Svenska äventyraren ska fånga K2 på 360-film

2018-09-22 06:00  

Nästa sommar gör Fredrik Sträng sitt fjärde försök att bestiga K2. Den här gången ska han dessutom fånga bergets farliga skönhet så att den kan upplevas i ett VR-headset.

Det är bara några få människor som varje år lyckas genomföra den svåra klättringen till toppen av berget K2. Men om allt går vägen kommer vi snart kunna spänna på oss ett VR-headset och uppleva hur hård strapatsen är.

– Jag vill visa något som är närmare verkligheten och om man ska dra det till sin spets är att det inte är så många som åker till K2. Det här är ett sätt för mig att dela med mig av min värld och jag tror att det kan bli väldigt stort, säger Fredrik Sträng.

Nästa sommar gör han sitt fjärde försök att bestiga toppen av K2, och den här gången kommer han att bära på en professionell kamerarigg för att kunna filma delar av strapatsen i 360-grader. Material som sedan kan användas för att skapa en VR-upplevelse för oss vanliga dödliga som inte kan eller vill lägga år på att träna upp oss inför ett sådant stordåd.

Läs mer: Svensk äventyrare i räddningsaktion med drönare på 8 000 meters höjd

Tanken är att skildra hela den tunga och långa vägen dit. Fredrik Sträng säger att han vill skapa en upplevelse som griper tag i tittarna, och får de att förstå allvaret i situationen. Och det är väl få som är så väl lämpade att berätta den historien.

– Vi vill göra en gripande story, och min egen berättelse om K2 är gripande. Jag var där första gången 2008 och då dog elva människor på berget. Jag lovade min mor och far att aldrig åka igen. Jag drabbades av posttraumatisk stress av allt elände jag såg, berättar han.

Kommer åter för revansch

Efter den traumatiska första expeditionen skulle det dröja flera år innan Fredrik Sträng försökte igen. Men ”K2 är K2”, konstaterar han. Nu har han försökt sig på toppen igen både ifjol och i år.

– K2 har blivit lite av min nemesis. Och det är inte för att jag varit otränad och dåligt förberedd som jag inte lyckats. Det har varit för riskabelt, för stor lavinfara och för starka vindar. Ingen topp är värd att förfrysa ett finger för, ingen utsikt i världen är värd att dö för, säger Fredrik Sträng.

Och det är de här farorna och upplevelserna han vill kunna visa andra. Men miljön på berget gör sig inte rättvis på stillbilder eller med vanliga filmer. Om du stoppar på dig ett VR-headset får du en annan inlevelse och närhet till platsen.

– Ska man förmedla K2 ska man också förmedla resan dit. Det är inget jag gör på en kvart, det här är ett elva år långt projekt. Det här är vad jag drömt om och vad jag tänkt på alla de långa timmar jag sprungit i skogen och bestigit andra berg. Tusentals timmar ligger bakom de där 15 minuterna jag ska vara på toppen av K2. Jag vill förmedla det för att folk ska se att stora projekt får ta lång tid. Allt behöver inte gå lika snabbt som att klicka hem något från en nätbutik, säger Fredrik Sträng.

Läs mer: Svenska Everdrone har tekniken som gör drönare självkörande

Precis som allt annat på så hög höjd innebär filmprojektet ett stort arbete. Fredrik Sträng kommer att behöva ha med sig fotoutrustning, hårddiskar, batterier och en både tålig och högpresterande laptop för att kunna sköta arbetet. Själva filmkameran blir förmodligen en Instapro360, en globliknande konstruktion med sex kameror som kan filma åt alla håll i en upplösning på 8K. Men inget är spikat eftersom utvecklingen går i rasande takt på kameramarknaden och expeditionen ännu är nio månader bort.

Väl tillbaka i Sverige kommer Fredrik Sträng att få hjälp från VR-experter på Sigma Technology för att klippa ihop filmen och hoppas kunna lägga in funktioner som ögonspårning för att göra upplevelsen mer verklig.

Fördel att vara veteran på berget

Men platserna och berättelsen i filmen måste spikas långt innan. Miljön på K2 gör det inte möjligt att gå runt och filma på måfå i hopp om att hitta bra miljöer. Därför är det en fördel att vara en veteran på berget.

– Det är obeskrivligt jobbigt att klättra på K2. Du kan inte gå runt godtyckligt med all utrustning och leta efter platser att skjuta på. Du måste ha regisserat och bestämt på förhand, säger Fredrik Sträng. En fördel är att jag redan varit där så många gånger att jag vet var vi kan filma.

Videoupplevelsen kommer att bli unik i sitt slag. Det närmaste som finns är tre år gamla filmer från en expedition som besteg alptoppen Eiger. Men K2 är mer än dubbelt så högt, och mycket mer ogästvänligt. Samtidigt har tekniken för att filma i 360-gradersvyer tagit stormsteg framåt.

Läs mer: De ska ladda drönaren i luften med laserstrålar

Exakt hur Fredrik Strängs film kommer att presenteras är inte klart. Premiär blir det tidigast nästa höst, men han vill att så många som möjligt ska få uppleva klättringen.

– Jag vill ge folk möjlighet att ta in miljön och för bara några minuter förstå hur sårbar man känner sig där uppe, säger Fredrik Sträng.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt