Svenska genombrottet banar väg för snabbanalys av borrkärnor

2018-05-08 06:00  

Svenska Orexplore lanserar världens första helt digitala analyssystem för borrkärnor. Den process som traditionellt tar flera veckor utförs nu på några minuter, vilket väntas revolutionera såväl prospektering och malmbrytning som den geologiska forskningen.

Orexplores digitala analyssystem för borrkärnor, Geocore X10, har fått sin officiella lansering i Australien.

– Responsen från gruvindustrin har varit fantastisk. De flesta är helt förbluffade över vad man rent visuellt kan se i borrkärnorna, säger Orexplores vd och medgrundare Kevin Rebenius.

Tekniken har utvecklats genom mer än 20 års forskning inom röntgen, algoritmutveckling och sensorteknik. I grunden är den en spin-off från den medicinska forskningen vid Göteborgs universitet på 90-talet.

– Metoden bygger på forskning av professor Ragnar Kullenberg, som mätte tungmetaller i människokroppen. Men att analysera borrkärnor är enormt dataintensivt, så det dröjde en bit in på 2000-talet innan det blev möjligt att använda tekniken geologiskt, säger Kevin Rebenius.

Enkelt uttryckt laddar man in upp till fyra borrkärnor i en maskin och knappar in vilket djup de hämtats från. Maskinen röntgar borrkärnan, och inom tio minuter levererar den sin analys av vilka grundämnen och mineraler den innehåller.

– Den vanligaste traditionella metoden är att man skickar kärnorna på laboratorieanalys, vilket kan ta fyra-fem veckor och är en dyrbar kemisk process. Dessutom tar labbet bara ut några gram av en borrkärna på flera kilo, vilket ger en relativt stor felmarginal, medan vår metod mäter på borrkärnans hela volym, säger Kevin Rebenius.

Traditionella analysmetoder innebär dessutom att borrkärnan förstörs, medan Geocore X10 behåller den intakt. Därmed kan den sparas ifall man vill göra uppföljande mätningar längre fram.

Enligt Orexplore kommer den nya metoden att revolutionera gruvindustrin, både genom att effektivisera brytningen i befintliga gruvor och genom att underlätta sökandet efter nya malmfyndigheter. Men Kevin Rebenius menar att den också är värdefull för den geologiska forskningen, och Orexplore samarbetar med flera universitet i Sverige och andra länder.

– Eftersom vår metod mäter och utför tomografi på hela volymen så får du inte bara data om geokemin, utan också den geologiska strukturinformationen i 3d. Det finns ett ganska stort skrå av strukturgeologer som studerar hur jordskorpan formats och veckats under eoner av tid, men deras forskning har blivit lite undanskuffad till förmån för geokemin. Bland annat därför att det tidigare inte funnits så mycket tillgänglig data av den typ som vår metod tillhandahåller, säger Kevin Rebenius.

Orexplore

Orexplore utvecklar digitaliserade produkter som analyserar stenprover inom malmletning, gruvdrift och geologisk forskning. Utöver den geokemiska informationen om vilka grundämnen och mineraler ett prov innehåller, kan man också studera stenens struktur i 3D.

Deras system Geocore X10 vann det internationella designpriset Red Dot Award 2017.

Bolaget bildades 2010 och antogs samma år i affärsinkubatorn Sting.

I dag ägs det av australiska Swick Mining Services Group.

Orexplore har tio anställda i Sverige och två i Australien.

Tommy Harnesk

Mer om: Geologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt