Svenska Epiroc automatiserar hela jättegruvans truckflotta

2020-02-21 06:00  

Den australiska gruvjätten Roy Hill har totalt 77 stora dagbrottstruckar i sin maskinpark. Örebrobaserade Epiroc ska konvertera samtliga från bemannade till självkörande.

Svenska Epiroc och amerikanska ASI Mining ska konvertera australiska Roy Hills gruvtruckar från bemannade till autonoma. Projektet kommer att genomföras i faser, med testning och produktionsverifiering av upp till åtta truckar i den inledande fasen, innan den andra fasen med samtliga truckar inleds under mitten av nästa år.

– Det är jättespännande förstås, det här är början på en stor automationsresa i gruvbranschen. Autonomi i gruvsektorn handlar oftast om relativt stationära maskiner som exempelvis borriggar. Och även om det finns en och annan självgående gruvtruck sedan tidigare, så är storleken på det här projektet helt unik, säger Epirocs presschef Ola Kinnander.

Totalt handlar det om 77 dagbrottstruckar i Roy Hills järnmalmsgruva i västra Australien, som utvinner 55 miljoner ton malm årligen. Som jämförelse bryter Sveriges största dagbrott, Aitikgruvan i Gällivare, strax under 40 miljoner ton per år.

Tillverkar truckar och andra gruvmaskiner

Epiroc är en avknoppning från Atlas Copco, som själva tillverkar truckar och andra gruvmaskiner. Ingen av truckarna i Roy Hills fordonsflotta kommer dock från Epiroc, utan samtliga är av märkena Hitachi och Caterpillar.

– Så det handlar om andras system som vi måste bekanta oss med, och det blir kanske lite mer utmanande än om vi efterkonverterat egna maskiner. Men vi känner såklart att vi har kompetensen, inte minst genom att vi gör det här i samarbete med ASI Mining, säger Ola Kinnander.

Läs mer: Så blir gruvmaskinsbolagets dygnet runt-fabrik i Örebro

Amerikanska ASI Mining är ett dotterbolag till Autonomous Solutions Inc. Deras produkter omfattar inbyggd hårdvara och mjukvara som gör fordon autonoma, och mjukvaruplattformar för styrning av autonoma flottor inom olika gruvtillämpningar. Lösningarna integreras med olika mobila gruvmaskiner, oavsett fabrikat eller modell, och används av gruvkunder globalt.

Expanderar inom automation

I oktober 2018, strax efter att Epiroc knoppats av från Atlas Copco, förvärvade Epiroc 34 procent av ASI Mining. Investeringen beskrevs som en del av Epirocs strategi att expandera inom automation och interoperabilitet i gruvsegmentet.

Läs mer: Svenska innovationen – ”Ett paradigmskifte för gruvindustrin”

– Nästan alla gruvbolag har fordon från olika leverantörer. Så när det gäller autonomi vill vi inte inrikta oss enbart på våra egna maskiner, utan hellre erbjuda lösningar som kan integreras med olika fabrikat. Att bara konvertera våra egna grejer skulle bli ganska begränsat, säger Ola Kinnander.

Epiroc blev eget bolag 2018

Epiroc knoppades av från Atlas Copco 2018.

Med huvudkontor i Örebro utvecklar och tillverkar de lastmaskiner, truckar, borriggar och annan utrustning för gruv- och infrastrukturindustrin, samt tillhandahåller service och lösningar för automation och interoperabilitet.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt