Svenskens elmotorcykel ska slå alla på fingrarna

2021-12-28 11:12  

Enligt Stark Futures grundare skiljer sig bolagets första modell från konkurrenterna. ”Vi tror att det här är den tekniskt sett mest avancerade elmotorcykeln i världen”, säger vd:n Anton Wass till Ny Teknik.

Svensken ligger tidigare bakom Pierce, ett börsnoterat e-handelsbolag inom mc-segmentet. Men för sin nästa satsning, uppstarten Stark Future, valde Anton Wass att flyga under radarn. Nyligen lanserade bolagets sin första elmotorcykel.

”Varg” är en motocross avsedd för tävlingsbanan. Den väger 110 kg och har en toppeffekt på 80 hk, med ett vridmoment på 938 Nm på bakhjulet.

– Vi tror att det här är världens snabbaste cross sett till prestanda/vikt. Och den är lättare att hantera jämfört med vad som finns på marknaden idag, säger Anton Wass, vd för Stark Future till Ny Teknik.

Läs mer: Elbilarna jagar prestanda – med elmotorn i fokus

Bolaget och deras mc dök upp från ingenstans men skapade omedelbart stora svallvågor. Redan en vecka efter lanseringen var värdet på förbeställningarna uppe i 250 miljoner kronor.

Anton Wass, vd för Stark Future Foto: Stark Future

– Det är ett enormt tryck. Mig veterligen är det här den mest framgångsrika motorcykel-lanseringen någonsin. Och jag tror att det eventuellt kan vara den största produktlanseringen för ett nytt bolag – i och med att från första gången som vi är publika så säljer vi för 80 miljoner kronor under det första dygnet, säger han.

Anton Wass anser att bolaget har utvecklat den tekniskt sett mest avancerade e-hojen hittills. Föraren kan justera prestandan och har möjlighet att välja mellan olika karaktärer, från en 125:a tvåtakt till en fyrtakts 250 eller 450. Man kan också bygga sina egna ride modes med den exakta motorbroms- och effektkurva som man önskar.

Undantaget battericellerna har Stark Future utvecklat hela drivlinan inhouse, vilket inkluderar vad som uppges vara det mest energitäta batterisystemet i världen. Det har en kapacitet på 6 kWh och väger inklusive sitt hölje mindre än 32 kg. Ingen räckvidd anges, men batteriet ska leverera upp till sex timmars lugnare körning. Det laddas på 1–2 timmar.

Undantaget battericellerna har Stark Future utvecklat hela drivlinan inhouse. Foto: Stark Future

Bland bolagets patentsökta teknik finns bland annat den honeycomb-struktur i magnesium som sammankopplar battericellerna. Genom att de sitter nedsänkta direkt i batterihöljet får man färre delar, vilket ger ett lättare och mer kompakt case. Magnesiumhöljet bidrar också till att den värme som bildas i battericellen leds ut direkt till det luftkylda höljet, och den effektiva lösningen innebär att man slipper ha en tung och komplicerad vattenkylning. En annan patentsökt lösning är bolagets tryckavlastningssystem. 

– Våra batterier är 100 procent vattentäta. Men temperaturskillnader kan ändra på trycket i batteriet, kanske upp till 0,6–0,7 bar, och det är för mycket för ett case att hantera. Därför har vi utvecklat en ganska avancerad backventil som kan arbeta åt båda hållen, som även inkluderar ett membran så att den inte kan bli igensatt, säger Anton Wass.

Läs mer: ”Pannkaksmotorn” – en uppstickare på väg mot genombrott? 

Bolagets huvudkontor ligger i Barcelona och där ska motorcyklarna produceras. Det uppenbara skälet är att grundaren bor i regionen, men Anton Wass konstaterar att Spanien med omgivning har väldigt mycket duktiga underleverantörer inom fordonsindustrin.

”Varg” är en motocross avsedd för tävlingsbanan. Foto: Stark Future

– Sedan är Barcelona kanske Europas motorcykel-huvudstad. Och det finns enormt mycket erfarenhet här, både inom design, utveckling och produktion, säger Anton Wass.

Valet att satsa på en modell som riktar sig till crossåkarna var onekligen rätt, och Anton berättar att ljudet utgör det största hotet mot sporten. De senaste tio åren har 20 procent av alla crossbanor i Europa stängt ner på grund av buller. Det problemet löser Varg, vilket innebär att banor kan öppna igen, men även att existerande anläggningar kan slippa de begränsningar där man ibland bara tillåts att köra en gång i veckan.

"Vi tror att det här är den tekniskt sett mest avancerade elmotorcykeln i världen", säger vd:n Anton Wass. Foto: Stark Future

Inom ett år kommer Stark Future att släppa en gatregistrerad enduro-version av Varg, sedan har bolaget som mål att bygga en bred modellpalett av gatuhojar och offroadhojar.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt