Svenska startupen Rocker satsar på biometriskt betalkort

2022-04-06 13:08  

Har det fysiska betalkortet en framtid, när mobilköpen ökar stadigt? Det tror i alla fall svenska fintechbolaget Rocker, som satsar på ett kort med en fingeravtryckssensor.

Mobila betalningar blir allt vanligare, men det klassiska fysiska betalkortet har fortfarande en given plats i mångas plånböcker.

Nyligen lanserade fintechbolaget Rocker, tidigare Bynk, ett nytt slags betalkort som gör kontaktlösa betalningar säkrare – och det genom att låna en metod för identifiering som många är bekanta med från mobilen. Nämligen biometri i form av fingeravtrycksavläsning. 

– Mobila betalningar ska man fortsätta med, vi vill inget annat. Men vi har märkt att våra kunder gärna vill ha ett betalkort också. Och med vårt kort behöver du inte tänka på någon pinkod längre. Det är svårt att råka glömma fingeravtrycket, säger Andreas Norberg, chef för avdelningen Spara och betala hos Rocker. 

Har pilottestats sedan 2020

Rockers betalkort har utvecklats tillsammans med flera teknikleverantörer. Till exempel kortproducenten Idemia, som bland annat står för tillverkningen och kompileringen av operativsystemet som kortet använder. Själva fingeravtryckssensorn, där ett avtryck kan lagas åt gången, har det norska biometriföretaget Idex tagit fram. 

– Det här är ett globalt projekt, jag tror att vi har arbetat med folk i nästan alla tidszoner. Vi började att pilottesta kortet i november 2020. Runt 100 personer var med, och vi gjorde enormt många kortköp i olika butiker. Till slut blev det nästan svårt att komma på vad man skulle köpa – man fick gå till kryddhyllan och börja från bokstaven A, berättar Andreas Norberg på Rocker för Ny Teknik. 

Andreas Norberg från det svenska fintechbolaget Rocker. Foto: Press

En detalj som upptäcktes tidigt under pilottestet och sedan tog lite tid att åtgärda, var att den första versionen av betalkortet hade en liten latens innan köpet gick igenom. Det var inte mycket, fördröjningen var på två hundradelar jämfört med konventionella kontaktlösa betalkort. Men Rocker befarade att det korta dröjsmålet ändå skulle påverka användarupplevelsen. 

– Även om köpet bara tog 0,02 sekunder länge än ett kort med vanlig ”blipp”, så upplevde jag själv och våra testare fördröjningen som en evighet. Nu är vi i nere i princip samma hastighet med vårt biometriska kort som hos vanliga betalkort. Det har krävt en massa utvecklingsarbete med våra partners, men kunden får inte uppleva någon fördröjning, då minskar chansen att man använder kortet.

Data lagras i krypterad enklav

Säkerheten kring betalkort är inget som Visa, som har certiferat det biometriska kortet, tar lätt på. Rocker, och andra aktörer i projektet, fick en gedigen lista med specifikationer som behövdes uppfyllas för att kortet ska kunna användas i alla butiker som accepterar Visakort.

Läs mer: Nominera Sveriges hetaste startups till 33-listan 2022

Till exempel: Vid varje köp bootas ett operativsystem upp i ett särskilt chip på kortet. På samma chip lagras all fingeravtrycksdata på ett ”secure element”, ett slags krypterad enklav. Denna känsliga data lämnar aldrig enklaven för att exempelvis laddas upp i molnet när operativsystemet på kortet ansluter till terminalen för att godkänna betalningen. 

Vad kan ni berätta om krypteringen på kortet?  

– Den följer EMV-kraven (satta av Europay, Mastercard och Visa, reds anm.) och Visas specifikation för biometrisk verifiering. Fingeravtrycket är skyddat i flera lager av kryptering på ett separat chip som i sin tur är certifierade och godkända av oberoende testlaboratorium. 

Finns andra säkerhetsspärrar inbyggda i kortet? 

– På chipet finns en särskild algoritm som varnar om kortet inte känner igen tre fingeravtryck. Då måste du slå in din pinkod. Sker samma sak igen, måste du slå pinkod efter två misslyckade inloggningar. Det finns annan inbyggd “spoof detection”-teknik på kortet – vill du exempelvis göra ett köp på över 8 000 kronor, måste inläsningen av ditt fingeravtryck vara 100-procentigt. Annars godkänns inte köpet. För oss handlar det alltid om att balansera säkerheten mot att göra användarupplevelsen så enkel som möjligt. Men jag tycker att vi klarar den balansen bra. 

För att kunna skanna in ett fingeravtryck måstet kortet strömsättas, vilket görs med den lilla lådan som syns på bilden. Foto: Press

”Otroliga möjligheter med biometri”

Till skillnad från konventionella betalkort har Rockers biometriska kort inte heller några begränsningar för hur många kontaktlösa köp som kan göras i följd. 

– I bankvärlden i dag finns det en standard som säger man kan göra max fem kontaktlösa betalningar. Summan för de fem köpen får inte heller överstiga 1 500 kronor totalt.  Vårt kort kan du blippa med i princip i all evighet utan pinkod.

Ni är bland de första i världen med biometriska betalkort. Tror du att fler aktörer kommer att hoppa på tekniken? 

– Ja, det är vi övertygade om. Det tillför ett tydligt mervärde för kunden, eftersom man slipper att tänka på pinkod längre. Biometrisk inloggning är vanligt i mobilvärlden, vilket har gjort att folk över lag har högt förtroende för tekniken. Det finns otroliga möjligheter med biometri, och vi tror att tekniken kommer att fortsätta utvecklas, och bli vanligare i exempelvis digitala lås till villor och lägenheter, säger Andreas Norberg. 

Fakta: Rocker (tidigare Bynk) 

Gör: Mobilbank med betaltjänster, utlåning och kortutgivning. 

Grundat: 2016. 

Ort: Stockholm. 

Antal anställda: 46. 

Omsättning 2020: 90 MKR.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt