Sveriges största solcellsfasad kan ge 250 MWh el per år

2021-04-14 07:39  

3 500 kvadratmeter integrerade solceller sätts upp på väggarna på en industrifastighet i Jönköping. Enligt Soltech Energy blir det Sveriges största solcellsfasad.

Det är fastighetsägaren Lustgården Ädelmetallen som har beställt solcellsfasaden av flera dotterbolag i Soltech Energy-koncernen. Fasaden ska monteras på en industrifastighet som används av lager- och logistikföretag.

Svarta tunnfilmssolceller kommer att täcka byggnadens utvändiga väggar. Den installerade effekten blir 450 kW och beräknas ge ungefär 250 000 kWh el per år.

Byggnadsintegrerade solceller innebär att byggnadens vanliga konstruktionsdelar byggs ihop med solceller. Slutresultatet måste alltså sköta flera uppgifter. När det gäller fasadskivor måste produkten både fungera som klimatskal och producera el.

Sara Klingberg, teknisk chef på Soltech Sales & Support, är innovatören bakom företagets fasadskiva.

– När jag började titta på de lösningar som fanns var det inte så många. Det fanns två varianter, antingen tog man fram specialstorlekar av solcellspaneler för att täcka hela väggen ut till dörrar och fönster, men det blev dyrt och ledde till långa leveranstider. Eller så satte man upp standardstorlekar och försökte täcka väggen så gott man kunde, men då blev utseendet inte så roligt, berättar hon.

Hennes målsättning var att ta fram standardpaneler där resultatet ändå blev snyggt och gav ett enhetligt intryck ända ut till väggens kant.

Färgade solceller från Soltech på en byggnad i Linköping. Foto: Stefan Jerrevång

Lösningen blev en passbit i laminat, som ser ut som en solcell. Den kan kapas till rätt storlek på byggarbetsplatsen för att täcka gluggarna i solcellsfasaden.

– Då kan man använda standardpaneler med tunnfilmssolceller vilket håller nere priset och går att lagerföra. Och ändå får man samma utseende på väggen hela vägen ut till kanten, säger Sara Klingberg.

Solcellsfasaden i Örnsköldsvik inte längre störst

I sommar ska solcellsfasaden börja monteras i Jönköping. Mot slutet av året ska den vara klar.

Därmed ser det ut som om BAE Systems Hägglunds solcellsfasad i Örnsköldsvik åker ned på andra plats med sina 2 500 kvadratmeter.

– Det är den vi tror är störst i dag. Hittills har det inte gjorts så många solcellsfasader i Sverige, jag tror att det kan bero på att det kräver en annan typ av kompetens jämfört med att montera solceller på tak, säger Sara Klingberg.

Företagen i Soltech Energy-koncernen hoppas så klart på ett genombrott för solcellsfasader framöver.

– Vi ser den stora vinsten. När det handlar om byggnadsintegrerade solceller måste man jämföra med vad man hade kunnat ha i stället. På tak ersätter solceller ett ganska billigt material, men på fasader ersätts något som är ganska mycket dyrare. Vår billigaste variant, den svarta som vi ska installera nu, har ett marginellt högre pris än en putsad fasad eller plåtfasad. Då blir återbetalningstiden extremt intressant, säger Sara Klingberg.

Linda Nohrstedt

Mer om: Solceller Fasad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt