Tech-stjärnor investerar i Airmee: ”Oerhört värdefullt för oss”

2019-08-15 06:00  

Svenska Airmee vill rita om e-handelskartan med hjälp av supersnabba, algoritmstyrda leveranser. Nu hoppar två av Sveriges mest kända tech-entreprenörer på expresståget.

I kriget om kunderna har varje minut blivit livsviktig för e-handlarna. På senaste tiden har det dykt upp flera unga, hungriga svenska teknikbolag som utmanar etablerade logistikjättar som Postnord, DHL och DB Schenker.

Utmärkande för de unga svenska logistikbolagen är att de erbjuder mer valfrihet för hur och när varan ska levereras, smartare spårbarhet av körningarna – och använder ny teknik som ai som möjliggörare för snabbare hemleveranser. Samtidigt kämpar logistikjättarna med att ens kunna leverera samma dag.

Levererar inom en timme i Stockholm

Ett av dessa svenska bolag är Airmee, som använder supersnabba expressleveranser som vapen för att locka till sig e-handlarna. Som exempel kan nämnas att kunder i centrala Stockholm som använder tjänsten Adlibris Go kan få sina varor hemkörda inom en timme efter att köpet genomförts.

I januari tog Airmee in 38 miljoner kronor från investerare som Alfvén & Didrikson och Creades. Nu har två av Sveriges mest internationellt kända tech-entreprenörer också fått upp ögonen för bolaget. Det är Izettle-grundarna Jacob De Geer och Magnus Nilsson som går in i Airmee med totalt två miljoner kronor, vilket Di Digital var först att rapportera om.

– Både Magnus och jag tycker det är viktigt att stötta startups i tech för att bidra positivt till ekosystemet, säger Jacob de Geer till Di Digital.

Läs mer: Paypal storinvesterar i svenska Tink

Investeringen är den första kända som Izettle-duon gör sedan Paypal-uppköpet förra året. Den är inte särskilt stor sett till summan, men kan ändå få en stor betydelse för det unga bolaget, berättar Airmees vd Julian Lee för Ny Teknik.

– Det är väldigt värdefullt för oss att ha med Jacob de Geer och Magnus Nilsson i bolaget. Det är inte så många svenskar som har lyckats bygga upp ett enhörnings-företag. Även om de inte har formella roller som rådgivare har de varit mycket behjälpliga och öppna med att berätta om viktiga lärdomar som de dragit under sina egna entreprenörsresor.

I dagsläget levererar Airmee åt drygt 150 e-handlare, butiker och företag i Malmö, Göteborg och Stockholm.

– Vi fortsätter att växa, och har bland annat fått Kjell & Co och Synsam som nya kunder. Samtidigt har vi utökat våra leveransområden i alla tre städer. Det handlar om närliggande platser, till exempel Södertälje och Bålsta norr om Stockholm.

Få saker irriterar e-shoppare lika mycket som försenade leveranser. Ni har precis utökat era leveransområden. Har det påverkat pricksäkerheten när det gäller leveranstider?

– Nej, vi ligger kvar på samma leveransfrekvens som tidigare. I praktiken betyder det att över 99 procent av leveranserna sker inom utsatt tid.

Självlärande system hittar bästa rutterna

Kärnan i Airmees verksamhet är ett självlärande system som används för att schemalägga och optimera körningarna. Det väljer vilken chaufför som är bäst lämpad för jobbet utifrån dennes position – samt hittar den snabbaste vägen från punkt a till b. Inget i systemet är låst, och en körning kan ändras hela vägen fram till målet.

– Vi gör framsteg varje vecka, plattformen utvecklas kontinuerligt. Lejonparten av arbetet handlar om att hela tiden förbättra optimeringsalgoritmerna som styr leveranserna, säger Julian Lee.

Vad tror du lockade Izettle-grundarna att satsa på er?

– Det måste du fråga dem om. Men man kan konstatera att vi är ett snabbväxande startup-bolag inom e-handel, vilket är en marknad som växer oerhört mycket just nu.

Läs mer: Ingen semester för vd med radaraffärer i Asien

Airmee har siktet inställt på att bli en ”ledande global logistikplattform”, berättar Julian Lee. Men för att lyckas med det måste bolaget ta sina första stapplande steg utanför Sveriges gränser – något som kan ske redan under 2019.

– Vi satsar stenhårt på tillväxt och expansion. När det gäller framtida utlandslanseringar är det bland annat andra nordiska huvudstäder som Köpenhamn som ligger närmast i tiden, säger han.

Airmee

Gör: Logistikbolag som använder maskininlärning för ruttplanering.

Grundades: 2016 av Julian Lee och Adrian Prelipcean, i dag vd respektive teknisk chef. Adrian Prelipcean har en bakgrund som doktor i transportvetenskap vid KTH.

Ort: Stockholm. Gör körningar även i Göteborg och Malmö.

Anställda: 16

Stora kunder: Apotea, Meds och Telia.

Omsättning 2018: Cirka 5 miljoner kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Izettle E-handel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt