Tech-veteranerna: Därför går 9 av 10 investeringar till män

2018-12-06 06:30  
Lång väg att gå. Hampus Jakobsson, ängelinvesterare, Sophia Bendz, partner på Atomico och Jeremy Yap diskuterade mångfaldsarbetet inom tech-branschen på Slush. Foto: Kalle Wiklund

Trots jämställdhetssatsningar får kvinnliga startupgrundare fortfarande en liten del av pengarna i tech-sektorn. "Det saknas kunskap", säger stjärninvesteraren Sophia Bendz.

Bristen på jämställdhet, mångfald och inkludering är ett ämne som har varit på tapeten i teknikbranschen under flera. Flera projekt med målet att skapa en förändring har sjösatts under den tiden.

Men trots de stora ambitionerna går förändringsarbetet långsamt. 93 procent av alla tech-investeringar i Europa går fortfarande till företag utan kvinnliga grundare, visar en färsk rapport från riskkapitalbolaget Atomico.

Varför, kan man fråga sig?

– Det korta svaret är att det saknas fokus på mångfald och inkludering i tech-branschen. Det finns dessutom få kvinnliga investerare, vilket påverkar vilka bolag det är som får pengar, säger Sophia Bendz, partner och Nordenchef på Atomico, från scenen på tech-konferensen Slush i Helsingfors.

Läs mer: Sökes: Sveriges hetaste unga tech-bolag

Sopia Bendz vet vad hon talar om. Hon blev först känd som hjärnan bakom Spotifys marknadsföring, men lämnade företaget 2014 för att bli ängelinvesterare. Hon har bland annat satsat pengar i Ticnet och foodtechbolaget Karma. Sedan några år tillbaka arbetar för Niklas Zennströms investmentbolag Atomico. I november blev hon ansvarig för att hitta nya nordiska bolag till Atomico.

På Slush deltog Sophia Bendz och Hampus Jakobsson, TAT-grundare och ängelinvesterare, i en sittning där de svarade på frågor från tech-konferensens besökare.

Vilken betydelse har bolagens mångfaldsarbete när ni ska investera?

– Vi frågar alltid grundarna om det, det är en del av vårt due diligence-arbete. Företagen behöver ha en mångfalds-policy. Finns inte det har vi på Atomico precis tagit fram en handbok som företagens kan använda, säger Sophia Bendz.

Ett annat mångfaldsproblem, enligt Hampus Jakobsson, är att många venture capital-bolag gillar att investera i "personer som ser ut som Mark Zuckerberg", och har en liknande bakgrund som honom.

– Jag är övertygad om att vi kommer att kunna börja andra typer av problem med teknik om vi investerar mer i bolag som drivs av exempelvis kvinnor och personers som är äldre, sa Hampus Jakobsson.

– Som investerare är det också extremt viktigt att lära sig att granska startups på ett fördomsfritt sätt. Det är något som jag behöver bli bättre på själv. I mitt huvud kan jag tänka att en kvinnlig grundare som är kaxig och framåt är bitchy, men om det hade varit en man hade jag förmodligen gillat de egenskaperna. Det är svårt att förändra de här tankemönstren men jag jobbar på att det, fortsatte han.

Läs mer: Europas tekniksektor boomar – 253 miljarder kronor har investerats

Sophia Bendz känner dock tillförlit inför framtiden, och tycker sig skönja en förändring av hur investerarlandskapet ser ut, och i förlängningen vilka unga tech-bolag som får pengarna.

– Det finns en trend med nya venture capital-bolag och investerare som har som mål att satsa på teknikentreprenörer som har en annan bakgrund än vad många av dagens företag har, sa hon.

Kalle Wiklund

Mer om: Slush Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt