Svenska låsbrickor som håller världen på plats

2018-11-09 06:00  

De tekniskt säregna låsbrickorna sitter i Nasa-satelliter, Formel 1-bilar och Shinkansen-tåg. Och tillverkas i en jämtländsk by som du antagligen aldrig hört talas om. Nu har tillverkaren Nord-Lock Group inlett en digitaliseringsresa lite av en slump.

Affärsutvecklingschefen Lars Christensson kan till och med ange ett exakt datum: den 17 december 2015.

– Det var då vår digitaliseringsresa startade, egentligen utan att vi visste om det. Vi lade ut en film på Youtube och den blev viral, vilket man kanske inte tror att en informationsfilm om skruvsäkring ska bli, säger han med ett skratt.

Veckan efter, på själva julafton, fick Lars Christensson och de andra i företagsledningen ett mejl från den dåvarande marknadschefen. Någon hade lagt upp filmen på Reddit, den hade redan över 70 000 visningar, och kommentarsfältet svämmade över av kommentarer och frågor om Nord-Locks patenterade killåsningsbrickor.

– Det sa oss två saker: för det första att produkten inte är tillräckligt känd, för det andra att det finns ett intresse för den. Sedan dess har filmen spridit sig i olika nerklippta versioner på Facebook och andra plattformar, och i dag har den omkring 15 miljoner visningar, säger Lars Christensson.

Efter det har Nord-Lock Group, som varit ganska okänt för gemene man, bland annat startat en webbshop för att göra produkterna tillgängliga för fler kunder. Man har också satsat stort på så kallad content marketing.

– Vi vill bidra med kunskap, ge vägledning och rådgivning utöver själva produkten. Men man kan inte bara starta en Facebooksida, man måste även fylla den med relevant innehåll. Vi måste kunna serva kunderna på en väldigt hög nivå, hjälpa dem att lösa sina utmaningar, säger marknadschefen Romana Walter.

Så hamnade Nordlock i Jämtland

Företaget har även utvecklat webbapplikationen Torqulator, där man kan specificera alla data kring en viss skruv som används – storlek, bricktyp, hållfasthetsklass och smörjmedel.

– Sedan får du upp vilket moment som behövs för att dra åt skruven, och vilken klämkraft du får. Vi har också tagit fram webbtjänsten Fastener Standards, där du väljer skruvstandard, diameter och längd, och får då fram alla mått du behöver för att konstruera ett skruvförband, säger Lars Christensson.

Dessa webbtjänster är öppna för alla, inte bara för Nord-Locks kunder.

– Det är ju betydligt enklare att ha detta i mobilen eller datorn, än på en massa papper med tabeller och annat, säger Romana Walter.

Läs mer: Detta är årets coolaste fordonsteknik

Det hela började förstås långt innan Youtubefilmer och webb- applikationer. Närmare bestämt 1953, då ett företag vid namn Nobex grundades i Spånga. Nobex tillverkade oljebrännare, slangvindor och annat, och växte snart ur sina lokaler.

– Då råkade den ena grundarens fru, som var uppvuxen utanför byn Mattmar i Jämtland, få veta att hennes tidigare grannfamilj hade en ladugård ledig, berättar Nord-Locks vd Fredrik Meuller.

Flytten gick till den jämtländska fjällbyn som hade mindre än 200 invånare. Låsbrickorna kom dock inte in i bilden förrän 1982, då tillgångar, maskiner och ett antal patent köptes från ett konkursat kanadensiskt bolag.

Unika lösningen: Killåsningstekniken

Mot slutet av 80-talet började låsbrickorna ha bevisat sig, och Sandvik blev den första stora kunden. Det som utmärker låsbrickorna är den patenterade kil­låsningstekniken, som utnyttjar förspänningen i stället för friktionen.

Systemet består av två brickor, som på ena sidan har kammar med större stigning än skruvgängan, och radiella tänder på motstående sida som är monterade parvis med kamsidorna mot varandra. När skruven eller muttern dras åt griper tänderna tag i anliggningsytorna så att brickorna förhindras att glida mot godset, och förspänningen gör skruven självlåsande.

Varje enskild bricka lasermärks med batchnummer och kan spåras genom produktionskedjan.

– Det är en egenskap som visar på kvalitet och höjer ribban gentemot andra. Man kan tro att det är enkelt att pressa ihop sådana här brickor, men det är väldigt många steg och oerhört många parametrar som ska balanseras: hårdheten, korrosionsmotståndet, de mekaniska egenskaperna och så vidare. Att få allt detta att stämma i alla storlekar och i varje batch, det lyckas ingen annan med, säger Fredrik Meuller.

Brickorna finns i allat från Shinkansen-tåg till Nasa-satelliter

I dag används låsbrickorna i vindkraftverk, gruvutrustning, Shinkansen-tåg, Nasa-satelliter, halvledarfabriker och andra krävande applikationer världen över.

– De sitter i saker som absolut inte får gå sönder. Det finns inget utrymme för felmarginal i de här produkterna, som till syvende och sist räddar liv och tillgångar. Ingenjörskraften bakom är oerhörd, säger Fredrik Meuller.

Läs mer: Här är Husqvarnas första elmotorcykel

Namnet Nobex byttes 2001 mot Nord-Lock efter varumärket, som vid det laget hunnit bli företagets största produkt. Längs vägen har man växt kraftigt, och dagens företag har sex tillverkningsanläggningar i fyra länder, 25 säljkontor på fem kontinenter, omkring 550 anställda och en omsättning som spräckte miljardvallen i fjol.

”Vi har Sveriges häftigaste ingenjörer”

Men tillverkningen av låsbrickor ligger fortfarande i lilla Mattmar, där man med cirka 150 anställda är Åre kommuns näst största privata arbetsgivare och Nord-Lock Groups viktigaste fabrik.

– Vi satsar också väldigt hårt på forskning och utveckling där, och jag menar att vi har Sveriges häftigaste ingenjörspersonal. Oerhört kunniga och engagerade personer som brinner för att vidareutveckla och förbättra produkterna, säger Fredrik Meuller.

Trots den stora tillväxten tror den nytillträdde vd:n att man bara skrapat på ytan av tillväxtpotentialen.

– Förvärv finns definitivt på agendan, men vi växer framför allt organiskt, vilket är en enorm styrka. Mycket av det kommande arbetet handlar helt enkelt om att göra folk ute i världen medvetna om att vi finns, säger Fredrik Meuller.

Och där handlar det förstås också om att ta ytterligare steg i digitaliseringsprocessen.

– Vi har bara börjat, och per definition finns det nog ingen slutdestination för digitaliseringen, säger Lars Christensson.

Nord-Lock har tillverkning i fyra länder

Grundat: Startades 1953 (då som Nobex). Ägs sedan 1994 av investeringsbolaget Latour, och bytte namn till Nord-Lock 2001. Sedan 2017 är Nord-Lock Group namnet på koncernen.

Vd: Fredrik Meuller, som tillträdde den 1 juni i år. Närmast kommer han från en roll som affärsområdeschef för Offshore & Construction på Trelleborg AB.

Fyra produktgrupper:

– Nord-Lock låsbrickor, med en killåsningsteknik som utnyttjar förspänning i stället för friktion. Tillverkas i Mattmar, Sverige.

– Superbolt spännelement, tillverkas i USA och Schweiz.

– Boltight hydrauliska åtdragningsverktyg, tillverkas i Storbritannien.

– Expander ledaxlar, tillverkas i USA och i Åtvidaberg, Sverige.

Anställda: Totalt cirka 550 anställda.

Omsättning: Förväntad omsättning 2018: 1,3 miljarder kronor.

Nord-Lock Groups digitaliseringstips för industriföretag

1.    Ut med vd och ledning. ”Det vill säga, se till så de kommer ut, lär sig av andra och börjar förstå vad det handlar om.”

2.    Engagera medarbetarna. ”Exempelvis genom att helt enkelt låta dem prova olika digitala tjänster. Vi gjorde en intern app-baserad tävling, med uppgifter som att fånga Pokemons och använda kamerafunktionen i Google Translate. Alla lärde sig något, och vi förstod vem som brann för digitalisering. Inte trodde vi att det skulle vara en 60-årig säljare i Tjeckien.”

3.    Fokusera på ett område. ”Vi har aktivt valt att digitalisera kund- och säljområdet, men också valt att inte digitalisera produktionen just nu.”

4.    Ta in kompetens utifrån. ”I vårt fall tog vi in en person från e-handelsbolaget Qliro, utan någon som helst erfarenhet av våra produkter. Men med vana av att göra det enkelt för kunder på nätet.”

5.    Ta ut riktningen och kör. ”Gör inga omfattande planer. Gör små saker som leder mot målet. Lär av vad som fungerat respektive inte fungerat, och anpassa.”

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt