Sveriges hemligaste myndighet rymmer många spionskatter

2019-10-20 06:00  

Världens äldsta kryptomaskin, en serie Enigmor och signalspaningsutrustning från den nedskjutna DC-3:an. Hos Sveriges hemligaste civila myndighet ryms ett litet museum fyllt av spionskatter.

Försvarets radioanstalts, FRA:s, huvudanläggning ryms bland fält och hästhagar på Lovön, väster om Stockholm. Den ligger inte långt från stan, men det är desto svårare att få komma hit.

Sveriges hemligaste civila myndighet har till uppdrag att bedriva signalunderrättelsetjänst och stötta arbetet med informationssäkerhet hos myndigheter och statligt ägda bolag.

Av förklarliga skäl har allmänheten därför inte tillträde hit, och får du komma på besök får du lämna mobiltelefon och sändande utrustning utanför. Myndighetens museum kan därför nog vara ett av landets mest slutna. Teknikhistoria fick göra ett unikt besök.

Museet ligger i ett fönsterlöst rum under marknivå. Det är litet, men fyllt till brädden av skatter, framför allt från 1900-talets spionhistoria. Kryptomaskinerna är flest.

Enigma-maskinen har å, ä, ö

Olika varianter av den tyska elektromekaniska kryptoapparaten Enigma står uppställda på rad, däribland världens äldst bevarade.

– Den skickades till Sverige som reklamexemplar eftersom de tyckte att vi skulle börja med Enigmor i Sverige på 1920-talet. Den har bokstäverna å, ä, ö, berättar John Ahlmark, pressansvarig på FRA, som visar runt.

På FRA-museet står Engimorna på rad. Längst till vänster i bild är världens troligen äldst bevarade, ett reklamexemplar som skickades till Sverige komplett bokstäverna å, ä, ö. Foto: Tobias Ohls

Läs mer: Berlins himmel blev vägen förbi blockaden

Enigma användes av Nazityskland både före och under andra världskriget. Under det senare lyckades allierade kryptoanalytiker forcera en stor mängd tyska krypton från maskinen.

Genom att utveckla tidiga datorer kunde den brittiske matematikern Alan Turing också automatisera dekrypteringen. Det här tror forskare kan ha påskyndat krigsslutet.

Beurling knäckte G-skrivarens kod

I museet finns också en fullt fungerande Geheimfernschreiber, en ”G-skrivare”. Syftet med den tyska maskinen som användes under andra världskriget var att kryptera teleprintertrafik. Den användes bland annat för kommunikation mellan Tyskland och Norge, över svenska ledningar. Det här kunde Sverige utnyttja.

På FRA-museet finns en fullt fungerande G-skrivare. Foto: Tobias Ohls

Sommaren 1940 kallade Försvarsmakten in matematikprofessor Arne Beurling från Uppsala universitet för att försöka knäcka G-skrivarens kod. Vare sig han eller Försvarsmakten hade någon aning om hur skrivaren såg ut.

Men med hjälp av avlyssnade meddelanden, penna och papper kom Arne Beurling efter två veckor fram till en lösning. Han kunde också visa hur en logisk kopia, en slags baklängesversion av den ursprungliga, kunde konstrueras. LM Ericsson byggde den, och resultatet står nu på FRA-museet.

Läs mer: Stridsvagnen M4 Sherman – kvantitet mot kvalitet

Arne Beurlings insats gjorde det möjligt för svenska myndigheter att få tillgång till hemliga tyska meddelanden från Adolf Hitlers tredje rike under flera år framåt. Det var så Sverige på förhand fick veta om Hitlers planerade angrepp på Sovjet 1941.

– Arne Beurlings personliga insats när han forcerade G-skrivaren brukar räknas som en av de coolaste på området, kanske den coolaste, säger John Ahlmark.

150 000 hemliga telegram gick att läsa

Hur Arne Beurling kom fram till lösningen har han bara antytt för kryptörerna på FRA, och detta först på 1980-talet. Men det är åtminstone känt att han bidrog till att Sverige kunde ta del av informationen i 150 000 hemliga telegram.

Det blev en så omfattande verksamhet att det motiverade en egen myndighet för signalspaning, ansåg regeringen. I juli 1942 föddes Försvarets radioanstalt.

Läs mer: Nu är kontrollrummet i Tjernobyl öppet för turister

Signalspaningsutrustning från den DC-3:a som sköts ned av Sovjet 1952. Foto: Tobias Ohls

Inte långt från en inhämtningsstation modell 1940–1960-tal rymmer museet vad John Ahlmark beskriver som den sorgligaste delen av myndighetens historia.

Det är signalspaningsutrustning från den DC-3:a som var ute på uppdrag när den sköts ned av Sovjet 1952, med åtta människor ombord. Fem var FRA-anställda, tre besättningsmän kom från Försvarsmakten.

– På den tiden erkände Sverige överhuvudtaget inte att vi höll på med signalspaning. Deras familjer visste inte vad de höll på med, utan staten påstod att det hade rört sig om en navigationsövning, berättar John Ahlmark.

Meddelanden från en G-skrivare, som skrevs ut på remsor i stället för ark. Foto: Tobias Ohls

I dag är mycket av FRA:s arbete automatiserat och kan skötas på distans. Men det finns vissa likheter mellan då och nu. John Ahlmark tar en kopia av ett hemligt telegram från andra världskriget, underskrivet av Adolf Hitler, som exempel.

Det var krypterat med en G-skrivare, som Sverige ju hade nyckeln till. Därför kunde Sverige veta att det handlade om ett tillbakadragande från Moskva, och fick också inblick i hur detaljstyrd Hitler var.

– Inom dagens FRA har vi på liknande sätt möjlighet att signalspana på diktatorer, krigsherrar och terrorister, i den mån vi får sådana uppdrag.

 

Det här är en artikel från tidingen Teknikhistoria.
Prenumerera på den här. Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Kryptomaskinen Enigma

Enigma är en serie tyska kryptoapparater med tangentbord och rotorer, som användes för kryptering och dekryptering av kodade meddelanden under 1900-talets första hälft. Upphovsmakare var Arthur Scherbius, som patenterade den första modellen 1918. De första Enigmorna tillverkades under 1920-talet, och användes av Nazityskland både före och under andra världskriget.

Ania Obminska

Mer om: FRA Signalspaning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt