Svenska metoden – flera industrier vill börja med ”återtillverkning”

2021-07-23 11:16  

Fler branscher börjar med ”återtillverkning”. Linköpingsforskare: ”I USA är det här väldigt stort”.

Linköpings universitet har nu tagit fram ett index för återtillverkningsbarhet. Forskaren Erik Sundin ser ett växande intresse för att ge gamla prylar nytt liv.

Han var med i den grupp som tog fram Europas generella standard för återtillverkningsbarhet för elektriska produkter. Erik Sundin har forskat på området i 20 år, och leder ett forskninsporojekt vid Linköpings universitet om automation för reparationer och återanvändning.

Där har forskarteamet bland annat samarbetat med ett företag som återtillverkar tonerkassetter, och tagit fram en metod för att mäta potentialen för återtillverkning hos en produkt. I fallet med tonerkassetterna så landade den på 90 procent.

Läs mer: Kretsloppet är industrins framtid

Nu erbjuder forskarna sitt index för återtillverkningsbarhet till de företag som vill använda Linköpings metod, men hur stort intresse finns det då bland bolagen för att deras produkter ska få nytt liv?    

– Det är rätt så stort om de har en affärsmodell som stödjer detta, till exempel om man säljer på funktion eller håller på med leasing, säger Erik Sundin till Ny Teknik.

Ökat intresse i cirkulär verksamhet

Men han ser att intresset växer även hos andra typer av bolag där företagsledningen och deras miljöchefer vill se att verksamheten blir mer cirkulär. 

– De som har kommit längst inom det här är bilbranschen. Återtillverkade bildelar är väldigt stort, med dieselpartikelfilter, bromsok, motorer. Volvo i Flen har trots allt hållit på i mer än 40 år och renoverat motorer från lastbilar, bussar och bilar. Men nu är det på gång mycket mer inom elektronikbranschen, säger han.

Läs mer: Svenska gjuterierna ska bli fossilfria – men hur?

Även om medvetenheten växer i Sverige så ligger andra delar av världen långt före oss.

– I USA är det här väldigt stort. De är ju smartare i det att de gärna köper använda saker till en lägre kostnad – jämfört med oss. Och de har sin första-, andra- och tredjehandsmarknad mycket närmare, säger han.

Läs mer: Adidas nya skomodell kan malas ned och ”återfödas”

Den förändring som krävs från tillverkarnas håll är framför allt att delarna ska vara demonterbara och kunna bytas ut. Med produkter där utvecklingen sker väldigt snabbt bör det vara enkelt att uppdatera den del eller modul vars teknik har blivit förlegad. 

"Borstlösa elmotorer har bra värde"

– En sak som vi tillsammans med Stena har tittat på är att elmotorer skulle kunna leva mycket längre än vad de gör i dag. Och då behöver de vara lätta att komma åt och demontera, för att sedan att återanvända i andra produkter. Framförallt handlar det om större borstlösa elmotorer. De har ett bra värde och kan leva länge, exempelvis i robotgräsklippare. 

Läs mer: Svensk storanläggning ska återvinna kritiska metaller ur litiumjonbatterier

– Där har vi jobbat lite tillsammans med Husqvarna, som är nyfikna på hur man skulle kunna börja återtillverka robotgräsklippare. Man behöver byta ut en del mekaniska grejer som hjul och såklart klippverktygen, men själva elektroniken och motorerna håller ju längre, säger Erik Sundin.

Läs mer: De ger truckar ett helt nytt liv

Forskningsprojektet "Automation för reparation och återtillverkning" ingår i det strategiska innovationsprogrammet Produktion 2030 som finansieras av energimyndigheten, Formas och Vinnova.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt