Svensk teknik kan sätta stopp för fördröjning i livestreaming

2021-09-01 11:44  
Realsprints vd Daniel Alinder och grundare Niclas Åström. Foto: Realsprint

Umeåbolaget Realsprint har byggt en lösning för att kunna sända snabba, synkroniserade och högkvalitativa liveströmmar världen över.

En snackis under sommarens fotbolls-EM var de enorma fördröjningarna i de strömmade sändningarna. De som följde Sverige-matcherna via en streamingtjänst kunde få höra grannarna med linjär-tv jubla över mål en halv minut innan de själva fick se samma sekvens på skärmen.  

Med en teknisk lösning som den från Umeåbolaget Realsprint hade problemet aldrig behövt uppstå. 

– Mitt personliga mål är att den här tekniken ska användas överallt, för jag tycker att vi har en överlägsen lösning, säger bolagets grundare och produktchef Niclas Åström.  

Målet är att kunna leverera tre saker. Fördröjningen från kameran i studion till skärmen hos tittaren ska vara så låg att det går att ha en interaktiv sändning, den resan ska gå på runt en sekund.  Samtidigt måste bildkvaliteten vara hög, upplösningen ska ligga på minst 1080p och i vissa fall 4k.  

– 4k har dröjt lite inom livestreaming eftersom videon måste hinna avkodas hos tittarnas enheter. Marknaden går sakta mot enheter som hinner göra det, och vi har redan förberett vår teknik för det, säger Realsprints vd Daniel Alinder.  

Sedan ska sändningen vara synkroniserad, så att alla tittare ser exakt samma bildsekvens exakt samtidigt. 

Läs mer: Sverige högt på europeisk startuplista: ”Många duktiga ingenjörer”

Viktigt inom flera fält

Det finns flera typer av verksamheter där en snabb, synkroniserad och högupplöst livestreaming är viktig. Hong Kong Jockey Club använder Realsprints teknik för att kunna erbjuda vadslagning på hästkapplöpning, medan auktionsfirman Sotheby’s för att kunna genomföra direktsända auktioner. Ett tredje exempel är norska Vuvi som använder tekniken för att på distans kunna göra skrovinspektioner av skepp. 

Realsprints grundare och produktchef Niclas Åström hade jobbat länge med videoproduktion och drivit en it-konsultfirma i Umeå i många år innan han 2015 ville starta på ny kula. Redan från start fanns tanken om att skapa en ny produkt inom livestreaming, och det stod snart klart vad de skulle sikta in sig på. 

– Det var när Apple meddelade att Adobe Flash inte skulle fungera på deras enheter. Då förstod vi att en stor del av den tekniska lösningen för livestreaming kommer att försvinna. Det blev startskottet för oss, vi bestämde att satsa allt vi hade på att hitta lösningar, säger Niclas Åström.

Läs mer: Telia: ”Viktig faktor att ha det bästa nätet”

Med åren har bolaget utvecklat flera tekniska och lösningar som i dag har växt till ett helt system för livestreaming som kallas för Vindral, och fungerar på alla plattformar. Från Safari på en Iphone till Chrome på en laptop.  

En central del i tekniken är ett egenutvecklat kommunikationsprotokoll som används för att skicka videoströmmarna från sändaren till tittaren. Den skiljer sig på två vis mot de flesta konkurrenters lösning. 

Dels finns en tvåvägskommunikation mellan servern och mottagarens enhet. Det gör att Realsprint mycket snabbare kan anpassa exempelvis videokvalitet för att bibehålla strömmen till en enhet som har dålig uppkoppling. Dels handlar det om att bolaget delar upp videoströmmen i mycket mindre bitar när de skickar över den till mottagaren. 

– Traditionell streaming som Youtube eller Netflix skickar strömmen i segment på cirka 10 sekunder. Men om ett paket försvinner på vägen tappar du 10 sekunder eller måste vänta på att ett långt videosegment ska skickas igen, och det får väldigt stor påverkan, säger Niclas Åström.

Läs mer: De har snabbast 5g-nät

14 miljoner till att växa

Kunder kan använda sig av tekniklösningen på två sätt. Realsprint själva erbjuder ett slags SaaS-lösning, där kunderna köper in sig i det svenska bolagets egna, världsomspännande CDN (content delivery network) och kan komma igång snabbt.  

Men den stora potentialen ser bolaget i att sälja sin mjukvarulösning till stora globala företag som kan integrera tekniken i sina egna nätverk eller på sina egna datacenter. På så vis kan de nå många fler slutanvändare.   

Vid sidan om utvecklingen av streamingteknik säljer Realsprint konsulttjänster inom teknik och videoproduktion, och därifrån kommer merparten av bolagets intäkter i dag. För att kunna satsa mer och snabbare på att utveckla sina produkter och expandera globalt har bolaget därför tagit in 14 miljoner kronor från bland annat Partnerinvest Norr och The Gaming Investor.  

– Vår tekniska lösning är inte trivial att skapa från ax till limpa, och vi vet att vi är väldigt ensamma om den. När vi driftsatte den första prototypen 2016 tittade vi på varandra och sa hur lång tid tar det innan någon annan försöker göra samma sak? Men det är ingen som lyckats, säger Niclas Åström. 

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt