Premium

Svenska kraftnät: Elbrist hotar gröna stålsatsningarna i norr

Stålindustrins pilotanläggning Hybrit. Foto: Henrik Montgomery/TT
Järnmalmspellets på väg in i pilotanläggningen. Foto: Linda Nohrstedt
Transport på pilotanläggningen. Foto: Linda Nohrstedt
Statsminister Stefan Löfven, SSAB:s vd Martin Lindqvist och LKAB:s vd Jan Moström startar den nya pilotanläggningen för framställning av fossilfri järnsvamp. Foto: Henrik Montgomery/TT
Statsminister Stefan Löfven tömde ur den första skopan med järnmalmspellets på transportbandet när den nya pilotanläggningen i Hybrit-projektet invigdes i augusti 2020. Foto: Viveka Österman/Hybrit
Järnsvamp. Foto: LKAB
Gällivare-Malmberget. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Risken är överhängande att industriprojekten Hybrit och H2 Green Steel inte får tillräckligt med el i tid. Det menar stamnätsägaren Svenska kraftnät, som efterfrågar åtgärder från regeringen.

Publicerad

Satsningarna på fossilfri ståltillverkning kräver stora mängder el. Inom Hybritprojektet har bolagen LKAB, SSAB och Vattenfall redan dragit igång en pilotanläggning för att reducera järnmalm med vätgas i Luleå. Planeringen för demonstrationsanläggningen i Gällivare har nyss startat och från år 2026 kommer den att behöva cirka 5 TWh om året.

Om hela dagens svenska järn- och stålindustri ställer om pekar Hybritbolagen på ett totalt elbehov om 55 TWh per år från 2045.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här