Tekniskt basår föreslås bli mer flexibelt

2018-05-25 15:36  
Foto: Jessica Gow / TT

Låt studenterna på tekniskt basår vänta med att bestämma ingenjörsutbildning tills de gått merparten av året. Det vill regeringen i ett nytt förslag. "Vi har goda erfarenheter av basåret och därför vill vi utveckla och modernisera det", säger Helene Hellmark Knutsson (s), minister för högre utbildning och forskning.

3.900 personer går tekniskt basår varje år och av dem påbörjar sedan 70 procent direkt en ingenjörsutbildning. För att öka intresset för tekniska utbildningar och locka nya grupper lägger regeringen fram ett förslag som ska förnya och bredda det tekniska basåret.

Utbildningen har fått kritik för att studenter redan när de sökt tekniskt basår tvingats välja inriktning på ingenjörsutbildningen. Enligt förslaget behöver valet av inriktning inte göras förrän basåret närmar sig sitt slut.

– Det blir en bredare ingång som ger chansen att välja inriktning senare. Med det kan vi locka in fler till ingenjörsutbildningar. Vi tror också att det blir mer intressant för de som inte vet på en gång vilken inriktning de vill välja, säger Helene Hellmark Knutsson.

Föreslår att bredda utbildning

I förslaget breddas också innehållet i det tekniska basåret. I dagsläget hänvisas den som behöver komplettera sin grundläggande behörighet till teknikcollege medan tekniska basåret främst handlar om att komplettera den särskilda behörigheten.

Läs mer: Byggsektorn: Vi saknar 5 000 ingenjörer

Regeringen vill nu ändra så att basåret blir en utbildning där det förutom förberedande kurser för högskolestudier också går att komplettera alla typer av behörighet som saknas.

– Man kan säga att vi slår ihop det till en enda utbildning som är både förberedande och kompletterande av den grundläggande och särskilda behörigheten.

Regeringens mål är att bygga ut ingenjörsutbildningarna i Sverige med 1 600 platser inom de närmaste åren och då behöver söktrycket och genomströmningen bli bättre, konstaterar hon. Och eftersom studenterna från tekniskt basår överlag klarar utbildningen bättre och avslutar den i större utsträckning, är det en grupp att satsa på.

– Vi har goda erfarenheter av basåret och därför vill vi utveckla och modernisera det. Behovet av nya ingenjörer är skriande och vi behöver få fler som söker till ingenjörsutbildningarna, och som sedan klarar att slutföra dem. 

Fler kvinnor blir ingenjörer

Tekniskt basår har dessutom visat sig vara ett sätt att komma åt en del av den sociala snedrekryteringen, och rekrytera fler kvinnor till tekniska utbildningar. Så många som fyra av tio som går tekniskt basår är kvinnor. 

Läs mer: Rekordmånga kvinnor vill bli civilingenjörer

– Många tjejer kommer på senare att de vill bli ingenjörer. Det är ju ett yrke där man är med och hittar lösningar på stora problem. Nu får den som valt ett gymnasieprogram som inte ger rätt behörighet möjligheten att läsa in det och samtidigt läsa förberedande kurser.

Moderaterna har gått ut med ett förslag om att 200 miljoner kronor ska skjutas till för att skapa ytterligare 1000 platser på tekniskt basår.

Läs mer: Moderaterna vill satsa miljoner på ingenjörer

– De föreslår en ökad finansiering. Vi säger att det utbildningsanslag som redan finns räcker. De två miljarder kronor som regeringen anslår till utbyggnaden av ingenjörsutbildningarna är pengar som universiteten också kan använda för det tekniska basåret.

Regeringens har i dagsläget ingen plan på att öka att antalet basårsplatser.

– Gör vi den här förändringen får vi följa efterfrågan framöver och se om det finns behov av fler platser, säger Helene Hellmark Knutsson.

Förslaget är ute på remiss och svaren ska lämnas senast den 20 juli.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt