Premium

Svenska lager från SKF erövrade världen

För 110 år sedan fick Sven Wingquists kullager ordning på driftstoppen vid en bomullsfabrik i Göteborg. Hans innovationer blev grunden till SKF, en av den svenska industrins kronjuveler. Men juvelen svärtades av det nära samarbetet med Tyskland under andra världskriget.

Den kallas Göteborgslera eller Hisingslera, en finkornig jordart som består av två tredjedelar vatten. Långt in i modern tid har den orsakat jordskred med dödlig utgång, och på vissa ställen sänker den marknivån med sju millimeter per år bara av sin egen tyngd.

På detta underlag, vid Säveåns södra strand i Göteborg, byggde man 1729 ett sockerbruk i åtta våningar. Det Sahlgrenska sockerbruket var en av Göteborgs första stora industrier, men under 1800-talet fick byggnaden nya ägare och gjordes om till bomullsspinneri under namnet Gamlestadens Fabriker AB.

Men samtidigt blev Göteborgsleran ett problem på allvar. Sättningarna i marken, som kanske varit betydelselös för sockerproduktionen, orsakade ständiga maskinhaverier för spinneriet, som arbetade med långa drivaxlar.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera