Svenska katamaranen ska köra dig till jobbet i 30 knop

2021-08-12 14:06  

Färjan tar 150 pendlare i höga hastigheter – med en låg förbrukning. Beluga24 ska byggas i Stockholm, och erbjuds med batterier eller bränsleceller.

Green City Ferries ska leverera det första exemplaret av Beluga24 under den första halvan av 2023. Det handlar om en svenskbyggd, snabbgående katamaran som kan ta 150 passagerare och 30 cyklar.

Färjan erbjuds med två drivlinor där den batteridrivna versionen är lämpad för pendling, medan den vätgasdrivna klarar av att agera skärgårdsfartyg.

Batteripack från 500 kWh upp till 1 000 kWh ger en förväntad räckvidd på 14 till 22 sjömil. Fartygets brandsäkra litiumtitanatoxidbatterier laddas med en effekt upp till 3 MW, vilket innebär att de har en laddtid på under tio minuter, om infrastrukturen finns.

Med en marschfart på 28–30 knop ser Green City Ferries en potential för pendling från nya adresser längre ut från centrum. Fartygets bärplan lyfter skrovet till 50 procent, vilket bidrar till små svallvågor och ett lågt motstånd.

Läs mer: Bärplansskrovet utvecklas – ska köra 30 passagerare i Stockholm

30 kWh per sjömil

Förbrukningen vid 30 knop uppskattas landa på 30 kWh per sjömil, vilket är nära en halvering jämfört med dieseldrivna katamaraner av samma storlek och prestanda.

– Vi kombinerar lättviktsmaterial,  alltså kolfiber, med en energieffektiv skrovkonstruktion, vilket är en bärplansstödd katamaran, Det är jätteviktigt att det här inte är någon prototyp, utan det är beprövad teknik. Vi går ut i kommersiell drift där all teknik är marknadsredo, säger Fredrik Thornell, vd för Green City Ferries till Ny Teknik. .

Beluga24 har faktiskt ett systerfartyg som går i trafik i Seattle Det bygger på samma design men "Lady Swift" har dieseldrift och ett skrov av aluminium.

Läs mer: Eldrivna bogserbåten har motorer på 3,6 MW

Kolfiberskrov

Teknicraft på Nya Zeeland designar den tekniska delen av kolfiberskrovet, som är omkring 30 procent lättare. Genom att fartygets bärplan bara sticker ner 1,2 meter blir Belugan väldigt grundgående – och hydrofoilen kan även monteras bort om man inte har behov av de höga farterna. Fartygets estetiska design formges av italienska Sculli Design Studios.

De två till sex första fartygen blir svenskbyggda. Prismässigt ska de ligga i nivå med dieseldrivna katamaraner av samma typ. Vätgasversionen blir dock något dyrare på grund av bränslecellsstackarna.

Fredrik Thornell ser förvaltningar som de primära kunderna, men även rederier. Green City Ferries strategi är att leasa ut fartygen, förhoppningsvis till en entusiastisk lokaltrafik. För i dag står skärgårdsflottan för hälften av utsläppen från Stockholms lokaltrafik, och tanken är att katamaranen ska bidra till en snabb omställning. Sedan väntar resten av världen. 

– Vi har ganska många och stora planer,. serieproduktionslinjer kommer att byggas upp vid varvet norr om Stockholm, som heter BB Yards. Sedan ska vi utveckla produktion i andra länder,  framförallt i USA, som är en jättestor marknad, säger Fredrik Thornell. 

John Edgren

Mer om: Sjöfart Elbåtar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt