Svenskarna ska bygga kvantdatorer – med 95 miljoner i startkapital

2022-09-01 06:00  

Nystartade svenska-amerikanska Atlantic Quantum ska ha sina första kvantdatorer klara om fyra år. ”Vi vill lösa flaskhalsen för kvantdatorer”, säger medgrundaren Jonas Bylander.

Kvantdatorer spås kunna utföra beräkningar, optimeringar och simuleringar som dagens datorer inte har en chans att lösa. Men resan dit är lång.  

Med ambitionen att skynda på utvecklingen av kommersiellt gångbara kvantdatorer har en grupp erfarna forskare på MIT i Cambridge, Massachusetts och Chalmers i Göteborg, startat företaget Atlantic Quantum. Under sommaren meddelade bolaget att de har säkrat 9 miljoner dollar, dryga 95 miljoner kronor, i startkapital. 

– För att bygga kvantdatorer behöver man ett fokuserat ingenjörsprojekt. Vårt fokus är att bygga bättre hårdvara, för det är hårdvaran som är flaskhalsen för kvantdatorer, säger Atlantic Quantums medgrundare Jonas Bylander till Ny Teknik. 

Han är docent i fysik på Chalmers och leder universitetets arbete med att bygga en svensk kvantdator. Nu blir han samtidigt Europachef och medgrundare på nystartade Atlantic Quantum. Än så länge är han den enda på Göteborgskontoret, men rekrytering av fler ingenjörer med bas i Sverige pågår för fullt.  

Bland de totalt sju medgrundarna av bolaget finns också den svenske MIT-forskaren Simon Gustavsson, även han med bakgrund på Chalmers, som tar rollen som teknikchef. Huvudkontoret kommer att ligga i Cambridge, inhyst hos Atlantic Quantums huvudinvesterare, riskkapitalbolaget The Engine som startades av MIT. 

Läs mer: Tysk superdator över 1 exaflops – en av världens snabbaste

Använder en ny typ av kvantbitar

För att bygga kvantdatorer med mer breda och praktiska tillämpningar räknar många bedömare med att det krävs miljontals sammankopplade kvantbitar.  

Dagens mest kraftfulla kvantdatorer räknar antalet kvantbitar i dussintal, även om det inte är den enda parametern att ta hänsyn till. Hur många av kvantbitarna på chipet som är sammanlänkade, hur väl de går att kontrollera och hur länge de kan befinna sig i kvanttillstånd är andra faktorer som avgör hur väl en kvantdator fungerar. 

Runt om på teknikbolag och universitet utreds i dag flera olika metoder för hur man kan bygga och kontrollera kvantdatorer och vilken typ av kvantbitar man kan använda.  

Precis som de kvantdatorer som byggs på exempelvis Chalmers, kommer Atlantic Quantum att använda sig av supraledande kvantbitar som opererar vid mycket låga temperaturer, nära den absoluta nollpunkten. Men till skillnad från de flesta konkurrenter väljer bolaget en alternativ komponent för sina kvantbitar: fluxonium.  

– Det är en typ av kvantbitar som har bättre prestanda och är mindre känsliga för brus och störningar, därför kan de fungera bättre. Det är lite svårare att designa, bygga och kontrollera en kvantdator med kvantbitar av fluxoniumtyp, men vi tror att vi har den biten under kontroll, säger Jonas Bylander.  

– Vi har ett nyckelpatent för hur man ska kontrollera kvantbitarna på ett sätt som både ger hög prestanda och som går att skala upp.

Läs mer: Här är första superdatorn med prestanda över 1 exaflops

Den första kvantdatorn klar om 4 år

Atlantic Quantum räknar med att ha sina första kvantdatorer färdiga om ungefär fyra år. Jonas Bylander vill inte säga exakt hur många kvantbitar de då kommer att ligga på, men menar att utvecklingen kommer att ske i tätt samarbete med teknikföretag som vill använda datorerna. 

– Vi ska jobba med partnerföretag som vill använda våra kvantdatorer för sina behov, och de partnerskapen kommer vi att inleda ganska snart. Vi tror att den första användbara produkten är färdig om lite mer än fyra år, men då pratar vi inte om en dator som kan knäcka koder eller lösa revolutionerande kemiproblem. Det kommer längre fram, säger Jonas Bylander. 

I grova drag kommer huvuddelen av företagets forskning och utveckling att ske på huvudkontoret i USA, medan grenen i Göteborg kommer att stå för tillverkningen av kvantdatorchipen. De är tänkta att byggas i renrummet på Chalmers.  

– Vi har pengarna på kontot, ett mycket bra team och vi har designer för kvantprocessorer som är färdiga att sätta på kislet. Nu gäller det bara att komma igång med tillverkning och testning, säger Jonas Bylander.  

Atlantic Quantum

Gör: Bolaget är en spinn-out från Chalmers och MIT som utvecklar och tillverkar kvantdatorer.  

Startår: 2022. 

Grundare: Jonas Bylander, Simon Gustavsson, Bharath Kannan, Shereen Shermak, Tim Menke, Youngkyu Sung och William Oliver. 

Ort: Cambridge och Göteborg. 

Anställda: 9.  

Riskkapital: Cirka 95 miljoner kronor i startkapital i en runda ledd av den MIT-kopplade riskkapitalfirman The Engine. Bland övriga investerare finns Thomas Tull, Glasswing Ventures, Future Labs Capital och E14.  

En svensk kvantdator

2017 inledde Chalmers arbetet med att bygga en svensk kvantdator med minst 100 kvantbitar. Ett arbete som leds av Atlantic Quantums medgrundare Jonas Bylander.

Projektet har möjliggjorts genom donationer från Knut och Alice Wallenbergs till Wallenberg Centre for Quantum Technology (WACQT) som leds av forskare vid Chalmers.

Projektet väntas pågå i 12 år, och har en budget på 80 miljoner kronor för perioden 2021 till 2025.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt