Svenska Qoitech håller koll på dolda energiförbrukningen

2022-11-07 11:07  

Tänk om det går att ha ett enda mätverktyg, som kan tala om hur mycket energi en produkt faktiskt förbrukar? Mätboxen från Qoitech ersätter fem stora, dyra labbinstrument. ”Vi vill bli en standard.” säger vd Vanja Samuelsson.

Hur länge räcker batteriet i en elbil, en sensor eller en mobiltelefon? Det beror förstås på hur den används, och att snabbt räkna ut svaret blir svårt. 

– Du kan prova själv. Ett batteri som slutat fungera i barnens leksaker kan fungera ett tag till om du sätter det i en klocka. Som slutkonsument är det kanske ingen big deal, men för ett företag som tillverkar iot-prylar kan det bli dyrt, säger Vanja Samuelsson, vd för Qoitech.

Nyligen tog Qoitech en plats på 33-listan, Ny Tekniks startuplista för Sveriges främsta unga teknikbolag.

Läs mer: 33-listan 2022 – här är Sveriges främsta techstartups

Idén väcktes på Sony Mobile

2016 jobbade hon som ingenjör på Sony Mobile i Lund och lade fram en idé till företagsledningen. Tänk om det skulle gå att bygga ett enda mätverktyg som kan tala om hur mycket energi en produkt faktiskt förbrukar.

Hon fick grönt ljus och började tillsammans med några kollegor att arbeta på en prototyp. Resultatet blev en liten svart låda som ersätter fem stora, dyra traditionella labbinstrument (en power analyzer, en SMU, samt en batteriprofilerare och -emulator och strömförsörjning i ett paket).

Visar exakt hur mycket energi som förbrukas

Genom att använda Qoitechs mätbox Otii Arc går det att ta reda på exakt hur mycket energi en applikation förbrukar när den körs på en viss typ av hårdvara i en viss miljö. 

– Normalt sett gör man en energibudget genom att välja batteri och sedan räkna ut en snittförbrukning. Men då har man inte tänkt på saker som om sensorn ska användas i kyla eller med mobiluppkoppling. Därför måste man mäta och förstå hur applikationen ska köras och sedan hitta rätt batteri för att matcha det, säger Vanja Samuelsson.

Som exempel nämner hon en kund som grävt ner vattenmätare som skulle fungera i 3–4 år på ett batteri, men som fick bytas ut redan efter några månader. Efter det fiaskot kom bolaget till Qoitech och köpte deras testutrustning för att kunna utvärdera hur länge sensorerna fungerar i rätt miljö.

Knoppades av till eget bolag

Uppfinningen väckte intresse både internt och i leverantörsledet, och Sony beslutade sig för att starta dotterbolaget Qoitech under Vanja Samuelssons ledning. Redan 2018 kunde de dra igång småskalig försäljning och fick snabbt kunder via Digi-Key, en av världens största elektronikdistributörer, som tog in Otii Arc i sitt sortiment. 

”Varje dag vi tittar på kundlistan ser vi bolag som vi inte ens trodde fanns.”

Året därpå valde Sony Mobile att spinna ut Qoitech till ett fristående bolag, och startupresan började på allvar. Sedan dess har framgångarna varit stora. Qoitech har i dag både små och jättestora bolag som Deutsche Telekom, Assa Abloy och Philips som alla använder mätboxarna i sin verksamhet. 

– Det är alltifrån småbolag som gör spårare för renar till gigantiska bolag som jobbar med belysning eller iot-produkter för att spåra containrar. Det är det bästa, varje dag vi tittar på kundlistan ser vi bolag som vi inte ens trodde fanns, säger Vanja Samuelsson.

”Vi vill bli en de facto-standard”

Förutom mätboxen utvecklar Qoitech också mjukvara för att analysera och beräkna energiförbrukning. 

– Vi vill bli en de facto-standard, något alla som designar något slags hårdvara ska ha på plats. Och så småningom de som utvecklar mjukvara. Det finns appar som dränerar enheten på energi och skulle kunna fungera på ett mycket bättre sätt. 

Qoitech

Gör: Utvecklar mätverktyg och mjukvara för att energieffektivisera teknikprodukter. 

Grundare: Vanja Samuelsson, Joakim Kvarnlöf och Björn Rosqvist.

Vd: Vanja Samuelsson.

Ort: Lund.

Startår: 2017.

Anställda: 7.

Nettoomsättning: 7 264 000 kronor (2022).

Riskkapital totalt: Cirka 10 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna och Sony Network Communications.

År på 33-listan: 2022.

 

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt