Sveriges första 3d-printade hus nästan inflyttningsklart

2021-12-21 06:00  

Huset som 3d-printas i betong har försetts med tak, uttag för el och vatten – och runda fönsterbågar som printats i trä. ”Det här är ren och skär disruption i byggbranschen”, säger Tobias von Haslingen på startupen Concrete Print.

Ny Teknik har tidigare skrivit om Concrete Print, som skriver ut Sveriges första kompletta, printade betongbyggnad. Nu börjar huset stå klart.

– Vi har satt på tak och takstolar, gjort eluttag och uttag för vatten. Vi har också lyft ut det från labbet med en kran, vilket var lite nervöst eftersom det väger cirka tio ton, berättar Tobias von Haslingen, medgrundare och vd på Concrete Print.

Nu står huset alltså ute i det fria på fabriksområdet hos Betongindustri AB i Tumba. Man har också installerat fönster, med svängda fönsterbågar 3d-printade i trä av dörr- och fönstertillverkaren Nordan.

Tobias von Haslingen och hans Concrete Print har skrivit ut en betongcylinder med två meters diameter. Foto: ConcretePrint

Ju mer komplext desto större nytta av tekniken

Den processen har gått ”över förväntan”, enligt Andreas Långström, produktutvecklingschef på Nordan.

– Det var mycket enklare än jag trodde, trots att Tobias valt ett ganska komplext fönster. Men ju mer komplexitet, desto mer kommer printingen till sin rätt. Det enda problemet var för Tobias att bestämma vilken färg han ville ha, säger Andreas Långström med ett skratt.

Läs mer: Först i Sverige – bygger helt hus med 3d-printer för betong

Råvaran i Nordans biokompositprinting är återbrukad träråvara (processpill) från Stora Enso, blandat med polymer. Mixen varierar beroende på produkt, men Andreas Långström uppger att komponenterna alltid innehåller över 50 procent trä.

– Och materialet är cirkulärt, vid ”end of life” kan det granuleras ner och återanvändas. Men det är fortfarande produkter som ska ha lång livslängd och funktion, så det har krävts mycket utvecklingstid för att ta fram våra recept, säger han.

Foto: Nordan

Ser en industriell möjlighet

Själva printingen görs i dag på deras fabrik, men Andreas Långström ser framför sig en utveckling där man kan stå och skriva ut produkter direkt på byggplatserna. Och potentialen är stor, menar han:

– Med en resurseffektiv 3d-printing samt digital projektering och beställningsprocess, kan man leverera specialanpassade produkter väldigt snabbt och med stor designfrihet, inte bara vid nyproduktion utan även vid renoveringar och liknande. Vi ser en industriell möjlighet i att printa fler produkter och tillbehör inom vårt område, och även andra huskomponenter framöver.

Foto: Nordan

Den nya tekniken och samarbetet mellan de två företagen har inneburit att byggtiden kunnat kapas rejält.

– Med helt digital planering och beställning har vi kunnat rationalisera bort arbete både inne och ute, halverat installationskostnaden och fått ner installationstiden med en tredjedel. Och jag häpnar över resultatet, jag har aldrig tidigare sett en prototyp som passat så perfekt från start, säger han.

Härnäst ska det betongprintade husets tak fyllas med ekofiber, och elinstallationerna slutföras.

– Sedan ska vi flytta in och ha det som kontor och visningsexemplar, säger Tobias von Haslingen.

Concrete Print siktar på att printa en villa

Concrete Print startades som koncept 2016, av civilingenjören Tobias von Haslingen och 3d-skrivarutvecklaren Maxim Minerskjöld. Det bolagiserades 2018 och drivs i dag av Tobias von Haslingen och Lennart Lindgren, ägare till teknikkonsultbolaget Deventus AB.

Affärsidén är att utveckla 3d-skrivare för additiv utskrift av betongkonstruktioner, konstruerade för att vara mobila och kunna flyttas från byggplats till byggplats.

Den nu befintliga betongprintern är en portalskrivare med måtten 9 meter i längd, 4,2 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Man siktar på en modulär skrivare som är stor nog att printa en villa, men samtidigt tillräckligt lätt och demonterbar för att kunna transporteras med vanlig skåpbil.

Det första 3d-printade huset blir ett komplett hus med kök, sovrum, garderober och utrymmen för dusch och WC, på 24 kvadratmeter boyta i ett plan. Betongväggarna består av två 50-millimetersskikt med stålstag emellan, och mellanrum för isolering. I väggarna byggs även färdiga kanaler för vatten, hål för eluttag och annan infrastruktur. Printade fönster och dörrar i biokomposit har levererats av Nordan AB.

Dörr- och fönstertillverkaren Nordan är en koncern med cirka 2 200 medarbetare och åtta fabriker i Sverige, Norge och Polen. Den svenska verksamheten är samlad i bolaget Nordan AB, med huvudkontor i Tanumshede.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt