Teknikbolagets anställda tog initiativet – nu printar de visirhållare

2020-04-03 16:49  

Vården skriker efter skyddsutrustning, och en rad svenska företag har svarat. Ett exempel är teknikkonsulterna på Rejlers. På en vecka gick de från idé till en levererad visirhållare.

Bland de svenska företag som har ställt om produktionen för att tillverka skyddsutrustning till vården finns AB Volvo och Volvo Cars. Ett annat exempel är Rejlers, som på en vecka gick från ax till limpa.

Nedan kan du se filmen när de 3d-printar visirhållare för vårdpersonalen något som inte tillhör deras vanliga verksamhetsområde.

Rejlers är ett svenskt teknikkonsultbolag inom järnväg, energi, industri, infrastruktur, fastighet och telekom. De har 2 400 anställda i Sverige, Norge, Finland samt Abudhabi. Med en teknisk kompetens och resurser väcktes frågan bland personalen om hur företaget skulle kunna hjälpa till i krisen.

– Det var en av våra kollegor som reagerade när han såg en bild på en läkare som uppenbarligen inte hade korrekt säkerhetsutrustning på sig för att hantera corona-patienter. Han sa att, "det här borde vi kunna göra någonting åt". Så han lade ut frågan i sitt kontaktnät, internt och extern, och fick fram ritningar och instruktioner kring hur man skriver ut högkvalitativa visirhållare. Vi har noterat att en hel del av den utrustning som finns håller en alltför låg kvalitet, säger Rejlers kommunikationschef Malin Sparf Rydberg.

Läs mer: Sekab tillverkar handsprit till vården: ”Vi kan göra 50 000 liter till direkt”

En ny kontakt och viktig spelare i sammanhanget är 3dverkstan. Företaget har gjort en plattform på sin hemsida där andra som vill hjälpa till kan hitta underlaget för att 3d-printa visirhållarna.

Rejlers har utrustat sina egna kontor med 3d-skrivare i Örnsköldsvik, Uppsala och Luleå. Därmed har man fått en bra spridning över landet. Hittills har Rejlers pumpat ut 300 visirhållare, och produktionen fortsätter.

John Edgren

Mer om: Rejlers 3D-teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt