Svenska tekniken kyler världens största vindkraftsturbiner

2021-06-22 06:00  

Malmöbaserade Heatex ska leverera kylsystemen till vindkraftstillverkaren GE:s 13-megawattsturbiner Haliade-X. Luftvärmeväxlarna måste klara att kyla bort uppåt 600 kilowatt.

Som Ny Teknik rapporterat, ska USA få sin första havsbaserade vindkraftpark utanför landets nordostkust. I vindparken Vineyard Wind 1 ska det installeras 62 GE-turbiner av typen Haliade-X, som är världens största vindkraftsturbin på 13 MW.

Även den kommande vindkraftparken Dogger Bank Wind park i Nordsjön, som väntas bli världens största havsbaserade vindpark med en total effekt på 3,6 GW, ska använda turbiner av typen Haliade-X.

Totalhöjden på dessa kraftverk är 248 meter, rotordiametern 220 meter, och tillsammans med rotorbladen väger generatorn närmare 600 ton. Och det är svenska cleantech-bolaget Heatex som ska kyla de väldiga generatorerna.

– Normalt måste fyra till fem procent av effekten kylas bort. Så här handlar det om 500 till 600 kilowatt, säger Johan Snarberg på Heatex.

”Beprövad teknik”

Jätteturbinerna får en luft-luft-plattvärmeväxlare, där det är luft som kyler luft, av samma typ som Heatex sedan länge levererar till flera andra vindkraftverk inom både offshore och onshore.

– Så det är en beprövad teknik. I grunden kommer den här värmeväxlaren från Heatex bakgrund inom ventilationsområdet, säger Johan Snarberg.

Läs mer: Jättebygget ska omvandla dansk vind-el till drivmedel

Men nu handlar det inte ”bara” om att leverera värmeväxlare, enligt Rasmus Olson, Heatex.

– Vi levererar ett fullständigt optimerat kylsystem till Haliade-X. Vi tillhandahåller en komplett lösning som kyler generatorn med värmeväxlare och fläktar, säger han.

Sluttester på Heatex FoU-avdelning i Malmö. Den väldiga värmeväxlaren ska kyla världens största vindkraftsturbiner. Foto: Heatex

Översiktligt arbetar värmeväxlaren genom att driva luften mellan aluminiumplattor, som har tryckta mönster vilka skapar turbulens och förbättrar värmeöverföringen. Och man vill inte få in salt och andra föroreningar i generatorn.

– Det handlar om två separata luftflöden, där utomhusluften används för att kyla inomhusluften i separata kretsar, innan inomhusluften leds in i generatorn. Den korrosiva miljön till havs är en utmaning, och med vårt slutna system löser man det, säger Max Martinsson, Product Marketing Specialist på Heatex.

Heatex: ”Värt flera hundra miljoner”

Heatex har ett ramavtal med GE som löper över fyra år. Några exakta summor offentliggörs inte, men Heatex uppger att avtalet är värt ”flera hundra miljoner kronor”.

Just nu slutförs tester på Heatex FoU-avdelning i Malmö för att verifiera den termiska effekten, samtidigt som en tillverkningslinje byggs upp i Tjeckien.

– Nu är det full fart för att börja leverera till hösten. Med GE går vi in som leverantör till en av de stora topp tre-tillverkarna inom offshore-vindkraft, och det är klart att det är betydelsefullt för oss, säger Rasmus Olson.

Faktaruta: Detta är Heatex AB

Gör: Tillverkar luft-luft värmeväxlare för ventilation och datacenterkylning samt utvecklar hela system för kylning av solcells- och telekomanläggningar. Levererar även till vindkraftssektorn sedan ett tiotal år tillbaka.

Ort: Huvudkontor och utvecklingsavdelning i Malmö. Tillverkning i Tjeckien, USA och Kina.

Bakgrund: De första fundamenten till Heatex organisation bildades i Sverige under 1960-talet, och införlivades i Heatex AB 1987. År 2004 grundades Heatex Inc. i Nordamerika, och ett år senare etablerades Heatex Shanghai Co. Ltd i Kina. Sedan i vintras ägs Heatex av amerikanska Madison Industries.

Anställda: 220 personer.

Nettoomsättning: 370 miljoner kronor (2020).

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt