Svenska sjuksköterskans innovation blev ovärderlig för vården

2020-03-14 07:00  
Blodvaggan Triomix vänder provrören i tre olika hastigheter. Foto: Anna Gerdén / Tekniska Museet

Sjuksköterskan Barbro Hjalmarsson insåg hur onödigt det var att vända provrör manuellt. Hon uppfann en apparat som gjorde det i stället.

Blod koagulerar. När man tar ett blodprov inom sjukvården blandar man därför omedelbart blodet med ett antikoaguleringsmedel, till exempel natriumcitrat, för att stoppa den processen. Medlet finns redan i provröret, men det är viktigt att de två ingredienserna blandas ordentligt.

Ett sätt att göra det är att långsamt vända provröret fram och tillbaka ungefär tio gånger, så att luftbubblan i det passerar rörets hela längd.

Barbro Hjalmarsson uppfann Triomix

Sjuksköterskan Barbro Hjalmarsson (1919–2012) tänkte längre än de flesta på hur frustrerande denna process var. Det var inte bara stressigt att behöva hålla koll på vändningarna när man tog ett stort antal prover; slarvade man med dem kunde det dessutom resultera i felaktiga analysresultat – och felaktigt ställda diagnoser.

Läs mer: Forskarnas blodcentrifug fungerar utan elektricitet

Det stora antalet vändningar var dessutom påfrestande för axlar och handleder. Hjalmarsson frågade sig därför: Vore det inte enklare om någon sorts maskin utförde jobbet i stället?

Efter en del ihärdigt experimenterande uppfann hon så Triomix, en apparat som blandar provrör i tre olika hastigheter genom att vagga fram och tillbaka med en viss frekvens, antingen kontinuerligt eller i cykler om tio vaggningar.

Tog patent på blodvaggan

Under apparaten sitter en liten motor som drivs med fyra 1,5-voltsbatterier. Hjalmarsson patenterade sin blodvagga 1994, och den används i dag i stor utsträckning inom svensk sjukvård. Den är ett klassiskt exempel på en uppfinning som egentligen är ganska enkel, men som gör stor skillnad i det dagliga arbetet.

---

Det här är en artikel ur tidingen Teknikhistoria. Prenumerera på den här!

Gilla Teknikhistoria på Facebook

Anton Dilber

Mer om: Blodprov Patent

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt