Svenska tekniken som förändrar rymdindustrin

2021-02-01 06:00  

Svenska Ruag Space är i frontlinjen för det skifte som just nu pågår inom rymdindustrin. Genom att använda standardiserade datorkomponenter sänker bolaget kostnaderna med över 90 procent – samtidigt som prestanda ökar med upp till 50 gånger.

Uppe på toppen av berget vid Kallebäck med utsikt över hela Göteborg ligger Ruag Space.

Normalt arbetar omkring 300 personer här, men sedan coronapandemin slog till är mängden personal på plats kraftigt reducerad.

Ruags kontorskomplex är egentligen stängt för utomstående, men Ny Tekniks reporter får ett undantag och förses samtidigt med handsprit, munskydd och en förmaning om att hålla avstånd till allt och alla.

Rymdindustrin specialutvecklar dyra komponenter

I rymdbranschen är traditionellt sett nästan alla komponenter specialutvecklade för att tåla extrema påfrestningar i form av temperatur, strålning, vakuum och uppskjutningskrafter. Den slutliga kostnaden för att producera satelliter är därför hög – något som effektivt har hindrat mindre kapitalstarka aktörer att skjuta upp satelliter.

Ariane 5 skjuts upp från ESA:s rymdbas i Franska Guyana i augusti 2020. Ruag Space är en av underleverantörerna till bärraketen. Foto: ESA

På senare år har alltfler fått upp ögonen för möjligheterna med rymden. En pådrivare av branschen är Elon Musk som genom Spacex satellitkonstellation Starlink vill ge större delen av jordklotet tillgång till satellitbaserad snabb internetuppkoppling.

Läs mer: 2,8 kilometer svetsfog i munstycket till Europas nya bärraket

I dagsläget har Spacex drygt 1 000 satelliter redan uppe i omloppsbana, men bolaget vill på sikt skicka upp ytterligare drygt 40 000 satelliter. Samtidigt går andra bolag i liknande tankar, vilket gör att mängden satelliter som snurrar runt jorden kommer att öka väsentligt framöver.

Standardkomponenter är en ”gamechanger”

För att kunna tillverka och skicka upp en stor mängd satelliter krävs kraftigt reducerade kostnader – och det går att åstadkomma med ett enkelt knep, nämligen genom att använda standardkomponenter snarare än specialutvecklade sådana.

Anders Linder, global chef för Ruags elektroniksegment. Foto: Anders Frick

Anders Linder är global chef för Ruags elektroniksegment och där ingår en avdelning som utvecklar omborddatorer och annan elektronik som används av satelliterna.  

– Genom att använda standardiserade datorkomponenter kan vi sänka kostnaderna med mer än 90 procent. Detta är en riktig gamechanger för hela industrin. Just nu finns en stark nybyggaranda inom rymdindustrin och den baseras på att tillgången till billiga lösningar, säger Anders Linder. 

För medarbetarna på Ruags avdelning för omborddatorer och elektronik medför detta att fokus numera fväxer mot att testa och verifiera andra branchers komponenter snarare än att utveckla dem själva. Det räcker dock inte att de flesta komponenter tål extrema påfrestningar – i en satellit måste alla komponenter hålla. 

– I rymden uppstår ofta bitfel på grund av den starka strålningen och därför har vi en stor mängd skyddsmekanismer som hittar och korrigerar fel på olika nivåer, säger Anders Linder.

”Rymden blir mer tillgänglig”

Branschorganisationen Euroconsult räknar med att kommersiella konstellationer i närtid tar över stafettpinnen från myndigheter som främsta aktörer när det gäller att skjuta upp satelliter. 

– Många fler än de stora drakarna kommer att kunna skicka upp satelliter och i stället tror vi att man lägger mer pengar på mjukvaruutveckling. Samtidigt kommer mjukvaran att återanvändas av många, och vi ser även ser att industrin går mot att använda små, billiga och återanvändbara raketer. Det gör att rymden blir ytterligare tillgänglig, säger Viktor Fägerlind, som är lead engineer på Ruag Space och kollega till Anders Linder.

Viktor Fägerlind, produktledare på Ruag Space, i labbet. Foto: Anders Frick

Vad kan man då göra med alla satelliter, överföringshastighet och beräkningskraft som blir tillgänglig? Jordobservation och snabb kommunikation är två självklara svar, och här finns både civila och militära tillämpningar för att kunna följa och övervaka sådant man vill. 

– Ekosystemet för rymdindustrin snurrar allt snabbare och det är inte otänkbart att vi på sikt kommer att se en industriell “appstore” för rymdvärlden på samma sätt som vi i dag ser app-butiker för mobiltelefonvärlden som helt självklara, säger Viktor Fägerlind.

Marknaden för specialkomponenter inte död

När beräkningskraften ökar för satellitens datorer är en annan effekt att tillverkare likt Ruag börjar erbjuda mjukvarumässiga lösningar för sådant som förr krävde dedikerad hårdvara. 

– Vi kan exempelvis mjukvarumässigt aktivera en positioneringslösning för de kunder som vill ha det, medan de kunder som är ointresserade slipper betala för finessen så länge den inte är aktiverad. Inom datorindustrin har man länge arbetat så här och äntligen börjar även rymdvärlden att hänga med, säger Anders Linder.

Anders Linder, global chef för Ruags elektroniksegment. Foto: Anders Frick

Marknaden för specialutvecklade datorer och andra komponenter är dock inte död. 

– Om man ska skicka upp 600 datorer i omloppsbana runt jorden så kanske man kan acceptera att en dator slutar fungera, men om man ska skicka en dator till Jupiter så vill man helt säkert inte det och då kan det vara värt att ta kostnaden för en specialanpassad variant, säger Viktor Fägerlind.

Ruag Space

Ruag Space är en del inom det schweiziska teknikbolaget Ruag International.

Den svenska verksamheten har sitt ursprung i Saab Space som Ruag köpte 2008. Företaget tillverkar komponenter och utrustning för rymdindustrin.

Ruag Space finns i Sverige, Schweiz och Österrike.

Anders Frick

Mer om: Ruag Space Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt