Ny Teknik kan nu berätta att det blev möjligt tack vare förvärvet av det lilla telekombolaget Celestine Hill Communications.

För att förstå varför Celestine Hill blev en bricka i spelet behövs lite bakgrund.

5g kommer att husera på många olika frekvenser.

* På 700 megahertz får den nya mobilstandarden yttäckning och är kanske främst avsett för internet of things-tillämpningar. Post- och telestyrelsen (PTS) har efter auktion redan beviljat tillstånd på 700-bandet.

Läs mer: Telias 5g-invigning får operatörerna att kivas om vem som är först

* På millimeterbanden från omkring 24 gigahertz går det att nå hastigheter och svarstider som ett mobilnät aldrig tidigare varit i närheten av, men de frekvenserna är inte aktuella i Sverige och i flera andra länder på många år.

* Senare i år ska PTS hålla en auktion för blocktillstånd på det så kallade 3,5-bandet. Det gäller tillstånd för frekvenser mellan 3,4 och 3,7 GHz. På 3,5-bandet – som överlappar med det som kallas C-bandet – råder en kombination av höga datatakter, korta svarstider och god täckning. För att kunna utnyttja den nya 5g-standardens kapacitet krävs dock att en enskild operatör får tillgång till ett sammanhängande frekvensspann som ger dem tillräckligt med bandbredd. Operatörer har tidigare aviserat att de önskar en bandbredd på åtminstone 100 MHz.

Väntar inte på 5g-auktion

Men Tele2 bestämde sig för att inte vänta på PTS. Det 5g-nät de nu byggt i Stockholm opererar på 3,5-bandet med en bandbredd på 80 MHz.

Tele2 och Telenor – som har det gemensamma bolaget Net4Mobility – har sedan tidigare nationella tillstånd för vardera 20 MHz på 3,5-bandet. Det är alltså 40 MHz på frekvenserna 3620-3660 MHz.

Ett annat bolag – Celestine Hill Communications – har i Stockholm tillstånd för ytterligare 40 MHz mellan 3660-3700 MHz.

Genom förvärvet har Tele2 försäkrat sig om 80 MHz i hjärtat av 5g-land – flera månader innan det är dags för spektrumauktion på samma band.

80 MHz är visserligen något lägre än det frekvensspann operatörer hoppas på, men det är samtidigt något som vare sig Telia eller Tre ser ut att kunna matcha i dagsläget. Deras respektive erbjudande går delvis ut på att återanvända 4g-spektrum med 5g-teknik.

Utlovar 1 gigabit per sekund i Stockholm

Tele2 å sin sida utlovar nu hastigheter på över 1 gigabit per sekund.

– Det är klart att det kommer att stå 5g på skärmarna för deras kunder, men de kommer inte komma upp i riktiga 5g-hastigheter. De kommer inte över gigabithastigheter. De kanske kan säga att de gör det i tester, säger Björn Lindberg.

Att erbjuda 5g på 3,5-bandet innebär också att de flesta nya smarttelefoner som släpps med 5g-stöd fungerar med Tele 2:s nya nät.

Så vad är haken?

Det finns två faktiskt.

Den ena är att tillstånden som Tele2 köpt via förvärvet av Celestine Hill bara gäller Stockholm. När Tele2 rullar ut 5g i andra stora svenska städer får de nöja sig med en bandbredd på 40 MHz. Hur tydliga Tele2 kommer att vara i kommunikationen med sina kunder utanför huvudstaden återstår att se.

I vilket fall som helst kan företaget utanför Stockholm inte utlova gigabithastigheter. Åtminstone inte förrän de budat hem nytt spektrum i den kommande auktionen.

– Det kommer ändå att bli högre hastigheter än med 4g och man kanske når upp till strax under 1 gigabit, säger Björn Lindberg.

Läs mer: Ny Teknik Insight: En jätteguide till 5g

Den andra haken är att tillstånden löper ut den sista december 2022. Vill Tele2 ha tillgång till samma spektrumblock efter det datumet måste de se till att vinna dem under höstens spektrumauktion. Å andra sidan riskerar tillstånden nu att bli mindre attraktiva för övriga budgivare. Tele2 har nämligen inga planer på att släppa dem i förtid.

– Om någon annan förvärvar dem får de vänta med den delen till 2023, till dess har vi tillgång till dem.

Telia, för sin del, väljer att kalla sitt 5g-nät ”ultrasnabbt”.

– Vårt 5g-nät i Stockholm är redan nu ultrasnabbt med hastigheter upp till 1 Gbit/s. Den hastighet användarna upplever i praktiken varierar dock beroende på hur många som använder nätet vid en viss tid och plats. Detta gäller alla operatörer så ingen kan garantera kunderna en viss hastighet, säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia.

Peter Ottsjö

Mer om: 5G Tele2

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt